Jurnalul.ro Special Prof. dr. Cristian Apetrei: „Mi-am făcut și doza a 4-a”. Explicațiile unui virusolog celebru

Prof. dr. Cristian Apetrei: „Mi-am făcut și doza a 4-a”. Explicațiile unui virusolog celebru

de Monica Cosac    |   

„Forța vaccinurilor anti-SARS-CoV-2 stă în protecția conferită față de boală severă și deces”, iar boosterul crește substanțial această protecție diminuată după câteva luni, spune cunoscutul virusolog român stabilit în SUA, Cristian Apetrei, care îl critică pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, pentru că „a îndemnat din nou populația la nevaccinare”, în contextul în care numărul de cazuri noi de COVID-19 crește accelerat de la o zi la alta.

Cercetătorul explică de ce a ales să facă acum doza a patra de vaccin, deși acesta este produs pentru varianta inițială a virusului, și nu a așteptat lansarea vaccinului adaptat la varianta Omicron, așa cum a recomandat oficialul român.

Reacția virusologului Cristian Apetrei vine după ce ministrul Alexandru Rafila a afirmat că variantele existente ale vaccinului anti-COVID nu mai sunt eficiente și a spus că el recomandă ca doza patru să fie făcută în toamnă, dacă apare o nouă variantă a vaccinului. 

„Sunt persoane care mă întreabă dacă are rost să-şi facă şi doza a patra acum. Eu i-am sfătuit să îşi facă în toamnă, dacă apare o nouă variantă a vaccinului”, a afirmat ministrul Rafila, duminică, într-o emisiune TV. Potrivit oficialului român, există câştiguri mari, evidente ale vaccinării, deoarece în primul an a oprit transmiterea virusului. „Asta nu înseamnă că în momentul de faţă, când el nu mai este eficient, trebuie să spunem că este eficient. Eu nu pot să mint şi n-am niciun fel de motiv. Lucrul ăsta nu favorizează vaccinarea și nici nu mint ca să se vaccineze lumea”, a mai afirmat ministrul.

Argumente pro și contra

Cristian Apetrei, profesor român de Boli Infecțioase și Microbiologie de la Universitatea Pittsburgh (SUA), spune că, la rândul său, a fost întrebat dacă are rost doza a 4-a, dar nu a răspuns nici „da” nici „nu”. 

„N-am zis «da» din următoarele trei motive:

- Vaccinul. Produs pentru varianta Wuhan și, în mod evident, depășit destul de mult de Omicron și puii lui în ce privește eficacitatea anticorpilor neutralizanți.

- Realitatea. După doi ani și jumătate, și mai ales acum, când toată lumea râde, cântă și dansează cu asemenea aplomb, încât face nu doar COVID, ci și variola maimuței, este foarte probabil ca până și cei mai vajnici vaccinați cu trei doze au mai făcut și vreun episod de infecție naturală, încât în general oamenii au vreo 4 expuneri la antigen în medie. Fiind astfel, de bine de rău, protejați.

- Imunologia. Care ne învăța un lucru simplu, dar important: răspunsurile imune umorale previn infecția/reinfecția, în timp ce răspunsurile celulare killeresc celulele infectate cu virus. Ceea ce înseamnă că, deși titrurile de anticorpi neutralizanți or fi scăzând, CTL-urile ne protejează de replicare excesivă a patogenului reinfectant, adică de forme severe de îmbolnăvire sau de deces. Așa încât, una peste alta, o oarecare protecție de care avem nevoie o mai fi existând”, explică virusologul, pe pagina sa de Facebook.

Protecție față de boală severă și deces

Pe de altă parte, spune prof. Apetrei, ca specialist în domeniu cunoaște cel puțin trei lucruri care îl împiedică să spună că n-ar avea rost doza 4. 

„În cazul acestui nenorocit de virus, care este un foarte prost imunogen, răspunsurile imune se pierd cu relativ mare viteză. Mai ales la persoanele de peste 60 de ani!”, este unul dintre argumentele pro celei de-a patra doze. Al doilea este că, bună sau rea, vaccinul oferă o protecție și fața de tulpina Omicron, astfel: „65,5% la 2-4 săptămâni după a doua doză de vaccin, cu scădere la 15,4% la 15-19 săptămâni și până la 8,8% după mai mult de 25 de săptămâni”, mai spune specialistul, adăugând că „boosterul crește substanțial protecția”, însă este pierdută după câteva luni.

„Forța vaccinurilor anti-SARS-CoV-2 stă în protecția conferită față de boală severă și deces, așa cum a fost în mod dramatic dovedit în cursul valului 4, când țările cu niveluri reduse ale vaccinării (inclusiv România și sudul Statelor Unite) au experimentat conceptul de horror”, este cel de-al treilea argument în favoarea dozei 4. Tot atâtea motive ca el însuși să facă acum această doză de vaccin, fără a aștepta o altă variantă a serului. Și noul vaccin ar putea fi, de asemenea, depășit la momentul lansării pe piață, având în vedere viteza cu care virusul produce noi mutații. 

Ministrul, îndemnat să caute informații pe Google

Virusologul român îl critică pe Alexandru Rafila deoarece acesta „a îndemnat din nou populația la nevaccinare”, deși, pe lângă ministru al Sănătății, este și șeful Societății Române de Microbiologie, și al Catedrei de Microbiologie de la UMF București. 

„Dacă s-ar fi uitat pe Google, poate ar fi văzut nu doar informațiile care sunt din ce în ce mai larg disponibile, și care sugerează un beneficiu al vaccinării la pacienții cu comorbidități sau de vârste mai rotunde, dar și că riscul de long COVID crește substanțial după al treilea episod de îmbolnăvire. Asta așa, ca să nu mințim populația. Și mai ales, poate că ar fi văzut că, în cele 9 luni necesare producerii vaccinului care va fi disponibil în septembrie, s-au produs încă vreo trei variante succesive, așa încât vaccinul bun din septembrie va fi deja depășit de tulpinile circulante, pentru că n-am reușit să fugim suficient de repede ca să nu rămânem în același loc”, conchide Apetrei. 

„Acum, că a crescut din nou numărul de cazuri, iar eu mă apropii inevitabil de 60 de ani, și mai ales am mai mult de 9 luni de la a treia doză, m-am dus azi frumușel și mi-am făcut și doza a 4-a. Pentru că, dacă tot n-am făcut niciodată boala, m-am gândit că poate ar fi bine să n-o fac nici de acum înainte”

Prof. dr. Cristian Apetrei, Universitatea Pittsburgh 

4.044 de cazuri noi de persoane cu SARS-CoV-2 au fost raportate ieri, pentru ultimele 24 de ore, potrivit Ministerului Sănătății, în timp ce săptămâna trecută media infectărilor înregistrate a fost de puțin peste 2.100 de cazuri pe zi. 

Deși ministrul Rafila prognoza un maximum de 10.000 de cazuri pe zi la mijlocul lunii august, alți specialiști estimează că această cifră va fi atinsă până la finalul acestei luni. Deja, începând de ieri, orașul Ploieşti alături de alte patru localități din judeţ - Vălenii de Munte, Păuleşti, Cocorăştii Mislii şi Gherghiţa - au intrat în scenariul galben, din cauza numărului mare de infectări COVID-19, a anunţat Direcţia de Sănătate Publică Prahova. 

Moderna și Pfizer pregătesc noile variante de vaccin

Cei doi producătorii de vaccinuri ARN mesager anti-COVID, Moderna şi compania rivală Pfizer, dezvoltă vaccinuri actualizate pentru a ţinti subvariantele Omicron cu răspândire rapidă BA.4 şi BA.5, care au câştigat teren în Europa și Statele Unite. 

Vești bune vin zilele acestea de la compania Moderna, care a anunţat că propune două variante de vaccin pentru toamnă, concepute împotriva subvariantelor Omicron (BA.1, respectiv BA.4 şi BA.5). 

Funcționează împotriva tuturor variantelor virale

Noile date clinice cu privire la unul dintre aceste vaccinuri (ARNm-1273.214), dezvoltat de companie pentru a ţinti Omicron BA.1, a demonstrat titruri semnificativ mai mari de anticorpi împotriva tuturor variantelor virale COVID-19, inclusiv subvariantele Omicron BA.1 şi BA.4/BA.5, virusul ancestral (Wuhan) și variantele Alfa, Beta, Delta şi Gama.

„La o lună după administrarea la participanții vaccinați anterior și stimulați, o doză de rapel de 50 μg de ARNm-1273.214 a determinat răspunsuri semnificativ mai mari ale anticorpilor neutralizanți împotriva subvariantelor Omicron BA.4 și BA.5 în comparație cu rapelul autorizat în prezent (ARNm-1273), indiferent de starea sau vârsta anterioară a infecției (adulți cu vârsta peste 18 ani, mai mari sau mai mici de 65 de ani)”, se arată într-un comunicat al companiei. 

Al doilea candidat la rapel al companiei, ARNm 1273.222, este bazat pe tulpina BA.4/5 şi este în curs de dezvoltare în conformitate cu îndrumările recente ale Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a SUA.

Și Pfizer/BioNtech au anunțat noi date legate de siguranță și eficacitate a două vaccinuri candidate adaptate pentru varianta Omicron: unul monovalent și altul bivalent (care pe lângă secvența din vaccinul ARNm deja autorizat, au și un fragment de ARN specific Omicron). 

Potrivit companiei, administrarea celei de-a 4-a doze de rapel cu vaccinul candidat adaptat pentru varianta Omicron BA.1 determină un răspuns imun superior față de vaccinul Comirnaty folosit în prezent. 

Ambele vaccinuri candidate au demonstrat un profil de siguranță bun, similar celui demonstrat de vaccinului ARNm folosit în prezent.

 

Subiecte în articol: cristian apetrei
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri