Charles, în vârstă de 74 de ani, va fi încoronat oficial sâmbătă. Este cel mai în vârstă suveran care a urcat pe tron într-o linie genealogică ce datează de 1.000 de ani, când i-a succedat mamei sale extrem de populare, regina Elisabeta, după moartea acesteia în septembrie anul trecut. Aceasta a domnit timp de 70 de ani.
De atunci, în timp ce noul rege a lăsat să se întrevadă viitoarele schimbări ale instituției, cel care era cunoscut pentru apărarea directă a mediului înconjurător în perioada în care era prinț de Wales nu a continuat să își exprime opiniile ferme despre care unii critici credeau că ar fi afectat instituția.
„Cred că suntem cu toții destul de surprinși de cât de bine a început regele Charles”, a declarat pentru Reuters autoarea regală Tina Brown.
În ultimii ani, Charles a declarat că a înțeles foarte bine că atunci când va deveni șef de stat nu se va mai putea implica în unele dintre campaniile pe care le făcea în calitate de moștenitor.
Charles nu se bucură de același sprijin ca și mama sa, care este admirată pe scară largă, dar ratingurile sale de aprobare publică sunt în general pozitive. Un sondaj de opinie realizat săptămâna trecută a arătat că sunt mult mai multe persoane care au o părere favorabilă despre el decât negativă, deși se pare că există, de asemenea, un segment larg de indiferență - persoane care nu au avut o părere în niciun fel.
„Cred că a atins notele potrivite”, a declarat pentru Reuters Harshan Kumarasingham, lector principal de politică britanică la Universitatea din Edinburgh.
„Nu a renunțat complet la toate lucrurile din timpul domniei mamei sale, dar a încercat să-și pună propria amprentă asupra monarhiei și asupra Marii Britanii”.
Cu toate acestea, pentru Charles mai rămân însă niște nori negri.
Sentimentul republican - aproape în întregime absent în public în timpul domniei Elisabetei - a devenit vizibil, cu ouă aruncate asupra regelui și a soției sale Camilla în timpul unei călătorii, iar grupuri mici de protestatari și-au exprimat opoziția în alte ocazii.
Palatul Buckingham a sprijinit cercetările privind legăturile monarhiei cu sclavia, în contextul în care tot mai multe solicitări, nu în ultimul rând din partea unora dintre cele 14 regate în care Charles este și rege, cer scuze și reparații.
Cotidianul The Guardian a publicat o serie de articole care ridică semne de întrebare cu privire la natura opacă a averii și a finanțelor instituției și ale familiei, o problemă care rezonează într-un moment în care britanicii se confruntă cu o criză a costului vieții.
În ianuarie, Charles a declarat guvernului britanic că ar dori ca o creștere așteptată a profitului obținut în urma unui acord privind un parc eolian de 900 de milioane de lire sterline (1,1 miliarde de dolari) pe an pentru Crown Estate să fie destinat „binelui public mai larg”, mai degrabă decât familiei regale.
(sursa: Mediafax)