Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Alimente expirate, vitrine frigorifice cu rugină și alte nereguli pe litoral

Alimente expirate, vitrine frigorifice cu rugină și alte nereguli pe litoral

de Redacția Jurnalul    |   

Protecţia Consumatorului a găsit ingrediente expirate, vitrine frigorifice cu rugină și alte nereguli în restaurantele de pe litoral. ANPC a dat 47 de amenzi și a închis temporar 6 operatori.

În perioada 25 aprilie - 2 mai, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a desfășurat o serie de acțiuni de control, ca parte a activittății Comandamentului de Vară 2023, în zonele: litoralul Mării Negre, Bucovina, Maramureș, Valea Prahovei și zona Brașov, pentru a verifica modul în care sunt respectate prevederile legale.

Comisarii au controlat 101 operatori economici care activează în stațiunile de pe malul Mării Negre, precum și pe cele aflate în perimetrul de desfășurare a festivalurilor organizate aici.

În urma neregulilor constatate, au fost aplicate următoarele sancțiuni:

- 47 de amenzi contravenționale în valoare totală de 525.000 lei

- 83 de avertismente

- oprirea definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman pentru produse în valoare totală de circa 45.000 lei

- oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficiențelor, în cazul a 6 operatori economici.

Dintre cele mai importante abateri constatate, ANPC menționează:

- folosirea la preparare a unor ingrediente diferite față de cele înscrise în meniu sau fără a avea traducerea în limba română a informațiilor, pe etichete

- folosirea la preparare a unor ingrediente cu data limita de consum depășită

- utilizarea unor materii prime fără informații privind data de decongelare sau cea de producție

- decongelarea produselor la temperatura ambientală

- folosirea unor vitrine frigorifice neigienizate, cu pete de rugină în exterior

- prepararea și comercializarea unor produse alimentare fără a avea protecție față de mediul înconjurător, riscând contaminarea acestora

- nerespectarea regimului de temperatură pentru păstrarea preparatelor

- neafișarea în listele meniu a ingredientelor conținute de preparate

- utilizarea unor cântare neomologate

- folosirea unor ustensile de bucătărie neprofesionale, nerecomandate în alimentația publică sau a unor instrumente de servire neprotejate individual (paie neambalate, în zona de bar)

- utilizarea unor coșuri de gunoi fără capac și pedală de acționare, aceasta ducând la contaminarea preparatelor.

(sursa: Mediafax)

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri