O familie de refugiaţi rohingya a revenit în Myanmar, a anunţat guvernul de la Naypyidaw sâmbătă seara.
Cei cinci repatriaţi sunt primii din cei aproape 700.000 de membri ai minorităţii rohingya refugiaţi în Bangladesh care revin în ţara natală, după mai multe luni de negocieri cu autorităţile de la Dhaka, în ciuda avertismentelor ONU că siguranţa lor nu este încă garantată în Myanmar. Cele două ţări au convenit în ianuarie să încheie în doi ani repatrierea voluntară a refugiaţilor.
La intrarea în ţară, refugiaţii au fost verificaţi de autorităţile pentru imigrare, de oficiali ai ministerului sănătăţii şi ai serviciilor de asistenţă socială, după care li s-au emis carduri de verificare naţională, care nu le asigură cetăţenia. Ei au primit ajutoare de primă necesitate - orez, plase de ţânţari, pături, tricouri, haine şi ustensile de bucătărie - şi au fost cazaţi într-un centru de primire, a precizat guvernul. În apropierea frontierei au fost organizate două asemenea centre şi o tabără provizorie.
Rohingya, dintre care cei mai mulţi sunt musulmani, au fost victimele unei represiuni militare în cursul căreia au avut loc crime şi violuri.Organizaţia Naţiunilor Unite şi SUA consideră că este vorba de o campanie de epurare etnică; guvernul din Myanmar respinge acuzaţiile.
În Myanmar, majoritatea populaţiei nu îi consideră pe rohingya conaţionalii lor, ci imigranţi nedoriţi din Bangladesh. Chiar şi armata se referă la ei ca "bengalezi". Ei continuă să fugă din provincia Rakhine; ultimele cazuri confirmate au avut loc marţi. Cardul de verificare este respins ca document de identitate de mulţi lideri ai comunităţii, care acuză faptul că oameni care au trăit toată viaţa în ţară sunt trataţi ca imigranţi. AGERPRES