Jurnalul.ro Ştiri Observator Raport. 64 de persoane,  lovite zilnic în România

Raport. 64 de persoane,  lovite zilnic în România

Potrivit unui raport al Centrului FILIA,  un ONG care luptă pentru drepturile femeilor, în prima jumătate a anului 2019 au fost în registrate aproape 12.000 de victime a violenţei domestice. Datele raportului cuprind doar cazurile raportate.

La nivel naţional 64 de persoane sunt agresate, zilnic, în sânul familiei. Cele mai multe victime sunt femei sau fete. Dintre acestea, 11.072 sunt victime adulte ale acestor tipuri de abuzuri, în timp ce 555 copii.  Totodată, din totalul de 11.491 de agresori adulţi 92% din procent sunt bărbaţi, iar restul sunt femei: „ „Vocea unei tinere torturate nu a fost suficientă pentru autorități. Mai mult decât ignoranța autorităților nu a putut să atingă. E de fapt un protest despre cum sexismul, misoginismul, ignoranța ucid. Violența domestică ucide, hărțuirea sexuală la fel. Avem o legislație care presupune existența unui ordin de protecție, dar nu avem brățări pentru agresori. Ordinele de protecție sunt încălcate în mod flagrant. am aflat că, în prima jumătate a anului, au fost încălcate 930 de ordine de protecție, astea sunt doar cazurile raportate, cifra albă. Cifra neagră, cazurile neraportate probabil că este incredibil de mare”, a declarat Andrada Cilibiu, de la Centrul Filia pentru digifm.

 

De la 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin la cazuri de violenţă domestică pot emite, după analizarea situaţiei pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri