Jurnalul.ro Special Anchete Tupeu: Macovei se cere la volan

Tupeu: Macovei se cere la volan

Trimisă în judecată pentru vătămare corporală din culpă, ex-ministra Justiției Monica Macovei a cerut, de două ori în ultimele trei luni, instanței de la Mangalia să îi fie prelungită dovada cu drept de circulație, întrucât, după producerea accidentului în care a fost implicată, poliția i-a reținut permisul.

La finalul lunii octombrie, judecătorii i-au admis cererea, pentru 30 de zile, însă la expirarea acestui termen Macovei a solicitat o nouă prelungire. Ieri, instanța a respins cererea ca nefondată. Judecătoria Mangalia a confirmat, în 14 noiembrie, atât rechizitoriul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Mangalia, cât și administrarea probelor și efectuarea actelor de urmărire penală în acest dosar, dispunând începerea judecății.

Evoluții interesante în procesul în care fosta ministră a Justiției Monica Macovei a fost trimisă în judecată pentru vătămare corporală din culpă. Conform unei încheieri a Judecătoriei Mangalia, pe rolul căreia se află acest dosar, la data de 24 octombrie 2023, instanța a admis o solicitare a inculpatei, formulată înainte de confirmarea rechizitoriului, prin care Monica Macovei a cerut să-i fie prelungită dovada care îi dădea dreptul de a conduce în continuare autoturisme, cu toate că permisul de conducere i-a fost ridicat de organele de poliție. Prelungirea dreptului de circulație a operat, conform acestei minute, între data de 22 octombrie 2023 și 20 noiembrie 2023.

Apoi, în ședința din data de 14 octombrie, Judecătoria Mangalia a constatat, în baza articolului 346 alineat 2 Cod procedură penală, legalitatea sesizării instanței cu rechizitoriul nr. 953/P/2022, din data de 27 septembrie 2023, al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța privind-o pe inculpata Monica Luisa Macovei, trimisă în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de vătămare corporală din culpă. Totodată, instanța a constatat și legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală în acest dosar, dispunând începerea judecății.

 

A doua oară n-a mai mers

Ei, bine, la expirarea prelungirii dreptului de circulație, Monica Macovei a depus o nouă cerere în fața instanței, pentru o nouă prelungire. Iar cererea a fost judecată chiar ieri de Judecătoria Mangalia. 

De data aceasta însă, magistratul a dispus, în temeiul articolului 111 alineat 7 din OUG 195/2002, respingerea cererii Monicăi Macovei, ca neîntemeiată. Astfel, abia de acum fosta ministră a Justiție a rămas, oficial, pieton pentru accidentul de circulație pe care l-a provocat.

Reamintim că procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța au trimis-o în judecată, în stare de libertate, pe Monica Macovei, fosta ministră a Justiției având calitatea de inculpată și fiind acuzată de vătămare corporală din culpă, ca urmare a accidentului rutier pe care l-a provocat în data de 8 octombrie 2022.

Conform rechizitoriului, Monica Macovei, care se afla la volanul unui autoturism Suzuki Vitara, circula pe DN 29, iar în apropierea municipiului Mangalia, din cauza pătrunderii pe contrasens, a intrat în coliziune cu motocicleta condusă de Constantin Ilie, provocându-i acestuia leziuni care au necesitat 110 - 120 de zile de îngrijiri medicale, punându-i viața în primejdie.

 

115 kilometri/oră

Procurorii arată că viața victimei a fost pusă în primejdie, prin producerea unui traumatism complex, membrul inferior stâng prezentând dilacerare musculară a coapsei și gambei, fractură cu avulsie condil femural extern și hemoragie externă subsecventă, leziuni ce au necesitat, în condiții de urgență, intervenția medico-chirurgicală multidisciplinară și tratament complex pentru menținerea funcțiilor vitale. Aceste leziuni au necesitat, de asemenea, între 110 și 120 de zile de îngrijiri medicale, cu suspiciunea survenirii unor complicații.

În actul acuzării se arată că starea de pericol a fost declanșată de inculpata Monica Macovei, în momentul în care a pătruns cu autoturismul Suzuki Vitara pe sensul de mers Mangalia - 2 Mai. „Constantin Ilie nu putea evita și nici nu putea preveni producerea accidentului (…), întrucât nu a dispus de suficient timp de reacție, viteza sa de deplasare neavând legătură de cauzalitate cu producerea accidentului”, se mai menționează în acest rechizitoriu.

Anchetatorii precizează că Monica Macovei „putea preveni producerea accidentului, dacă nu ar fi pătruns cu autoturismul pe culoarul de deplasare al motocicletei. Producerea accidentului a fost determinată de pătrunderea autoturismului pe sensul opus direcției sale de deplasare, unde circula motocicleta Honda Varadero”. La expertiza efectuată asupra mașinii Monicăi Macovei s-a stabilit că, la momentul impactului, fosta ministră a Justiției se deplasa cu o viteză de 76 de kilometri la oră, dar că, doar cu câteva secunde înainte, viteza fusese de 115 kilometri la oră, cu toate că impactul s-a produs pe un sector de drum aflat într-o curbă extrem de periculoasă.

 

Și-a dat în judecată atât procurorul, cât și victima

Fosta ministră a Justiției a dat în judecată atât Parchetul Curții de Apel Constanța, cât și victima Constantin Ilie, acuzându-l pe procuror de proasta gestionare a probelor, solicitând o nouă expertiză a mașinii. Dosarul, în care calitate de pârât avea inclusiv victima, a fost înregistrat la Judecătoria Sectorului 4, instanță care, în 24 noiembrie 2022, a respins cererea Monicăi Macovei ca inadmisibilă. 

Inculpata nu s-a lăsat și a formulat apel, la Tribunalul București. Nici a doua instanță nu i-a dat dreptate, respingându-i, în 11 ianuarie 2023, apelul ca nefondat. Mai mult, judecătorii au obligat-o pe Monica Macovei să-i plătească victimei Constantin Ilie, pe care o chemase în judecată, suma de 2.000 de lei reprezentând cheltuieli de judecată ocazionate de onorariul avocatului.

La începutul lunii octombrie însă, Monica Macovei a realizat, în cele din urmă, că atitudinea procesuală adoptată îi va crea mari probleme, decizând să înainteze către procurorul de caz, pe care îl dăduse în judecată, o cerere pentru încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției. Procurorul nu a fost de acord, i-a respins cererea și a trimis-o pe inculpată în judecată pe calea uzuală. Acest lucru înseamnă că, dacă va fi găsită vinovată, Monica Macovei nu va putea beneficia de o reducere a pedepsei, de amânarea executării pedepsei sau de înlocuirea pedepsei cu una mai blândă.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri