Jurnalul.ro Cultură Instituțiile Culturale din Odorheiu Secuiesc, reacție vehementă la adresa proiectului de Ordonanță privind măsurile de austeritate economică

Instituțiile Culturale din Odorheiu Secuiesc, reacție vehementă la adresa proiectului de Ordonanță privind măsurile de austeritate economică

de Redacția Jurnalul    |   

"Protestăm împotriva măsurii pe bază numerică și discriminatorii, care oferă un cadru legal pentru desființarea rețelei existente a instituțiilor noastre culturale, pentru eliminarea punerii specifice a problemelor fiecărui sector și pentru slăbirea diversității culturale, servind în același timp un scop uniformizant și anti-identitar!"

DECLARAȚIE

 

În calitate de conducători ai instituțiilor culturale care funcționează în subordinea Primăriei Municipiului Odorheiu Secuiesc, suntem profund indignați citind proiectul de Ordonanță de Urgență privind măsurile de austeritate economică publicată de Guvernul României, și urmărim cu îngrijorare evoluția acestui proiect, care prevede măsuri ce amenință însăși existența instituțiilor noastre și ar provoca pierderi imense pentru întregul sector cultural al țării noastre.

În cazul în care se va pune în aplicare proiectul publicat de Guvernul României, viața culturală din Odorheiu Secuiesc va deveni imposibilă. Teatrul „Tomcsa Sándor” și Atelierul de Dansuri Populare din Odorheiu Secuiesc, care tocmai își sărbătoresc cea de-a 25-a aniversare, Filarmonica Secuiască, ce funcționează sub egida Casei de Cultură din Odorheiu Secuiesc și își începe deja cea de-a 16-a stagiune, însăși Casa de Cultură din Odorheiu Secuiesc, cu o tradiție de 65 de ani, Muzeul „Haáz Rezső”, vechi de două secole, precum și una dintre cele mai versatile instituții ale orașului, Biblioteca Municipală din Odorheiu Secuiesc, sunt amenințate, toate, de planul de reducere a costurilor inițiat de Guvern.

            O societate echilibrată și sănătoasă necesită un sector educațional și cultural eficient, care să ofere o bază intelectuală pentru generațiile următoare. Existența în minoritate amplifică suplimentar această nevoie, deoarece colectarea, prelucrarea și prezentarea elementelor care fac parte din conștiința noastră culturală, din patrimoniul nostru intelectual și material sunt esențiale pentru definirea și păstrarea identității. Măsurarea sectorului cultural doar în termeni economici, judecarea lui prin indicatori standardizați și „casarea” acesteia înseamnă ignoranță și îngustime de spirit. În același timp, specificul instituțiilor culturale din Transilvania, care trăiesc și lucrează în situație de minoritate, este și faptul că funcționează cu un personal redus, dar produc conținuturi de calitate și oferă servicii culturale de înaltă valoare.

La Odorheiu Secuiesc, gândirea publică din domeniul construcției instituționale din ultimele decenii a creat un sistem de instituții divers și de sine stătător, care a devenit și principalul bastion al identității noastre și a avut o influență determinantă în ceea ce privește viața culturală a orașului. Capacitatea noastră de a acționa ca o comunitate se va pierde dacă ne pierdem identitatea, dacă nu putem avea grijă de valorile noastre culturale. Așadar, trebuie să păstrăm această diversitate culturală care caracterizează viața orașului, deoarece este o comoară comună ce nu doar contribuie la dezvoltarea orașului, ci îl și definește pe termen lung. De aceea, respingem orice încercare de a gestiona transformarea instituțiilor culturale ale țării pe baza unei abordări pe principiul reducerii generale directe a cheltuielilor, ignorând realitățile locale.

Protestăm împotriva măsurii pe bază numerică și discriminatorii, care oferă un cadru legal pentru desființarea rețelei existente a instituțiilor noastre culturale, pentru eliminarea punerii specifice a problemelor fiecărui sector și pentru slăbirea diversității culturale, servind în același timp un scop uniformizant și anti-identitar!

Măsurile centralizatoare care ignoră valorile și caracteristicile locale pot aduce imense prejudicii vieții micilor comunități, ducând la o serie de acțiuni substitutive, intrarea în derivă și presiunea conformării. Prin urmare, considerăm nejustificată limitarea de către Guvern a sumelor care pot fi alocate sectoarelor cultural, sportiv și religios, mai ales în contextul în care administrațiile locale finanțează aceste cheltuieli din surse de venituri proprii, mai precis din impozitele comunităților locale. Considerăm că este dăunător să se submineze principiul autodeterminării locale prin eliminarea șansei comunităților locale de a decide asupra bugetelor alocate pentru îmbogățirea lor spirituală, care finanțează cultura.

Încurajăm un dialog constructiv între reprezentanții sectoarelor în cauză și părțile implicate în procesul decizional, cât mai curând posibil. Considerăm că este nevoie de o analiză mai profundă, de decizii mai cumpătate, dar mai ales de recunoașterea faptului că separarea sectorului educațional de cel cultural, în detrimentul culturii, provoacă anomalii pe termen lung în dezvoltarea societății.

În spiritul sustenabilității serviciilor culturale de bază, solicităm cu insistență ca scutirea de fuzionări instituționale bazate pe simplul principiu numeric și de limitări de costuri, acordată educației, sănătății, justiției (etc.) să fie aplicată și sectorului cultural!

 

manageri/directori:

 

Simon Mária Tímea - Casa de Cultură din Odorheiu Secuiesc

Orendi István - Atelierul de Dansuri Populare din Odorheiu Secuiesc

Nagy Pál - Teatrul „Tomcsa Sándor”

Szőcs Endre - Biblioteca Municipală din Odorheiu Secuiesc

Miklós Zoltán - Muzeul „Haáz Rezső”

 

 

04. august 2023, Odorheiu Secuiesc        

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri