Jurnalul.ro Ştiri Social  „Regulile” care ne aduc independența financiară

 „Regulile” care ne aduc independența financiară

Atunci când vrem să dobândim independența financiară, trebuie să ne asumăm o disciplină a utilizării banilor de care dispunem. O serie de principii care ne ajută la atingerea scopurilor în acest sens ne propun experţii de la organizaţia profesioniştilor în investiţii CFA România.

Spune-mi pe ce cheltui banii, ca să îți spun cine ești: evidența cheltuielilor. Când monitorizăm lunar pe ce alegem să consumăm resursele, altfel spus, atunci când stabilim o regulă din a ține evidența cheltuielilor, vom observa lucruri interesante. De pildă, câți bani risipim pe lucruri de care nu avem cu adevărat nevoie, câți bani am putea aloca priorităților noastre. Păstrează bonurile fiscale, folosește lunar un raport al tranzacțiilor bancare, cele mai mici cheltuieli contează! Fără o evidență clară este foarte greu să obținem o imagine de ansamblu asupra surselor consumatoare de venit.

Fii pregătit pentru perioade mai grele: economisirea lunară a unei părți din venit. În acest punct știm cât cheltuim, știm cât este necesar să cheltuim; știm, de asemenea, că economia, precum viața, nu este constantă. O parte din venit ar trebui să fie destinat economisirii. Există numeroase produse bancare special create pentru acest scop. Discutați cu banca dumneavoastră pentru a găsi soluția potrivită.

Obiectivul economisirii: oprește-te și întreabă-te „pentru ce?”. Când vine vorba despre resurse, nimic nu ar trebui să fie întâmplător. Pentru ce economisim? Atunci când ne dăm corect răspunsul, vom ști cât și unde să alocăm, în linie cu prioritățile noastre și obiectivele pe termen scurt și lung.

Investițiile, oricât de sigure par, ne pot surprinde. Acest lucru nu înseamnă că nu ar trebui să investim, din contră. Diversificarea portofoliului de investiții îți oferă mai multe șanse de a avea venituri din surse multiple, venit care nu ar suferi dezechilibre majore dacă una dintre surse eșuează.

Bugetul lunar de cheltuieli

După ce am stabilit cât este necesar să cheltuim și cât este risipă, următorul pas este bugetul lunar de cheltuieli. Experimentează cu mai multe formate, de la clasicul buget scris pe agendă – socoteala pe care o făceau bunicii – până la formate electronice disponibile pe Internet. În acest punct îți dorești o imagine de ansamblu a surselor în care merg banii tăi. Alegerea direcţiilor în care îţi distribui resursele financiare este foarte importantă. Deciziile optime te vor duce la câştig, iar cele greşite, la pierdere.

 

 

Subiecte în articol: independenţa financiară
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri