Primarii de stânga și ecologiști din aceste orașe au declarat că pierderea de vieți de muncitori imigranți în timpul construcției stadioanelor din Qatar și energia care va fi irosită pentru a răci arenele sportive înseamnă că nu vor promova evenimentul din 20 noiembrie-18 decembrie.
„Ar fi o farsă dacă am fi complici cu abuzurile umanitare și ecologice pe care le întruchipează această Cupă Mondială", a declarat primarul ecologist din Bordeaux, Pierre Hurmic, luni, la BFM TV, citat de Reuters.
Micul, dar bogatul stat din Golf s-a confruntat cu critici intense din partea grupurilor de apărare a drepturilor omului și a presei în legătură cu modul în care îi tratează pe lucrătorii migranți, care, alături de alți străini, reprezintă cea mai mare parte a populației țării.
O analiză a ziarului Guardian din februarie 2021 a concluzionat că 6.500 de migranți din Asia de Sud au murit în Qatar din 2010, iar Organizația Internațională a Muncii a declarat că Qatar nu raportează în mod adecvat decesele muncitorilor.
Organizatorii Cupei Mondiale din Qatar au contestat afirmația potrivit căreia „turneul a costat viața a mii de oameni".
Guvernul a declarat că sistemul său de muncă este o activitate în curs de reglementare, dar a negat un raport al Amnesty din 2021 potrivit căruia mii de lucrători migranți erau încă exploatați.
„Ar fi foarte dificil să organizezi o petrecere uitând cadavrele și situația umanitară din această aberație care este Cupa Mondială din Qatar", a declarat Hurmic, adăugând că nu va permite ecrane gigantice și zone pentru fani.
El a spus că, într-o perioadă în care cetățenilor francezi li se cere să fie cumpătați cu energia, ar fi „incongruent" să participe la un eveniment care consumă energie, cum ar fi o Cupă Mondială cu aer condiționat într-o țară cu deșert fierbinte.
Sâmbătă, primarul de stânga al orașului Lille, din nordul Franței, a declarat că nu va difuza meciurile de la Cupa Mondială pe ecrane gigantice, pentru a-și arăta dezaprobarea față de evenimentul care se desfășoară în Qatar.
Martine Aubry a calificat Cupa Mondială din Qatar drept „un nonsens în ceea ce privește drepturile omului, mediul și sportul".
Săptămâna trecută, orașul Strasbourg, unde se află Parlamentul European, a devenit primul mare oraș francez care a interzis zonele pentru suporterii Cupei Mondiale, primarul ecologist Jeanne Barseghian denunțând abuzul asupra drepturilor lucrătorilor și motivele de mediu.
Primarul centrist din Reims - invocând probleme de mediu și de drepturile omului - a declarat, de asemenea, că va interzice ecranele în aer liber, dar i-a invitat pe fanii fotbalului să urmărească meciurile în restaurantele și barurile locale.
(sursa: Mediafax)