Aceste contracte vizează mai multe proiecte care au ca obiect fie lucrările de reabilitare a rețelei de conducte aferente sistemului de termoficare al Capitalei, fie chiar administrarea unor sedii ale instituției contractante, dar și alte obiective mai puțin obișnuite. Ultima astfel de afacere parafată de Municipalitate constă în contractarea unor servicii de inventariere și de evaluare a mijloacelor fixe și a obiectelor de inventar de la Stadionul Arena Națională „Lia Manoliu”, servicii pentru care plătește unui expert evaluator suma de 22.300 de euro.
Ideea contractării acestor servicii de inventariere și de evaluare a prins contur în data de 15 februarie 2022, când Primăria Generală a Municipiului București a publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț de participare prin care preciza că intenționează să achiziționeze respectivele servicii, dar nu prin licitație publică, ci printr-o procedură simplificată, având de gând să plătească pentru această afacere suma de 204.201,68 de lei fără TVA.
Conform Primăriei Capitalei, Arena Națională face parte din obiectivul de investiții Stadionul Național „Lia Manoliu”, reabilitat și modernizat, preluat de Consiliul General al Municipiului București prin Hotărârea CGMB nr. 262/2017.
Având în vedere aceste aspecte, „Municipalitatea dorește să stabilească situația patrimoniului aferent Arenei Naționale, identificarea faptică a bunurilor, înscrierea bunurilor pe lista de inventar, distinct pentru mijloace fixe și obiecte de inventar (mobilier și echipamente), precum și evaluarea mijloacelor fixe și a obiectelor de inventar pentru Stadionul Arena Națională”, se precizează în documentația de atribuire.
Serviciile trebuie prestate până în 31 decembrie
Concret, Primăria Capitalei dorește ca toate aceste servicii să fie prestate în maximum 150 de zile calendaristice de la data emiterii ordinului de începere a contractului, „dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2022”.
Așa cum precizam mai sus, autoritatea contractantă a ales calea procedurii simplificate pentru a selecta prestatorul acestor servicii, procedură la care s-au înscris trei ofertanți. În baza selecției, la începutul acestei săptămâni, mai exact în data de 10 mai 2022, Primăria Capitalei a încheiat contractul nr. 207/2022 cu un ofertant care a solicitat mai puțin de jumătate din suma pe care autoritatea contractantă era dispusă să o plătească. Este vorba despre Androniu G. Iulian-Cosmin – Expert Evaluator, cu sediul în Brăila, care a solicitat și primit contractul în valoare de 91.800 de lei fără TVA, respectiv de 109.242 de lei cu TVA inclusă, adică de 22.300 de euro.
Inventariere, evaluare și propuneri de măsuri
Conform caietului de sarcini întocmit, care a stat la baza derulării procedurii simplificate de achiziție, prestatorul selectat să presteze serviciile contractate trebuie să identifice bunurile și, la nevoie, să le măsoare, pentru stabilirea stării acestora – dacă sunt noi, dacă sunt utilizate, precum și dacă necesită reparații.
De asemenea, bunurile trebuie să fie identificate pe serie, număr și an de fabricație, evaluatorul trebuind să întocmească liste de inventariere și să alcătuiască un proces-verbal și un raport final de inventariere, pe care să-l prezinte beneficiarului, „împreună cu măsurile de îmbunătățire a activității”.
La toate aceste prestații, se adaugă serviciile de evaluare a proprietăților imobiliare și a bunurilor mobile de la Stadionul Arena Națională. În documentația citată, se menționează faptul că „pentru estimarea unei valori care să reflecte valoarea sa actuală, din costul de înlocuire brut se scade valoarea alocată diferitelor forme de depreciere, cum ar fi deteriorarea fizică, deprecierea tehnologică sau deprecierea economică”.
Expertul a fost contractat, în trecut, de 14 ori de către Finanțele Publice Galați
Entitatea contractată de Primăria Capitalei, în maniera descrisă mai sus, pentru prestarea acestor servicii nu se află la prima relație contractuală de acest gen cu instituțiile statului. Este drept că, potrivit bazei de date a SEAP, această relație a fost derulată în perioada 2013-2017, iar serviciile au fost prestate în zona administrativ-teritorială Galați-Brăila, cu o singură excepție.
Astfel, Androniu G. Iulian-Cosmin – Expert Evaluator a fost contractat, în data de 13 noiembrie 2013, de către Consiliul Județean Brăila, pentru a presta servicii de evaluare și de reevaluare a unor imobile aparținând domeniului public al județului Brăila. Aceste servicii au costat 14.219 lei fără TVA, la vremea respectivă.
Instituția care a apelat însă cel mai des la serviciile lui Androniu G. Iulian-Cosmin – Expert Evaluator este Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Galați, cu care a încheiat în anul 2014 nu mai puțin de 14 contracte, în valoare totală de 227.369 de lei fără TVA. În 16 iunie 2014 au fost parafate trei contracte (de 7.900 de lei, de 7.400 de lei și de 1.900 de lei fără TVA), pentru servicii de evaluare a bunurilor mobile și imobile. Apoi, în 10 septembrie 2014, au mai fost încheiate două contract similare, în valoare de 460 de lei fără TVA, respectiv de 2.750 de lei fără TVA.
În 9 octombrie 2014, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Galați a mai atribuit lui Androniu G. Iulian-Cosmin – Expert Evaluator cinci contracte, în valoare totală de 194.899 de lei fără TVA, pentru servicii de evaluare a bunurilor mobile și a proprietăților imobiliare sechestrate. Iar la data de 21 noiembrie 2014, au fost încheiate alte patru contracte, în valoare de 12.060 de lei fără TVA, pentru servicii de evaluare bunuri mobile și imobile.
Până și Regia Autonomă de Transport București – actuala STB – a apelat la serviciile lui Androniu G. Iulian-Cosmin – Expert Evaluator, în baza unui contract parafat la data de 29 septembrie 2016, în valoare de 34.800 de lei, în baza căruia au fost prestate servicii de reevaluare a imobilizărilor corporale.
O altă entitate care a apelat la serviciile aceluiași expert evaluator este SNTFC „CFR Călători SA”, care, în data de 28 decembrie 2017, a semnat un contract de 7.500 de lei fără TVA, pentru servicii de evaluare a clădirilor aflate, în 31 decembrie 2017, în patrimoniul Sucursalei Regionale CFR Galați, în scopul determinării valorii acestora.
Milioane de euro, pe asistență tehnică a lucrărilor de reabilitare a rețelelor de termoficare
Această afacere pe care Primăria Capitalei, condusă de Nicușor Dan, a încheiat-o zilele trecute, este doar o părticică din contractele de asistență tehnică și de consultanță parafate de această instituție în anul curent.
Spre exemplu, în 20 aprilie 2022, Municipalitatea a încheiat un contract în valoare de 5.533.440,5 lei cu TVA inclusă (1.130.000 de euro) cu două companii – Safage SAS France și Hill International SRL București, pentru a achiziționa servicii de asistență tehnică pentru managementul și supervizarea execuției lucrărilor aferente obiectivului de investiții denumit „reabilitarea sistemului de termoficare al municipiului București – 7 obiective, însumând o lungime de 31,621 de kilometri”.
Este vorba despre control tehnic și supervizare a unui contract din 2018, încheiat de Primăria Capitalei cu Compania Municipală Energetica Servicii București SA, iar scopul urmărit este acela al oferiri „asistenței tehnice care să dea autorității contractante garanția că executanții cărora le-au fost atribuite contractele de execuție a lucrărilor de reabilitare a rețelei de termoficare își vor îndeplini toate responsabilitățile asumate prin contract, că vor respecta procedurile legale, regulamentele tehnice și caietul de sarcini”.
Anterior, în data de 11 aprilie 2022, Primăria Capitalei a mai încheiat un contract, în valoare de 11.172.910 lei fără TVA (2.280.185,7 euro), cu societatea SC Romair Construction SRL, pentru „servicii de asistență tehnică privind managementul proiectului «Reabilitarea sistemului de termoficare a Municipiului București – 105,969 de kilometri rețea de conducte»”.
Mai există însă un al treilea contract, având numărul 21/2022, pe care Primăria Municipiului București l-a încheiat, la data de 14 februarie anul curent, cu SC UTI Construction and Facility Management SRL, un acord-cadru având o valoare de 3.371.557,9 lei cu TVA inclusă (688.073 de euro). Obiectivul acestui acord-cadru vizează prestarea de servicii de exploatare și mentenanță preventivă și corectivă la instalațiile termice, pentru sediul central al Primăriei Generale a Municipiului București și sediului Centrului de Informare și Documentare pentru relații Publice.
Ulterior, în 21 aprilie 2022, între cele două părți a fost încheiat primul contract subsecvent aferent acordului-cadru, în valoare de 739.984,9 lei cu TVA inclusă (151.017,3 euro).