Jurnalul.ro Ştiri Externe Protest de amploare la Chişinău, organizat de Platforma civică "Demnitate şi Adevăr"

Protest de amploare la Chişinău, organizat de Platforma civică "Demnitate şi Adevăr"

Acţiunea de protest organizată duminică de Platforma civică "Demnitate şi Adevăr" în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău a început cu acuzaţii la adresa autorităţilor pe motiv că acestea au împiedicat oamenii din teritoriu să vină la manifestaţie, relatează Radio Chişinău.

Potrivit organizatorilor, oameni din mai multe localităţi au semnalat că nu pot ajunge la mitingul din centrul Chişinăuşui din cauza lipsei de transport. Protestatarii au criticat zădărnicirea manifestaţiei de către actuala guvernare şi au cerut demisia ministrului transporturilor Iurie Chirinciuc, conform postului de radio citat.

În imaginile postate pe reţelele de socializare pot fi văzuţi zeci de poliţişti şi reprezentanţi ai forţelor speciale, care au fost mobilizaţi în zona unor instituţii ale statului. Din cauza manifestaţiei, circulaţia mijloacelor de transport pe străzile principale ale Chişinăului este restricţionată. Sute de poliţişti au înconjurat sediile parlamentului şi guvernului, potrivit Jurnal.md.


Organizatorii au mai anunţat că oamenii continuă să vină în coloane în piaţa din centrul Chişinăului cu întârziere din cauza problemelor create, existând probleme de deplasare şi dificultăţi în circulaţia transportului public municipal.

La manifestaţia organizată de Platforma "DA" nu participă adepţii Partidului Socialiştilor şi nici susţinătorii formaţiunii Partidul Nostru, al controversatului primar al Bălţiului, Renato Usatîi. Liderul socialiştilor, Igor Dodon, a declarat că Duminica Floriilor nu este cea mai potrivită zi pentru proteste, iar Renato Usatîi a renunţat cu câteva zile în urmă, deşi, iniţial, şi-a chemat susţinătorii să vină la miting. Cele trei partide politice au organizat mai multe acţiuni de protest împotriva guvernării de la începutul anului, aminteşte Radio Chişinău.

Manifestaţia a fost organizată ca semnt de protest faţă de refuzul autorităţilor de a organiza un referendum pentru limitarea imunităţii deputaţilor şi reducerea numărului lor de la 101 la 71, relatează Deutsche Welle. Comisia Electorala Centrala (CEC) a respins propunerea de iniţiere a referendumului chiar dacă pentru acesta au semnat peste 400.000 de cetăţeni (faţă de 200 000 cât prevede legislaţia). Ulterior, Curtea de Apel a obligat CEC să organizeze referendumul. CEC a contestat decizia la CSJ, iar vineri Curtea Supremă de Justiţie a respins referendumul iniţiat de Platforma "DA", conform aceluiaşi post de radio.AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri