Jurnalul.ro Special Anchete „Profesioniștii” din Procuratura Caracal și de la Poliția Dobrosloveni, urmăriți penal în cazul Alexandra

„Profesioniștii” din Procuratura Caracal și de la Poliția Dobrosloveni, urmăriți penal în cazul Alexandra

de Ion Alexandru    |   

Procurorul #rezistent de la Caracal, care s-a opus categoric cererii polițiștilor de a descinde în curtea și în casa lui Gheorghe Dincă înainte de ora 6.00, și care i-a ascuns judecătorului, la momentul în care a solicitat emiterea unui mandat de percheziție, informația că victima a reclamat răpirea, bătaia și violul la care a fost supusă, a fost pus sub urmărire penală, de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). Cristian Ovidiu Popescu este investigat pentru abuz în serviciu, alături de trei polițiști, dintre care cei doi agenți de la Postul de Poliție Dobrosloveni, care au trimis acasă familia Alexandrei, în seara zilei de 24 iulie, dar și fosta șefă a acestora, Violeta Mirea, soția ex-comandantului Poliției Municipiului Caracal, Nicolae Mirea. Față de cei trei polițiști fuseseră, inițial, demarate cercetări de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, lucrarea fiind, săptămâna trecută, declinată către SIIJ, deoarece tot dispozitivul de polițiști a lucrat, în ziua de 25 iulie 2019, sub coordonarea directă a procurorului Cristian Ovidiu Popescu. Este primul pas concret spre tragerea la răspundere a anchetatorilor responsabil pentru tergiversarea, timp de 19 ore, a salvării Alexandrei Măceșanu.

 

Violeta Mirea, comisar-șef ieșit la pensie, fosta șefă a Secției 2 Poliție Rurală Osica de Sus, care are în subordine și Postul de Poliție al comunei Dobrosloveni, este, începând de ieri, oficial, urmărită penal pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu. Aceasta este acuzată, conform unor surse judiciare, de faptul că, deși tatăl Alexandrei Măceșanu l-a sesizat verbal pe agentul-șef de poliție Marian Vasile, în seara zilei de 24 iulie 2019, la ora 20.30, despre dispariția fiicei sale, iar agentul în cauză a raportat imediat Violetei Mirea incidentul, a dispus efectuarea primelor activități investigative în vederea depistării minorei abia a doua zi, începând cu ora 8.30 dimineața. Aceleași surse mai arată că, pe fondul neimplicării șefului secției, activitățile au debutat tardiv, iar neraportarea de către ofițer șefului său ierarhic a avut drept consecință faptul că, în 25 iulie 2019, în intervalul orelor 8.30 – 11.00, acțiunile operative au fost efectuate doar de șeful Postului de Poliție Dobrosloveni, fără a fi angrenați, în sprijin, alți polițiști, operațiunile desfășurându-se pe o rază restrânsă.

Faptul că Violeta Mirea nu și-a anunțat șeful ierarhic superior cu privire la producerea acestui eveniment este cu atât mai suspectă cu cât acest șef ierarhic era nimeni altul decât soțul ei, comisarul-șef Nicolae Mirea, comandantul Poliției Municipiului Caracal, ambii domiciliind la aceeași adresă.

La rândul său, agentul principal Marian Vasile a fost pus sub urmărire penală pentru abuz în serviciu, fiind acuzat că procedura îl obliga să se deplaseze imediat, încă din seara zilei de 24 iulie, la domiciliul Alexandrei Măceșanu, și să constate și să consemneze oficial dispariția acesteia, după care să treacă de îndată la căutarea ei. În loc să facă acest lucru, Marian Vasile i-a comunicat tatălui Alexandrei Măceșanu să se ducă acasă și, în cazul în care minora nu revine la domiciliu, să vină a doua zi, dimineața, la Poliție. Tot urmărit pentru abuz în serviciu de către SIIJ este și agentul principal adjunct de poliție Eugen Țenea, de asemenea de la Postul de Poliție din Dobrosloveni, care a notat numărul de telefon al tatălui Alexandrei Măceșanu într-o agendă, după care a continuat alte activități, care nu aveau legătură cu această dispariție.

 

Indolență criminală

Iar lucrurile nu s-au oprit aici, în ceea ce privește neglijența crasă de care au dat dovadă acești polițiști. A doua zi, la ora 8.30, părinții Alexandrei Măceșanu au revenit la Postul de Poliție din Dobrosloveni, unde au discutat cu un alt polițist, care le-a spus că are cunoștință despre situația lor de la colegul Marian Vasile. Fără să fi făcut nimeni nimic timp de 11 ore și 30 de minute. Și acest polițist a decis să trimită acasă familia Măceșanu, după care, la ora 9.30, acesta s-a prezentat la domiciliul victimei, împreună cu un coleg, ocazie cu care a fost audiată mama adolescentei dispărute. Abia la ora 10.30 evenimentul a fost raportat de Postul de Poliție Dobrosloveni către Poliția Municipiului Caracal și abia atunci s-a luat decizia demarării procedurilor de dare a Alexandrei Măceșanu în urmărire națională.

În timp ce polițiștii se aflau acasă la părinții Alexandrei, mama victimei a fost apelată de Gheorghe Dincă, de pe cartela prepay pe care suspectul a achiziționat-o dintr-un centru comercial din Craiova, adresându-i-se cu apelativul „mamă soacră” și spunându-i că Alexandra este cu el, și că urmează să plece împreună la muncă în Anglia. În loc să treacă imediat la localizarea apelului și la identificarea apelantului, polițistul care era de față a încercat să sune înapoi pe numărul respectiv, de mai multe ori, fără succes. 18 minute mai târziu, polițiștii îl sună pe „șeful suprem”, Nicolae Mirea, cerându-i, abia acum, sprijinul în vederea obținerii unor imagini de pe camerele de supraveghere ale unui magazin din Caracal. Au trecut, astfel, 14 ore și 24 de minute de când s-a sesizat dispariția.

 

S-a opus descinderii, până la 6.00 dimineața

Iar dacă la Poliția Dobrosloveni și la Poliția Osica de Sus avem de-a face cu o acută durere în cot pentru găsirea dispărutei, după ora 11.05, când Alexandra Măceșanu a apelat Serviciul 112, din casa lui Dincă, lucrurile devin și mai de neînțeles. Fără a mai reveni asupra apelurilor date de Alexandra, asupra apelurilor date de poliție pe numărul de pe care adolescenta sunase, fără să mai amintim de toate așa-zisele activități derulate în prima parte a zilei de 25 iulie, notăm faptul că abia la ora 15.13 cauza este preluată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal și repartizată procurorului Cristian Ovidiu Popescu. Oficial, pe numele său a fost, ieri, începută urmărirea penală pentru abuz în serviciu, în special în legătură cu faptul că a dispus așteptarea până pe 26 iulie 2019, la ora 6.00 dimineața, pentru a permite polițiștilor să intre în curtea lui Gheorghe Dincă. Pe surse, se pare că procurorii SIIJ îl investighează pe procurorul haștagist, printre altele, pentru că a interpretat eronat prevederile legale și o circulară emisă de Parchetul General, fără să ia în calcul o intervenție la casa suspectului pentru salvarea vieții Alexandrei Măceșanu. Mai mult, acesta a solicitat instanței de judecată emiterea a trei mandate de percheziție la trei adrese ale familiei lui Dincă, dintre care și la un apartament care nu se mai afla în proprietatea suspectului de mai bine de 15 ani, fără să-i aducă la cunoștință magistratului judecător de faptul că există apelurile la 112 făcute de Alexandra, în care aceasta a sesizat răpirea, violul și agresiunile fizice la care a fost supusă, existând, astfel, suspiciunea rezonabilă că viața și integritatea ei fizică erau puse în primejdie. Ceea ce ar fi impus pătrunderea imediată la locul faptei.

 

Avea mașina, avea proprietarul, dar a așteptat până la 2.00 noaptea

Însă aceste aspecte nu sunt singurele pe care le urmăresc, acum, procurorii Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Mai exact, sunt verificate și alte detalii care se regăsesc în Raportul oficial al Ministerului Afacerilor Interne, prezentat inclusiv în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare al Țării (CSAT). De mai bine de 11 ore, au primit de la procurorul Cristian Ovidiu Popescu o fotografie a unui autoturism Renault Megane, suspect în dosarul dispariției Luizei Melencu, aflat pe rolul DIICOT Craiova încă din luna aprilie a anului curent. În acest sens, după primirea fotografiei, șeful Biroului Poliției Rutiere a postat această fotografie pe grupul intern de WhatsApp unde ținea legătura cu ofițerii și subofițerii din subordinea sa.

De remarcat este faptul că, tot seara, procurorul Popescu le-a mai oferit polițiștilor o altă fotografie, cu același Renault Megane argintiu - o captură de pe o cameră de supraveghere din apropierea Liceului Mihai Viteazul, din Caracal, exact din locul descris de Alexandra Măceșanu ca fiind cel în care fusese răpită de Dincă, cu o zi înainte. Pe acele imagini se poate observa, în clar, numărul de înmatriculare al autoturismului lui Gheorghe Dincă. Însă abia pe 26 iulie, la ora 1.00, procurorul Popescu a admis că este posibil ca Dincă să fie autorul și abia atunci a solicitat, așa cum am precizat mai sus, eliberarea unor mandate de percheziție, în condițiile deja știute.

 

De unde știa procurorul de ce și cum a ucis Dincă, înainte ca acesta să recunoască?

Secția de Îndrumare și Control din cadrul Parchetului General, unde activează Laura Codruța Kovesi și alți apropiați ai fostei șefe a DNA, a întocmit, în aceeași perioadă, cu Ministerul de Interne, propriul raport de control, prin care s-a încercat „albirea” procurorului Popescu în legătură cu refuzul acestuia de a-i lăsa pe polițiști să intre fără mandat în curtea lui Dincă. Parchetul susține că polițiștii nu i-au propus asta și că el, împreună cu aceștia, au ajuns, de comun acord, la concluzia că trebuie să aștepte până la ora 6.00, a doua zi dimineața. Acest lucru intră în totală contradicție cu afirmațiile făcute public, dar și în fața SIIJ, de către fostul adjunct al IPJ Olt, Nicolae Alexe, care susține că el însuși a vrut să intre în curtea lui Dincă, însă procurorul i-a interzis acest lucru.

Pe de altă parte, pe surse, se pare că se mai investighează și modul în care procurorul Popescu a dat date din dosar, pe un grup de WhatsApp, chiar în seara zilei de 26 iulie, la ora 20.00. În acest mesaj, el le mulțumea procurorilor și polițiștilor pentru ajutor și furniza elemente din cauza penală aflată în lucru. Popescu minte că, deși Alexandra era dispărută de miercuri, părinții acesteia au sesizat abia joi poliția. O altă minciună este aceea că, abia în jurul orei 2.00, pe 26 iulie, l-au identificat pe proprietarul autoturismului gri și că localizarea a fost pe o arie mare, într-o zonă cu câteva sute de case. „Nu ne-a ajutat cu mare lucru”, scria procurorul Popescu, care a adăugat, șocant, că „la ora 2.00, când s-a aflat potențialul autor, victima nu mai era în viață. Cel mai probabil, după ce autorul a aflat că aceasta a sunat la 112, a turbat, a strâns-o de gât și a ars-o într-un butoi din curte, unde au și fost găsite oasele în cenușă”.

Aceste detalii și informații au fost oferite de Cristian Ovidiu Popescu, în ciuda faptului că abia două zile mai târziu Dincă a făcut acea recunoaștere controversată cu privire la răpirea Alexandrei, la faptul că a prins-o cu telefonul, că a ucis-o și că, ulterior, i-a incinerat cadavrul într-un arzător improvizat.

 

Cumpănașu cere arestarea familiei lui Dincă și a unor vecini din Dobrosloveni

O cerere-șoc vine din partea unchiului Alexandrei Măceșanu, Alexandru Cumpănașu, care solicită anchetarea și arestarea preventivă a soției și copiilor lui Gheorghe Dincă. Acesta cere reaudierea lor, dar nu în calitate de martor, ci de suspecți, pentru complicitate.

De asemenea, Cumpănașu mai vrea audierea unor locuitori din comuna Dobrosloveni, acolo unde locuiește familia Alexandrei Măceșanu, „pe motiv că aceștia îl cunosc pe Dincă și ar avea legături cu criminalul din Caracal”.

De ce i-a fost frică, n-a scăpat! Procurorul Popescu se temea de SIIJ, dacă intră fără mandat peste Dincă. Acum, SIIJ îl urmărește penal pentru că nu a făcut-o

Violeta Mirea, șefa Poliței Rurale Osica de Sus și nevasta șefului Poliției Caracal, acuzată că a tergiversat timp de 11 ore demararea procedurilor de căutare a Alexandrei Măceșanu

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri