x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ursula von der Leyen a câștigat un nou mandat de preşedintă a Comisiei Europene

Ursula von der Leyen a câștigat un nou mandat de preşedintă a Comisiei Europene

de Vali Deaconescu    |    18 Iul 2024   •   15:19
Ursula von der Leyen a câștigat un nou mandat de preşedintă a Comisiei Europene
Sursa foto: Hepta

Ursula von der Leyen a câștigat un nou mandat de preşedintă a Comisiei Europene.

Votul a fost secret, cu buletine de vot puse în plicuri care sunt introduse în urne transparente. Ursula von der Leyen (65 de ani) a obținut 401 de voturi pentru dintre cei 720 de eurodeputaţi. Împotriva unui nou mandat al Ursulei von der Leyen la conducerea executivului comunitar au votat 284 eurodeputaţi. Au existat 15 abţineri.

Majoritatea calificată a fost de 360 de voturi, nu 361 cum a fost anunţat iniţial, cifra bazată pe totalul mandatelor. Spania a notificat Parlamentul European cu un eurodeputat mai puţin, aşadar componenţa PE din ziua votului este de 719 eurodeputaţi (jumătate plus unu din acest număr, cu rotunjire în sus, este 360).

La Consiliul European din 27-28 iunie, liderii statelor membre au ajuns la un acord asupra funcţiilor de top din Uniunea Europeană, fără însă a exista consens. Şefa guvernului italian Giorgia Meloni s-a abţinut de la votul asupra nominalizării Ursulei von der Leyen, în timp ce premierul ungar Viktor Orban, iniţiatorul formării grupului europarlamentar 'Patrioţi pentru Europa', care cu cei 84 de membri ai săi a devenit al treilea ca mărime din Parlamentul European, a votat împotrivă. 

×