Jurnalul.ro Ştiri Externe Războiul sexelor în UE. „Clubul băieților bătrâni” strică socotelile Ursulei von der Leyen

Războiul sexelor în UE. „Clubul băieților bătrâni” strică socotelile Ursulei von der Leyen

de Şerban Mihăilă    |   

După ce statele membre au prezentat o listă de candidați ce conține o majoritate covârșitoare de bărbați - într-o sfidare deschisă la adresa șefei UE, Ursula von der Leyen, - în interiorul blocului comunitar se prefigurează o confruntare aprinsă în privința componenței de gen a viitoarei Comisii Europene.

În contextul în care, vineri, expiră termenul-limită până la care capitalele Uniunii Europene trebuie să propună candidați pentru echipa de 26 de persoane a Ursulei von der Leyen, 16 din cele 21 de nume cunoscute până ieri erau bărbați.

Acest lucru se întâmplă, în pofida faptului că șefa Comisiei a cerut în mod explicit statelor, după realegerea sa, în iulie, să îi ofere posibilitatea de a opta între un bărbat și o femeie.

Nicio țară nu a făcut acest lucru și, în prezent, femeile ar putea ocupa doar șase posturi în viitorul executiv al UE, inclusiv Von der Leyen însăși și candidatul pentru șefia politicii externe a blocului comunitar, liderul estonian demisionar Kaja Kallas.

Acuzații de „mentalitate jenantă” și „state delirante”

Lobby-ul European al Femeilor (EWL), un grup-umbrelă care acționează pentru egalitatea de gen în cadrul blocului comunitar, a declarat că situația indică o mentalitate de „club al băieților bătrâni”, calificând-o drept „mai mult decât jenantă”.

„Dacă cred cu adevărat că doar bărbații sunt potriviți pentru aceste roluri sau că nu există femei calificate în țările lor, atunci statele membre nu sunt doar nepăsătoare, ci și delirante”, a declarat purtătorul de cuvânt al grupului, Mirta Baselovic.

Lina Galvez, președinta Comisiei pentru Egalitatea de Gen a Parlamentului European, a afirmat, de asemenea, că cifrele sugerează o lipsă clară de „voință politică” din partea statelor membre, care trimite „un semnal foarte rău, în special femeilor și fetelor mai tinere”.

Între dorință și putință

La originea acestei situații încordate se află un joc de putere între Von der Leyen și capitalele europene, care susțin pe hârtie obiective precum paritatea de gen, dar care, în practică, se împotrivesc să aibă mâinile legate în vreun fel.

„Ca state membre, ne așteptăm ca Von der Leyen să depună eforturi pentru paritatea de gen.”, a mărturisit recent un diplomat din UE, sub rezerva anonimatului. „În același timp, credem, de asemenea, că depinde de noi să propunem comisarul pe care îl preferăm.”, a adăugat el.

„Din păcate, aceste două dorințe nu par să se alinieze de această dată.”, a concluzionat sursa anonimă, citată de AFP.

Premierul irlandez, Simon Harris, a exemplificat paradoxul, atunci când și-a dezvăluit candidatul, un bărbat, amintindu-i șefei Comisiei Europene că tratatele blocului comunitar prevăd o singură nominalizare.

Opțiunile șefei UE

Von der Leyen a făcut din egalitatea de gen o prioritate a primului său mandat și, împreună cu Kallas și președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, au obținut un număr fără precedent de trei din cele patru funcții de conducere ale UE în urma alegerilor din iunie, cu șeful Consiliului European, Antonio Costa, completând rândurile.

Cu toate acestea, în lipsa unei schimbări radicale, ambiția sa de a avea o Comisie echilibrată din punct de vedere al egalității de gen - care să orienteze politica UE în materie de comerț, climă și migrație - pare moartă din fașă.

După toate probabilitățile, șefa Comisiei Europene va avea trei opțiuni în momentul în care va avea în față lista completă a echipei sale, alcătuită pe baza propunerilor înaintate de statele membre.

Prima opțiune, potrivit profesorului de drept european Alberto Alemanno, este să accepte lista, să împartă diferitele portofolii și să lase candidații să se confrunte cu criticile la care ar putea fi supuși în cadrul audierilor parlamentare, planificate pentru lunile septembrie și octombrie.

În opinia sa, trebuie avut în vedere faptul că „parlamentul nu-i va menaja” pe candidații aflați pe lista formată dintr-o majoritate covârșitoare de bărbați.

„Există riscul ca, în loc să voteze împotriva a patru sau cinci comisari, să voteze împotriva a jumătate dintre ei!”, a declarat Alemanno pentru AFP.

Pentru a evita un astfel de scenariu, susține Alemanno, șefa Comisiei Europene ar fi îndreptățită să solicite statelor membre să-și reconsidere propunerile inițiale.

„Din punct de vedere juridic, nu există nicio îndoială că are această autoritate. Întrebarea este mai degrabă una politică și anume dacă va alege să își exercite această prerogativă.”, a continuat profesorul de drept european.

„Dacă pune acum piciorul în prag, evită să se plaseze într-o poziție de slăbiciune. Și, de asemenea, are șansa de a-și afirma independența.”, a mai precizat el.

Opțiunea a treia ar fi o soluție aflată „la jumătatea drumului”, în care Von der Leyen refuză unul sau altul dintre candidații-bărbați, folosindu-și puterea de a distribui portofolii importante, ca pârghie în fața statelor membre, individual.

EWL a afirmat deja că se bazează pe șefa Comisiei pentru a „rămâne fermă”. Grupul european de lobby a declarat că Von der Leyen are „prerogativa și responsabilitatea de a se asigura că membrii conducerii UE reflectă diversitatea populației blocului comunitar.”.

„Aceasta nu este o cerere radicală - este minimul necesar!”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a EWL.

Întrebat în legătură cu acest subiect, purtătorul de cuvânt al Comisiei a declarat că șefa UE „își menține convingerea că, în lumea modernă, trebuie să avem cât mai multe femei în poziții de responsabilitate”.

„Ea face tot ce îi stă în putință pentru a se asigura că avem o conducere bine echilibrată, cu oameni care sunt competenți pentru rolul de comisar, și o echipă care va include cât mai multe femei posibil.”, a afirmat Eric Mamer.



 

Subiecte în articol: razboi sexe ue Ursula von der Leyen
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri