Producătorul național de gaze naturale și-a direcționat 90% din producție, anul trecut, către consumatorii casnici și producătorii de energie termică.
"Anul 2022 și rezultatele la 9 luni arată foarte bine datorită, în principal, creșterii prețului de vânzare. Romgaz a fost sub imperiul Orgonanței 27 și 90% din producție a fost alocată către consumatorul casnic și către producătorii de energie termică din România. Această schimbare de paradigmă care a avut loc odată cu începerea conflictului armat a adus în prim plan compania și în anul 2021 am înregistrat o creștere de producție de peste 11,2%, fiind menținută, cu o foarte mică scădere, pe parcursul anului 2022", spune reprezentantul Romgaz.
Lucrările pentru exploatarea perimetrului Neptun Deep se desfășură într-un ritm rapid.
"Romgaz a devenit utilizator de rețea de transport în Bulgaria și Grecia, avem discuții cu cei de la Revitusa și Alexandropolis în ceea ce privește posibilitatea de preluare de gaze naturale lichefiate, însă acestea le-aș privi doar ca anexe la targhetul nostru cel mai important, acesta fiind Neptun Deep și independența energetică
Împreună cu operatorul lucrăm într-un ritm avansat în vederea asumării acestui FDI. Romgaz și-a asumat acest FDI în momentul în care a achiziționat participația Exxon, îi așteptăm pe cei de la OMV Petrom în acest sens. Pot să vă confirm că lucrurile evoluează într-un ritm alert și foarte bun privind conducta Tuzla-Podișor.
Planurile de investiții sunt ambițioase, atât pentru anul 2023, cât și pentru anul 2024, avem planificate investiții în zona Caragele, de peste un miliard de lei, în următorii 2 ani. Caragele este în exploatare din 2009, în 2019 a fost pusă în producție prima sondă de mare adâncime, de peste 4000 de metri și Caragele în acest moemnt este în exploatare avansată dar este cea mai atractivă, în acest moment, cea mai atractivă zonă din România", explică Răzvan Popescu.
În următoarea perioadă, Romgaz vrea să exploatere circa 65 de miliarde de metri cubi de gaze.
"Vorbim despre o companie care practică acest lucru de 100 de ani, de resurse care sunt exploatate de peste 100 de ani, de depozite mature care au nevoie de investiții, necesită investiții, de asta am încercat să prioritizăm tot ce înseamnă operațiuni la sondă, operațiuni de reparații capitale la sonde, optimizarea acestor abordări în câmpurile Romgaz și de aici avem această producție susținută care cred că a fost extrem de importantă. În această perioadă, Romgaz ajungând la peste 50% din livrările pe piața internă și peste 60% din livrările de gaz românesc pe piața internă.
În anul 2021 pentru anul 2022 am ordonat o evaluare de resurse și rezerve cu un consultant extern, avem resurse, în acest moment, probabile și posibile, și dovedite de peste 65 de miliarde mc pe care intenționăm să le exploatăm în perioada imediat următoare", conchide acesta.