O companie arădeană, implicată într-un dosar de corupţie, ai cărei patroni sunt judecaţi, în prezent, pentru dare de mită, a fost selectată, săptămâna trecută, de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca, pentru a construi un nou cimitir, în cartierul Someşeni, din oraşul condus de Emil Boc. Afacerea, care se ridică la peste 12 milioane de euro, a fost parafată la cinci zile după ce Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) a respins contestaţia unuia dintre participanţii la licitaţie şi care a cerut în mod expres anularea declarării drept câştigătoare a acestui contract a ofertei depuse de firma arădeană. În zece zile de la comunicare, contestatorul putea ataca decizia CNSC în instanţă. Tehnodomus SRL Arad, constructorul cimitirului nou din Cluj, a fost trimisă în judecată, împreună cu doi dintre patroni, în dosarul fostului preşedinte al Administraţiei Bazinale de Apă Mureş, în legătură cu o mită dată pentru derularea unor contracte. Tribunalul Bucureşti a constatat, faţă de unul dintre patroni, intervenţia prescripţiei speciale a infracţiunilor, iar celălalt a fost achitat. Cauza se află în apel, la Curtea de Apel Bucureşti.
Afacerile cu bani publici la Primăria condusă de Emil Boc se află într-o perioadă de maximă efervescenţă. O nouă iniţiativă a primarului a prins contur, săptămâna trecută, când instituţia a atribuit un contract de peste 55,9 de milioane de lei, unei companii din Arad, pentru construcţia unui cimitir în cartierul Someşeni. Acesta va fi amplasat pe un teren al primăriei, în strada Moş Ion Roată, pe o suprafaţă de peste 20 de hectare.
Ideea construirii unui nou cimitir îi aparţine primarului Emil Boc, care a solicitat personal Consiliului Local, încă de anul trecut, emiterea avizelor şi autorizaţiilor necesare. Tot Emil Boc s-a ocupat şi de derularea procedurilor de încheiere a acestui contract. Aşa se face că, în 4 aprilie 2017, Consiliul Local Cluj-Napoca a emis Hotărârea nr. 575/2017, cu 24 de voturi pentru, prin care a aprobat indicatorii tehnico-economici ai acestei investiţii. Din acest document, aflăm că valoarea proiectuui referitor la construcţia cimitirului din Someşeni se ridica, anul trecut, la 66.556.612,20 de lei fără TVA, din care numai cavourile şi mormintele au fost estimate, ca investiţie, la 55.051.213 lei fără TVA. Este vorba despre o suprafaţă de teren de 201.000 de metri pătraţi, pe care urmează să se amenajeze 5.429 de morminte simple, 17 morminte duble şi 53 de cavouri, la care se adaugă o platformă pentru desfăşurarea ceremonialelor religioase, o capelă şi o clădire administrativă, în care vor funcţiona spaţii de servicii şi un atelier. Densitatea locurilor de veci, potrivit acestui proiect, este de 9.12 metri pătraţi per loc.
Criterii de atribuire, alese pe sprânceană
La un an de la emiterea acestei Hotărâri a Consiliului Local, în 12 aprilie 2018, Primăria Municipului Cluj-Napoca a decis să declanşeze procedurile de achiziţie a lucrărilor aferente construcţiei şi amenajării noului cimitir. Pentru care a publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achiziţiilor Publice) un anunţ de participare, prin care a făcut cunoscut faptul că intenţionează să investească în acest proiect suma maximă de 60.124.634 de lei fără TVA. Drept care a organizat o licitaţie deschisă, impunând, ca şi principal criteriu de atribuire, preţul cel mai scăzut.
Însă acesta nu este singurul criteriu de atribuire stabilit. Pentru a se califica la câştigarea acestor lucrări, firmele interesate trebuiau să aibă, pentru anul fiscal 2017, o cifră de afaceri de cel puţin 50 de milioane de lei şi să fi executat lucrări de construcţii similare sau din acelaşi domeniu, în ultimii cinci ani, din care să fi încasat sume consistente. Mai exact, ofertanţii tebuiau să facă dovada că, numai din trei astfel de contracte cumulate, au realizat cifre de afaceri de minimum 6,9 milioane de lei fără TVA.
Într-un final, autoritatea cotractantă a comunicat faptul că, la acest contract, au depus oferte nouă companii care activează în domeniul construcţiilor civile. Din care doar patru oferte au fost declarate admisibile.
N-au mai aşteptat cele zece zile pentru contestaţie
Cu doar cinci zile înainte ca acest contract să fie atribuit, Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) a luat în dezbatere contestaţia formulată de unul dintre participanţii la licitaţia organizată de Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Este vorba despre societatea Terra Gaz Construct SRL, cu sediul în Otopeni, care a contestat la CNSC toată procedura de atribuire, cerând anularea deciziei prin care oferta companiei arădene SC Tehnodomus SRL a fost declarată drept admisibilă şi câştigătoare. O altă solicitare a fost reevaluarea ofertelor şi refacerea licitaţiei.
Pe 14 septembie, Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor a hotărât, prin Decizia nr. 2480/C8/2699, să respingă ca inadmisibilă contestaţia depusă de SC Terra Gaz Construct SRL, dispunând continuarea procedurii. Dând, însă, dreptul contestatoarei de a ataca decizia, conform legii, în instanţă, în termen de zece zile de la comunicare.
Aceste zece zile nu au mai apucat, practic, să treacă, pentru că, în 19 septembrie, Primăria Municipiului Cluj-Napoca a publicat pe SEAP un anunţ prin care face cunoscut faptul că a încheiat, pentru construcţia noului cimitir din cartierul Someşeni, contractul cu numărul 439486/2018, având drept prestator compania SC Tehnodomus SRL Arad, pentru un preţ de 55.927.925,9 lei cu TVA inclus (12.428.428 de euro). Mai mult, antreprenorul are posibilitatea de a subcontracta o parte din aceste lucrări.
Coincidenţă bizară de nume
Tehnodomus SRL Arad, firma care a câştigat contractul, a fost, până în 18 decembrie anul trecut, o societate pe acţiuni. Patronii firmei sunt arădenii Gheorghe Maxinan, Virgil Sorin Henţ şi Doina Angela Henţ. Coincidenţa face ca, pe lista membrilor comisiei de licitaţie de la Primăria Cluj-Napoca să se numere şi o persoană pe nume Liana Henţ, funcţionar în cadrul Serviciului Achiziţii. Soţul acesteia, Adrian Viorel Henţ, este, de asemenea, salariat al Primăriei Municipului Cluj-Napoca. Nu avem date sau informaţii care să ateste faptul că între Liana Henţ şi doi dintre cei trei patroni ai SC Tehnodomus SRL Arad ar exista vreo legătură de rudenie.
Compania Tehndomus SRL Arad este clientă fidelă a contractelor pe bani publici, ea fiind constructorul peluzei stadionului UTA din Arad. De altfel, Tehnodomus a derulat contracte cu Consiliul Judeţean Arad, cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad, cu Administraţia Naţională Apele Române, cu Primăria Arad, cu CFR, CNAIR, Hidroelectrica sau cu primăriile Timişoara şi Oradea.
Şpagă pentru contracte la Administraţia de Apă Mureş
În 30 iunie 2016, DNA Oradea i-a trimis în judecată pe fostul director al Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Mureş, Teodor Giurgea, şi pe şeful de atunci al Serviciului Investiţii, Ioan Popa, pentru luare de mită şi complicitate la luare de mită. În acelaşi dosar, au mai fost trimişi în judecată oamenii de afaceri Laurenţiu Manuel Huja, Iulian Zaharia şi patronii Tehnodomus Arad, Gheorghe Maxinan şi Virgil Sorin Henţ, pentru dare de mită. Procurorii susţin că, în octombrie 2010, Teodor Giurgea a pretins, prin intermediul lui Ioan Popa, de la cei patru oameni de afaceri, suma de 37.200 de lei, pe care a primit-o în contul unei firme-paravan, în perioada 2 noiembrie – 23 decembrie 2010. Banii trebuiau plătiţi pentru ca Giurgea să asigure derularea în condiţii optime a contractelor încheiate de ABA Mureş cu firmele administrate de cei patru, printre care se numără şi Tehnodomus Arad.
Dosarul s-a judecat, pe fond, la Tribunalul Bucureşti, instanţă care, la 16 iulie 2018, a decis condamnarea lui Ioan Popa la trei ani cu suspendare, iar pentru Virgil Sorin Henţ s-a dispus încetarea procesului penal, pentru că a intervenit prescripţia specială a răspunderii penale. Faţă de celălalt patron al Tehnodomus, Gheorghe Maxinan, a fost dispusă achitarea. Sentinţa nu este definitivă şi a fost atacată de DNA cu apel, la Curtea de Apel Bucureşti.
55,9 milioane de lei investiţie pentru 5.429 de morminte simple, 17 morminte duble, 53 de cavouri şi o clădire administrativă. Noul cimitir va fi gata în doi ani.