Propunerea legislativă pusă pe masa senatorilor este inițiată de un grup de șapte parlamentari de la mai multe partide politice (PSD, USR, AUR și UDMR) și vizează modificarea și completarea Legii educației fizice și sportului (L. nr. 69/2000).
Concret, documentul prevede înființarea și implementarea unui program național, care va fi desfășurat prin intermediul Federației Române de Baschet, prin care, spun inițiatorii, se dorește încurajarea tinerilor și a copiilor să se implice în activități sportive.
„Programul național «Baschet pentru Mileniul 3» reprezintă un program național care constă într-un complex de activități necesare susținerii practicării și dezvoltării jocului de baschet la categoria copii și juniori, crearea unui sistem de selecție în vederea obținerii de performanțe sportive la nivel național și internațional școlar, universitar, continental, mondial, olimpic și ca parte a educației și integrării sociale, desfășurat prin intermediul Federației Române de Baschet”, conform proiectului de act normativ.
Acces și pentru copiii cu nevoi speciale
Cei șapte parlamentari spun că printre obiectivele principale ale Federației Române de Baschet (FRB) se numără dezvoltarea și promovarea baschetului în România, atât la nivel profesionist, cât și la nivel de amatori, creșterea performanței prin asigurarea unor programe de pregătire competitivă pentru echipele naționale de baschet (masculin și feminin) pentru a avea succes în competițiile internaționale (Campionatele Europene, Mondiale, Jocurile Olimpice), precum și dezvoltarea baschetului de tineret, prin promovarea și susținerea tinerilor sportivi prin programe de dezvoltare și selecție în cadrul campionatelor naționale de juniori.
„FRB își dorește să asigure accesul echitabil la activitățile sportive pentru toți copiii, inclusiv pentru copiii cu nevoi speciale, sprijinirea tinerilor sportivi talentați pentru educarea și formarea profesională în paralel cu antrenamentele sportive intensive, pentru a-i pregăti pentru o carieră dublă. De asemenea, Federația Română de Baschet își dorește promovarea disciplinelor sportive 3x3; 4x4; 5x5; baschet unificat (dizabilități intelectuale), weelchiars și Skills ca sporturi de echipă agreate de copii, tineret, persoane cu nevoi speciale”, se arată în expunerea de motive.
Susținerea baschetului feminin, promovarea acestui sport la nivel de amatori și dezvoltarea infrastructurii sportive se regăsesc, de asemenea, printre obiectivele FRB.
„În ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii sportive, Federația Română de Baschet colaborează cu autoritățile locale și centrale pentru a îmbunătăți infrastructura dedicată baschetului, inclusiv săli de sport și facilități moderne. Adaptarea infrastructurii sportive pentru accesul persoanelor cu nevoi speciale, în vederea practicării activității sportive. De asemenea, este deosebit de importantă amenajarea unor baze sportive și a unor spații speciale în parcuri, între blocuri etc., pentru practicarea baschetului recreativ și a diferitelor forme de exerciții fizice pentru copii, adulți, persoane de vârsta a III-a și pentru persoanele cu dizabilități”, mai spun inițiatorii.
Organizat pe șapte subprograme
Programul național „Baschet pentru Mileniul 3” ar urma să aibă, conform documentului, nu mai puțin de șapte subprograme:
- Baschet - campion în școala mea;
- „Să creștem sănătos” în sistemul preșcolar și ciclul primar;
- „Descoperirea de talente, viitorii performeri ai României”;
- Infrastructura sportivă didactică;
- Integrare socială prin baschet pentru persoane cu nevoi speciale;
- Baschet pentru toți în sistemul rural;
- Licențierea antrenorilor, instructorilor, cadrelor didactice prin dezvoltarea centrelor de baschet.
Totodată, în document se stipulează că programul poate fi sprijinit de stat, de structuri ale administrației centrale, de organizații neguvernamentale și de structuri ale administrației locale, „în vederea promovării jocului de baschet ca sport pentru formarea și dezvoltarea individului” prin practicarea jocului de echipă.
„Prin implementarea programului național «Baschet pentru Mileniul 3» se dorește încurajarea tinerilor să se implice în activități sportive prin intermediul programelor care se adresează lor, în anumite domenii, cum ar fi schimburile de tineri și oferirea de asistență pe bază de voluntariat în cursul evenimentelor sportive, crearea de parteneriate între diversele instituții cu atribuții în domeniul învățământului, sportului, a formării profesionale a adulților, care să asigure participarea la oportunitățile educaționale și de formare profesională prin intermediul sportului”, spun inițiatorii.
În ceea ce privește finanțarea acestui program destul de stufos, proiectul legislativ prevede că „poate fi asigurată din fonduri prevăzute distinct în bugetul de stat, alocații bugetare, venituri proprii ale Agenției Naționale pentru Sport și, în funcție de posibilități, din fonduri de la bugetele locale”.