Jurnalul.ro Ştiri Observator Prețul petrolului a urcat cu 4%, la maximul ultimelor 5 săptămâni, stimulat de decizia OPEC+

Prețul petrolului a urcat cu 4%, la maximul ultimelor 5 săptămâni, stimulat de decizia OPEC+

Prețul petrolului a urcat vineri cu aproximativ 4% la un maxim al ultimelor cinci săptămâni, stimulat din nou de decizia OPEC+ de săptămâna aceasta de a face cea mai mare reducere a ofertei din 2020 încoace, în ciuda îngrijorărilor legate de o posibilă recesiune și de creșterea ratelor dobânzilor.

Petrolul a crescut pentru a cincea zi consecutiv, notează Reuters.

Contractele futures pe Brent au crescut cu 3,50 dolari, sau 3,7%, pentru a se stabili la 97,92 dolari pe baril, în timp ce petrolul american West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 4,19 dolari, sau 4,7%, pentru a încheia la 92,64 dolari.

Aceasta a fost cea mai mare închidere pentru Brent din 30 august, iar pentru WTI din 29 august. Saltul de preț a împins ambele referințe în teritoriul de supracumpărare tehnică pentru prima dată din august pentru Brent și din iunie pentru WTI.

Ambele contracte au înregistrat săptămâna aceasta a doua creștere săptămânală consecutivă și cele mai mari creșteri procentuale săptămânale din martie. Brent a crescut cu aproximativ 11%, iar WTI cu 17%.

"Printre principalele ramificații ale ultimei reduceri a OPEC se numără o probabilă revenire a petrolului la 100 de dolari", a declarat Stephen Brennock de la brokerul de petrol PVM.

UBS Global Wealth Management a estimat, de asemenea, că Brent "va trece peste pragul de 100 de dolari pe baril în următoarele trimestre".

Reducerea OPEC+ vine înaintea unui embargo al Uniunii Europene asupra petrolului rusesc și va comprima oferta pe o piață deja strânsă.

Joi, președintele american Joe Biden și-a exprimat dezamăgirea față de planurile OPEC+. El și oficialii americani au declarat că Washingtonul analizează toate alternativele posibile pentru a împiedica creșterea prețurilor.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: pretul petrolului
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri