Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Prima femeie cosmonaut din lume împlinește 80 de ani

Prima femeie cosmonaut din lume împlinește 80 de ani

Valentina Vladimirovna Tereşkova, prima femeie cosmonaut din lume, s-a născut la 6 martie 1937, într-o familie de ţărani în satul Maslennikovo. La 18 ani a început să lucreze într-o fabrică de textile, iar la 22 a făcut primul său salt cu paraşuta, în cadrul unui club local de aviaţie. Entuziasmul pe care l-a arătat a adus-o în faţa Programului sovietic spaţial. Încă din decembrie 1961, la numai câteva luni după zborul lui Iuri Gagarin, guvernul sovietic a dispus să fie creat un grup de femei-cosmonauţi. 

Cu o experienţă de 163 de sărituri cu paraşuta, în 1962, Tereşkova a intrat în grupul candidatelor aspirante: Tatiana Kuzneţova, Irina Solovieva, Jana Erkina şi Valentina Ponomariova. A zburat în cosmos, la 16 iunie 1963, la bordul rachetei sovietice Vostok-6 şi a revenit pe Pământ 71 de ore mai târziu, după ce a făcut de 48 de ori înconjurul Terrei. În timpul acestui zbor, a avut loc şi prima legătură radio din istorie între două nave care s-au apropiat până la distanţa de 5 km. 

La reîntoarcerea sa pe Pământ, Tereşkova, a fost decorată cu Ordinul Lenin şi cu medalia de Erou al Uniunii Sovietice. Tereşkova nu a mai zburat niciodată în spaţiu. A devenit pilot de teste şi instructor şi a obţinut un doctorat în ştiinţe tehnice. În noiembrie 1963 s-a căsătorit cu colegul său cosmonaut, Andrian Nikolaev. Unicul lor copil, Elena, a fost supus testelor medicale fiind primul copil născut din părinţi care au fost expuşi spaţiului cosmic. Cei doi au divorţat în 1980. Elena a devenit medic. 


În 1982, Tereşkova s-a recăsătorit cu Iuli Shaposhnikov, chirurg. Tereşkova a ocupat mai multe funcţii politice: a fost membru al Sovietului Suprem al Uniunii Sovietice (1966-1974), membru al Prezidiului Sovietului Suprem (1974-1989) şi a făcut parte din Comitetul Central al Partidului Comunist (1969-1991). A devenit membru al Consiliului Mondial pentru Pace (1966). A fost, de asemenea, reprezentantul sovietic la Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Anul Internaţional al Femeilor din Mexico City (1975). 

A fost decorată cu numeroase medalii, distincţii internaţionale ce includ Ordinul Karl Marx, Medalia de Aur pentru Pace a Naţiunilor Unite şi Premiul Simba din partea Mişcării Internaţionale a Femeii. Potrivit Agerpres, în 2013, Tereşkova era membru al Parlamentului rus şi preşedinte adjunct al Comitetului parlamentar pentru Afaceri Internaţionale.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri