Jurnalul.ro Ştiri Observator Relaţiile homosexuale continuă să fie incriminate în 72 de state

Relaţiile homosexuale continuă să fie incriminate în 72 de state

La 50 de ani după ce homosexualitate a fost dezincriminată în Marea Britanie şi Ţara Galilor, 72 de alte ţări şi teritorii de pe întreg globul continuă să incrimineze relaţiile între persoane de acelaşi sex, inclusiv 45 în care relaţiile sexuale între femei sunt scoase în afara legii, după cum notează The Guardian.

În opt ţări homosexualitatea este pedepsită cu moartea. În plus, există alte zeci de ţări în care este pedepsită cu închisoarea, conform unui raport anual al Asociaţiei Internaţionale de Lesbiene, Gay, Bisexuali, Trans şi Intersexuali (ILGA).

În Africa de sud şi de est,în Orientul Mijlociu şi în sudul Asiei sunt aplicate cele mai dure pedepse. În Europa de vest şi emisfera vestică relaţiile între persoane de acelaşi sex sunt cele mai tolerate.

În Iran, Sudan, Arabia Saudită şi Yemen, homosexualitatea este încă pedepsită cu moartea. Aceeaşi pedeapsă este aplicată şi în unele părţi din Somalia şi nordul Nigeriei. În alte două ţări, Syria şi Iraq, pedeapsa cu moartea este realizată de actori nestatali, inclusiv Statul Islamic.

În alte 71 de state, relaţiile sexuale între persoane de acelaşi sex sunt pedepsite cu închisoarea. Oricum, acest număr exclude Egiptul, unde relaţiile homosexuale sunt, teoretic, legale, dar sunt urmărite viguros şi sute de persoane sunt reţinute pe motive de moralitate.

Mai mult de 120 de state au dezincriminat homosexualitatea, însă unele încă nu pot fi descrise ca fiind liberale. Rusia, spre exemplu, a introdus, de curând, legi împotriva promovării homosexualităţii. Rusia a fost recent mustrată de către Curtea Europeană pentru Drepturile Omului pentru o lege din 2013 care interzice răspândirea “propagandei relaţiilor sexuale non-tradiţionale” în rândul minorilor.

Un coautor al raportului lansat de ILGA, Aengus Caroll, spune că nu există nicio ţară în care “comunitatea LGBT să fie în siguranţă în legătură cu dezincriminarea, stigmatizare sau violenţă”. Acesta a punctat, de asemenea, că există evoluţii pozitive în ţări, precum: Botswana, Kenya, Zimbabwe şi Tunisia, unde avocaţii au câştigat procesul privind înfiinţarea unei organizaţii pentru apărarea drepturilor comunităţii LGBT.

Un vot parlamentar din Germania va conduce la legalizarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex. Cu legalizarea din Malta, numărul ţărilor care permit căsătoriile homosexuale a ajuns la 24. În momentul în care a fost publicat raportul făcut de ILGA, existau 26 de ţări care permiteau adoptarea unui copil de cupluri homosexuale şi 27 în care partenerul de acelaşi sex putea deveni, legal, părinte vitreg pentru copilul celuilalt.

Subiecte în articol: lgbt homosexuali drepturi incriminare
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri