Jurnalul.ro Ştiri Observator Preț plafonat la electricitate. Clienții casnici care trebuie să depună declarații la furnizor. MODEL documente

Preț plafonat la electricitate. Clienții casnici care trebuie să depună declarații la furnizor. MODEL documente

de Redacția Jurnalul    |   

Schimbarea condițiilor de plafonare a prețurilor la energie pentru consumatorii casnici îi va obliga pe aceștia să facă mai multe demersuri pentru a beneficia de costuri mai mici.

ANRE a publicat un model de cerere și de declarație pe proprie răspundere pe care milioane de români vor trebui să le completeze și să le transmită furnizorilor de energie. Cele două documente se pot depune la furnizorii de electricitate în format fizic și electronic.  Normele aprobate de guvern sunt valabile în perioada 1 ianuarie 2023-31 martie 2025. 

Circa 5 milioane de clienți casnici vor plăti un pret maxim de 0,68 lei/kWh, inclusiv TVA. 

Beneficiarii prețurilor mai mici la electricitate

-persoanele al căror consum lunar nu depășește 100 kWh.

- cei care folosesc dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor. Condiția este să depună o cerere și o declarație pe propria răspundere iar prețul plafonat se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care se depun documentele.

- cei care au în întreținere cel puțin 3 copii cu vârste sub 18 ani, respectiv 26 de ani dacă urmează o formă de învățământ. Există aceeași condiție de depunere a celor două documente. 

- familiile monoparentale care au în întreținere cel puțin un copil minor sau sub 26  de ani dacă urmează o formă de învățământ.  Există aceeași condiție de depunere a celor două documente. 

- în cazul în care consumul depășește 300 kWh/lună, întreaga cantitate se facturează la maximum 1,3 lei.kWh, inclusiv TVA. Circa 800.000 de clienți casnici se încadrează în această categorie.

Prețul plafonat se aplică doar pentru locurile de consum de domiciliu/reședință: 

 - 2,8 milioane de clienți casnici beneficiază de preț plafonat la maxim 0,80 lei/kWh, inclusiv TVA, pentru consum între 100,01 - 255 kWh/lună.                               Consumul de electricitate cuprins între 255 - 300 kWh/lună se facturează la maximum 1,3 lei/kWh, inclusiv TVA. 

 - clientul casnic cu un singur loc de consum beneficiază automat de preţul plafonat la care se încadrează conform consumului lunar.

 - clientul casnic care are adresă de reşedinţă şi adresă de domiciliu poate beneficia de preţul plafonat la care se încadrează conform consumului                         lunar, fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reşedinţă. Trebuie să depună la furnizor o declarație în care scrie că nu beneficiază de preţ                               plafonat pentru un alt loc de consum. 

Cererea și declarația le puteți descărca aici. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

 

 

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri