Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Primul caz de Alzheimer la un adolescent. Pacientul a început să-și piardă memoria la 17 ani

Primul caz de Alzheimer la un adolescent. Pacientul a început să-și piardă memoria la 17 ani

de Giulia Anghel    |   

Primul caz de Alzheimer la un adolescent a fost raportat într-un spital din Beijing, China. Bolnavul are 19 ani și a început să manifeste primele simptome la 17 ani.

O echipă de experți condusă de medicul Jia Jianpind, de la Centrul de inovare pentru tulburări neurologice al Spitalului Xuanwu, afiliat Universității de Medicină din Beijing,  a concluzionat că un pacient de 19 ani suferă de boala Alzheimer (AD), o afecțiune asociată în mod normal cu persoanele vârstnice.  Rezultatele cercetării au fost publicate în Journal of Alzheimer's Disease.

Acesta a manifestat primele tulburări de memorie la 17 ani și a fost diagnosticat cu AD la 19 ani. El a început să aibă dificultăți de concentrare atunci când trebuia să învețe. Un an mai târziu a suferit o pierdere semnificativă a memoriei pe termen scurt, incapacitatea de a-și aminti evenimentele din ziua precedentă sau unde se aflau lucrurile sale personale, avea reacții lente, precum și dificultăți de citire. Apoi pierderea memoriei s-a produs treptat, fiindu-i greu și să-și amintească ce a mâncat. Așa că a fost nevoit să abandoneze liceul. Sexul adolescentului nu a fost dezvăluit. 

Cercetătorii spun că bolnavul nu are antecedente familiale de AD și nici alte cauze de afectare a memoriei, cum ar fi probleme genetice, infecții sau boli, scrie globaltimes.cn.

Primul caz din lume al unei persoane cu AD a fost înregistrat în anul 1906 și până acum a fost considerată o boală a persoanelor în vârstă. Este o afecțiune neurodegenerativă cronică, al cărei debut este lent și se manifestă prin pierderea treptată a memoriei și vorbirii. Creșterea tulburărilor mentale duce, în timp, la incapacitatea de a avea grijă de sine. Boala este dificil de tratat, neexistând un remediu. 

Există două tipuri de AD, familială și sporadică, explică Peng Dantao, medic șef al Departamentului de Neurologie al Spitalului China-Japonia. Circa 15% dintre pacienții cu AD au tipul familial, iar vârsta de debut este, în general, după 50 de ani. Foarte puțini dezvoltă simptome la 20 sau 30 de ani. Cele mai multe cazuri de AD sunt sporadice și este frecventă la persoanele cu vârste peste 65 de ani. Afectează circa o cincime dintre cei de peste 80 de ani.

Circa 50 de milioane de vârstnici din China au tulburări cognitive, dintre care 15 milioane au AD.

Subiecte în articol: adolescent alzheimer beijing China memorie
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri