Jurnalul.ro Ştiri Externe Printre mexicanii care emigrează ilegal în SUA se numără din ce în ce mai mulţi romi... români

Printre mexicanii care emigrează ilegal în SUA se numără din ce în ce mai mulţi romi... români

Aproape 1.800 de români, dintre care majoritatea se declară romi, au fost interceptaţi la graniţa sudică a Statelor Unite în acest an, faţă de numai 400 anul trecut şi câteva zeci în 2008, informează luni Bloomberg, care citează statistici ale guvernului american şi pune această creştere pe seama unui val anti-migranţi din Europa. 

Grupul tradiţional itinerant, persecutat de secole, se confruntă cu guverne mai puţin tolerante în condiţiile în care peste un milion de refugiaţi din Siria şi alte ţări au copleşit regiunea. Pe fondul unei recrudescenţe a neonazismului din România până în Italia taberele de romi au fost demolate, afacerile lor vizate de bombe incendiare, cartierele lor înconjurate de ziduri şi copiii bătuţi, a relatat agenţia citată. 

'Oamenii sunt suficient de disperaţi şi încearcă să obţină azil aici', a spus Ethel Brooks, preşedinta European Roma Rights Centre din Budapesta şi profesor asociat la Universitatea Rutgers din New Jersey. 

Populaţia romă vede o oportunitate în SUA, în ciuda populismului în creştere şi a apelurilor la o lege mai strictă pentru migraţie. Agenţii poliţiei de frontieră susţin că romii apar în grupuri care uneori sunt mai mari de 20 de persoane şi că aceştia sunt ajutaţi de traficanţi. 

'Toţi pretind că sunt romi', a declarat Daniel Parks, agent al poliţiei de frontieră din regiunea San Diego. 'Ei pretind că fac parte din acea clasă care este persecutată de guvernul din România', a adăugat el. 

'Există multe prejudecăţi împotriva romilor în aproape orice ţară din Europa', a declarat Natalia Bănulescu-Bogdan, director adjunct al Migration Policy Institute din Washington. 'Stereotipurile că ei cerşesc şi comit furturi nu fac decât să alimenteze aceste prejudecăţi', a adăugat ea. 

De când România şi Bulgaria au aderat la UE în 2007, romii care se îndreaptă spre ţările din Vest pentru a obţine acces la piaţa muncii din aceste state întâmpină tot mai multă rezistenţă. 

În Suedia, politicienii dezbat în prezent dacă să interzică cerşetoria, o tactică despre care criticii susţin că vizează populaţia romă. În Franţa, poliţia a demolat tabere ale romilor din împrejurimile Parisului. La rândul său, guvernul canadian a adoptat o lege în 2012 care viza cererile false de azil după ce mii de romi din Ungaria au încercat să obţină azil în această ţară. 

Acum, romii îşi încearcă norocul în SUA, iar mulţi dintre ei ajung în zona suburbană a Los Angelesului. Unii locuiesc în apartamente obişnuite, în timp ce alţii se adăpostesc pur şi simplu în parcuri până când îşi găsesc o locuinţă. Uneori îşi găsesc de lucru ca îngrijitori sau în restaurante, în timp ce alţii recurg la cerşetorie sau la caritate de la bisericile pentru romi din zonă. 

Pastorul Bisericii Bunul samaritean, Bobby Moise, un om de afaceri care a fugit de dictatura lui Nicolae Ceauşescu în 1987, aşteaptă cu nerăbdare noi sosiri, care au dublat numărul său de enoriaşi penticostali la peste 200 de familii de când biserica s-a deschis, în 2010. 'Îşi pun vieţile în pericol traversând oceanul şi recurg la ajutorul cartelurilor şi grupurilor criminale din Mexic pentru a putea ajunge aici', a spus Moise. 

Moise a călătorit în mediul rural din România ca misionar şi ţine legătura cu lideri religioşi din ţara noastră. Vasili Capitanu, liderul uneia dintre cele mai mari biserici pentru romi din lume, s-a aflat recent la biserica Bunul samaritean şi a spus că mulţi dintre enoriaşii săi au venit în SUA. Moise susţine că mulţi dintre romi ajung în biserica sa, unde se află o pictură murală cu o porumbel alb sub o stea strălucitoare. 'Pentru noi, oamenii de etnie romă, America este ţara mierii şi a laptelui, un pământ în care să ne simţim din nou ca oameni şi nu ca nişte paria', a spus Capitanu. 

Valeriu Nicolae, reprezentantul special pe probleme pentru romi al secretarului general al Consiliului Europei (CoE), a declarat că a anunţat ambasada SUA din România în urmă cu cinci ani că va exista un val de romi care se îndreaptă spre America din cauza condiţiilor care se înrăutăţesc. 

Traficanţii le spun oamenilor că îi pot trece Atlanticul pentru un onorariu de 25.000 de dolari de persoană, bani obţinuţi de multe ori de la cămătari, a spus el. 

'Aceste reţele s-au format în urmă cu mulţi ani. În acest moment, acest lucru este mai atractiv decât obişnuia să fie. Sunt mulţi oameni care pot să-ţi ofere găzduire şi ştii exact unde urmează să mergi', a adăugat Nicolae. 

Danna Van Brandt, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, nu a răspuns până în prezent întrebării Bloomberg dacă romii sunt sau nu eligibili pentru azil sau dacă au primit acest statut. 

Luiza Miller, o avocată româncă specializată în imigraţie din Los Angeles, a afirmat că numărul cazurilor de romi solicitanţi de azil a crescut atât de mult în ultimii ani că acum reprezintă o treime din clientela ei. 'Şi-au dat seama că este destul de uşor să intri. Dacă sunt prinşi de autorităţi ies pe cauţiune. Nu este ceva care să le pună viaţa în pericol', a spus Luiza Miller. 

Chiar şi aşa, nu se ştie sigur că cetăţenii români care reuşesc să ajungă atât de departe primesc în cele din urmă permisiunea de a rămâne. Există 1.265 de cetăţeni români care sunt implicaţi în proceduri de deportare din august, faţă de 500 întreg anul trecut, potrivit datelor furnizate de ONG-ul Syracuse University's Transactional Records Access Clearinghouse. AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri