Vicepreşedintele PNL, deputatul de Sibiu, Raluca Turcan crede că este nevoie de "proceduri foarte clare" în situaţii siminlare cu cea de miercuri, când un urs apărut în oraş a sfârşit împuşcat după trei ore.
"Cred că trebuie să existe proceduri foarte clare, astfel încât în situaţii similare, să asigurăm deopotrivă siguranţa cetăţenilor, dar şi tratamentul civilizat asupra animalelor", a declarat Raluca Turcan, referindu-se la uciderea ursului de la Sibiu.
Dacă preşedintele Organizaţiei Judeţene a PNL Sibiu, deputatul Raluca Turcan vorbeşte despre necesitatea unor "proceduri foarte clare", preşedintele Organizaţiei Municipale a PNL Sibiu, viceprimarul Răzvan Pop, lasă se se înţeleagă că în ultimele patru secole, sibienii nu au reuşit să evolueze în privinţa prinderii urşilor din oraş în viaţă.
"Cronica oraşului Sibiu ne spune ca la 1610 un urs a pătruns în Oraşul de Jos pe strada Turnului. Sibienii de atunci, de frică, l-au ucis. Se pare că la acest capitol nu am evoluat deloc...",a scris vineri, viceprimarul liberal, Răzvan Pop, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Viceprimarul omite însă să spună că ursul a fost împuşcat cu tranchilizant iniţial, dar fără efect, chiar de un veterinar de la Grădina Zoologică, instituţie aflată în subordinea Primăriei Sibiu.
Sute de sibieni sunt aşteptaţi timp de trei seri, începând de vineri până duminică, între orele 18,00-20,00, la un protest organizat de Asociaţia "România fără ei" din Bucureşti, în faţa primăriei sibiene, din centrul istoric al oraşului.
"Comisia de Avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice din municipiul Sibiu a emis vineri, 14 octombrie, un aviz favorabil pentru desfăşurarea unui miting de protest faţa de modul defectuos în care a fost gestionată situaţia ursului rătăcit în spaţiul urban. Avizul a fost emis pentru organizarea mitingului în zilele de 14, 15 şi 16 octombrie între orele 18,00-20,00 pe traseul Piaţa Mare - str. Nicolae Bălcescu - strada Andrei Şaguna - Parcul Astra - str. Nicolae Bălcescu - Piaţa Mare. Organizatorul care a depus cererea este Societatea Civilă Sibiu", a precizat vineri, pentru AGERPRES, şeful Serviciului Presă şi Comunicare din Primăria Municipiului Sibiu, Mirela Gligore.
Organizatorii mizează pe prezenţa a cel puţin 300 de sibieni, vineri, în special a iubitorilor de animale, potrivit Cristinei Stark, unul dintre organizatori.
Comisia care avizează protestele s-a întrunit vineri dimineaţa, la Primăria Sibiu, din această comisie făcând parte şi Jandarmeria.
Asociaţia "România fără ei" din Bucureşti a anunţat deja pe pagina sa de Facebook că va organiza protestul de la Sibiu, în numele ursului ucis miercuri.
"În numele ursuleţului ucis cerem autorităţilor să îşi dea demisia. Cerem procuraturii să se autosesizeze pentru crimă, comisă împotriva unui animal nevinovat, protejat. În 5 ani în Sibiu s-au comis 3 astfel de crime şi nu s-a făcut nimic. Ursuleţul este vinovat în ochii voştri pentru că nu a putut să se tranchilizeze singur. Sibienii cu conştiinţa civică, haideţi să cerem demisia în masă a autorităţilor din Sibiu pentru modul în care a 3-a oară au gestionat situaţia. Cerem dreptate în numele vietăţilor ucise", se arată în apelul postat pe Facebook.
Protestatarii se vor întâlni vineri, în Piaţa Mare, unul din locurile cele mai circulate din oraş, în care a fost văzut ursul.
Deocamdată, uciderea ursului face obiectul unui dosar penal şi al mai multor anchete ale autorităţilor.
Miercuri, timp de peste trei ore, poliţişti, jandarmi, angajaţi ISU şi doi veterinari de la Grădina Zoologică dotaţi cu puşti cu tranchilizante, la care s-a alăturat şi un vânător au căutat un urs care a străbătut Sibiul, de la un capăt la altul, trecând prin zone extrem de circulate din oraş. La finalul operaţiunii, ursul a fost împuşcat, pentru că tranchilizarea sa nu a reuşit.
Uciderea ursului de la Sibiu face obiectul unui dosar penal şi mai multor anchete deschise de autorităţi, pentru a lămuri dacă acest animal sălbatic ar fi putut fi salvat.
Ursul care a fost ucis miercuri la Sibiu a fost împuşcat prima dată cu tranchilizant de către un veterinar de la Grădina Zoologică, dar fără succes, iar după o jumătate de oră un vânător chemat în ajutor de poliţişti a omorât animalul, care se afla în curtea unei fabrici de mobilă, în imediata apropiere a oamenilor, putând să le pună viaţa în pericol, a precizat joi, pentru AGERPRES, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Sibiu, Tiberiu Ivancea.
În momentul uciderii ursului, la fabrica de mobilă erau la muncă 50 de muncitori, potrivit prefectului judeţului Sibiu, Cristian Roman.
Deocamdată, în Sibiu, Teatrul pentru Copii "Gong" este iluminat în roşu în amintirea ursului ucis şi se întocmesc mai multe rapoarte la instituţiile deconcentrate, către prefect, în care fiecare explică cum a acţionat în acest caz.
Sursa: AGERPRES