Pe 23 martie 2016, Internetul a fost pe punctul de a fi distrus, potrivit Science Alert. O cantitate mare de software, pe care se construieşte Internetul, s-a prăbuşit, când un programator a desic să-şi dezactiveze întregul cod dintr-un registru popular Javascript, numit npm.
Nu pare mare lucru, mai ales dacă luăm în calcul că liniile de cod sunt şterse şi republicate tot timpul, însă programatorul Azer Koculu este creatorul unui pachet de 11 linii de cod folosite frecvent de companii precum Facebook, Netflix şi Airbnb.
Problema a fost fixată rapid, iar pentru majoritatea utilizatorilor nu a existat niciun moment în care paginile să cadă. Cu toate acestea, pentru dezvoltatorii web, a fost un coşmar când mii de platforme care cădeau la fiecare secundă.
Cum au putut cele 11 linii de cod să prăbuşească întreg Internetul? Când vine vorba de construirea programelor, există o mulţime de module şi de instrumente disponibile pentru a face procesul mai rapid şi mai simplu. Cel mai mare registru al acestor module Javascript este o platformă open-source numită npm, care lucrează asemănător cu un App store pentru programatori. Caută ce îşi doresc şi, în cele din urmă, găsesc un modul care îi ajută.
Unul dintre cele mai populare module este cel creat de Koculu, care cuprinde 11 linii de cod, pe care toată lumea se bazează. În fond, comunitatea de programatori nu ştia cât de utile sunt, până în momentul în care Koculu a decis să le şteargă.
Modulul său funcţionează ca o scurtătură pentru dezvoltatori, astfel încât ei să nu fie nevoiţi să scrie de la zero un întreg cod de fiecare dată. Software-urile care funcţionau cu acest cod erau Babel, care face codurile să fie executate mai repede, şi React, cu care dezvoltatorii pot crea interfeţe mai bun. Astfel, când codul lui Koculu a fost şters, s-a declanşat un mic război.