Comisia parlamentară care va ancheta presupusa fraudare a alegerilor prezidenţiale din 2009 nu va fi blocată de dosarul penal deschis la Parchetul General în aceeaşi cauză. Deşi regulamentele Parlamentului prevăd că o anchetă a Legislativului încetează de drept în momentul începerii unor cercetări penale, aleşii au rezolvat impasul printr-un amendament potrivit căruia senatorii şi deputaţii nu vor ancheta faptele investigate de Parchet.
Acuzat de liderii PSD că a deschis dosarul penal în legătură cu prezidenţialele din 2009 special pentru a bloca ancheta Parlamentului, procurorul general Augustin Lazăr a rămas „cu buzele umflate”. Expresia demnă de o cauză mai bună îi aparţine deputatului PSD Eugen Nicolicea, cel care anunţase încă de luni seara că va avea grijă să schimbe obiectul de activitate al comisiei parlamentare astfel încât procurorul general să rămână „cu buzele umf late”. Replica lui Nicolicea a venit după ce Victor Ponta şi Traian Băsescu l-au acuzat pe Augustin Lazăr că a apelat la o „şmecherie” pentru a bloca ancheta parlamentară privind alegerile din 2009. Eugen Nicolicea şi-a ţinut promisiunea şi a depus ieri, în şedinţa Comisiilor juridice reunite, un amendament potrivit căruia comisia parlamentară de anchetă nu va investiga faptele cercetate de procurori în aceeaşi cauză. „Nu constituie obiect al Comisiei de anchetă elementele ce ţin de infracţiunile de abuz în serviciu şi falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale, infracţiuni pentru care Parchetul de pe lângă ÎCCJ efectuează cercetări in rem”, se arată în amendamentul propus de Nicolicea şi adoptat, în ciuda opoziţiei PNL şi USR, în şedinţa de ieri a Comisiilor juridice reunite. „Pentru a nu mai exista niciun fel de confuzii am făcut un amendament în care se precizează foarte clar că obiectul comisiei nu poate să constituie cercetarea în zona infracţiunilor de abuz în serviciu şi de falsificare a documentelor electorale, în aşa fel încât să nu ne suprapunem peste ancheta făcută de Parchet”, a explicat Nicolicea.
Driblinguri şi artificii juridice
Artificiul găsit de depuptatul PSD vine să blocheze un articol din Regulamentul Camerei Deputaţilor (art.74) potrivit căruia „(1) anchetele parlamentare nu pot avea ca obiect investigarea unor fapte sau activităţi care fac obiectul unor anchete judiciare sau care se află pe rolul unor instanţe de judecată”, iar „(2) o anchetă parlamentară încetează de drept în momentul deschiderii unor proceduri judiciare privitoare la faptele sau activităţile care constituie obiectul ei”. Iniţial, senatorul PSD Şerban Nicolae a interpretat cu de la sine putere regulamentele, argumentând că ancheta parlamentară în cazul alegerilor din 2009 va fi efectuată de o comisie mixtă, formată atât din deputaţi, cât şi din senatori, iar ca atare prevederile din Regulamentul Camerei nu se pot aplica. Nicolicea însuşi a motivat astfel propriul amendament, explicând că „doar în Regulamentul Camerei se vorbea că este interzisă o astfel de suprapunere, am precizat în mod expres că nu intrăm în această zonă, prin urmare nu mai avem niciun motiv să blocăm adoptarea hotărârii”. Cu toate acestea, art. 102 din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului prevede că dispoziţiile acestuia se completează cu prevederile aplicabile din regulamentele celor două camere, deci implicit cu dispoziţiile art. 74 din Regulamentul separat al Camerei Deputaţilor.
Unii „obligați”, alții „invitați”
Întrebat dacă persoanele chemate la audieri în Parlament vor fi obligate să se prezinte în faţa comisiei, Nicolicea a precizat că doar reprezentanţii instituţiilor publice pot fi obligaţi, în timp ce persoanele fizice vor avea doar statutul de invitaţi, având opţiunea de a nu se prezenta, dar asumându-şi în acelaşi timp „riscul de a ascunde adevărul şi consecinţele de rigoare". Un articol din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei şi Senatului îl contrazice însă pe „juristul” PSD. „Comisiile de anchetă parlamentară nu pot avea ca obiect activitatea unor instituţii sau persoane care fac parte din puterea judecătorească”, se arată în art.9 (2) din regulament. Plenul reunit al celor două Camere va vota astăzi înfiinţarea comisiei de anchetă după avizul favorabil al Comisiilor juridice reunite.