Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Prețurile au luat-o razna peste tot în lume

Prețurile au luat-o razna peste tot în lume

de Cornel Tăbăcaru     |   

Dragii mei cu Jurnalul sub braț, da, prețurile au crescut în toată lumea. Nicio țară nu a fost ferită de aceasta nenorocire. Nu este vorba numai de România sau numai de Europa. Nu este vorba de nu știu ce război sau de nu știu ce alt război, sau de nu știu ce strategie a marilor corporații și lanțuri de magazine. Pentru că nici în cele mai fericite țări nu poți spune că nu s-au mărit prețurile. Ba chiar s-au mărit exagerat de mult și într-un timp scurt. 

În America Centrală te așteptai să fie mai diminuat acest fenomen planetar. Nici vorbă. De la prețul crescut al motorinei necesară fermierilor s-au mărit și prețurile produselor lor. Și de aici tot lanțul de scumpiri din hoteluri, restaurante, magazine, servicii. Nicio țară nu poate ține pasul cu aceste scumpiri. Nu se pot mari salariile peste noapte, nici alte venituri. Sărăcia este greu de acceptat și de suportat. Guvernele încearcă, dar este peste puterile lor. Singura soluție este ca fiecare dintre noi să-și așeze viață cum este mai bine. Să încerce al doilea serviciu, să se gospodărească în zonele rurale, să facă economii, să oprească risipa de orice fel. Și totuși nimeni nu înțelege cum de șoselele sunt pline de mașini, de unde și traficul infernal din orașe. De unde apar aceste sume uriașe de bani cheltuiți cu prilejul Sărbătorilor? De unde aglomerația din magazine și în stațiuni de vacanță? Nu numai în România este situația asta, peste tot în lume se întâmplă la fel. Și atunci se pune întrebarea: până la ce limită pot suporta oamenii mărirea prețurilor, adeseori galopantă? Nimeni nu poate răspunde. În țara mea de adopție, natura îi avantajează pe oameni. Dar nu pe toți, nu și pe cei de la oraș. Este ceva care îmi scapă. Dau doar trei exemple. Primul, în luna februarie a anului trecut cu 70-80 de dolari umpleai la supermarket un cărucior cu produse suficiente pentru câteva săptămâni. Acum, cam aceleași cumpărături sar de 200 de dolari. Al doilea exemplu. La restaurant, și nu vorbesc deloc aici de locații de lux, nu mănânci mai nimic cu 20 de dolari. Mai mult decât dublu față de acum un an. Al treilea exemplu: berea. Anul trecut o cutie de 350 ml. costa aproximativ 50 de cenți în orice supermarket. Acum, aceeași cutie este aproape 2 dolari. 

Aștept de la voi, dragii mei cititori, să mă luminați. Cu siguranță cititorii devotați ai paginii 22 sunt mai capabili decât mine să ofere explicații. Să descifreze acest fenomen. Aștept răspunsuri de la voi, pe care să le analizăm și să le publicăm săptămâna viitoare. Vă mulțumesc anticipat, dragii mei. 

Până vinerea viitoare să fiți cu sănătate, în siguranță și pace. Doamne ajută!

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: pret produse scumpiri lume salarii razboi
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri