Jurnalul.ro Editoriale Relaxare cu țârâita

Relaxare cu țârâita

de Serban Cionoff    |   

Ne apropiem de jumătatea lunii iunie, atunci când ar fi trebuit să cunoaștem rezultatele la alegerile locale, ediția 2020! Ar fi trebuit, fiindcă date fiind restricțiile impuse de către guWERNanți în numele luptei cu Covid-19 aceste alegeri ar putea avea loc cel mai probabil pe 27 septembrie sau 4 octombrie. Sau cel puțin asta ne-a lăsat să înțelegem premierul Ludovic Orban. Până atunci, tot ceea ce știm cu certitudine este că, ieri, președintele Klaus Iohannis a cerut Parlamentului să aprobe prelungirea stării de alertă. Firește, tot spre binele nostru! Solicitare care, bag seama, nu a fost primită cu o vibrantă, unanimă adeziune de către toate formațiunile politice reprezentate în Legislativ. PSD, ALDE și Pro-România anunțând că nu vor vota pentru prelungirea stării de alertă.

Există, desigur,  mai multe explicații pentru crescând lipsă de încredere publică în ceea ce privește necesitatea prelungirii stării de alertă,dintre care una dintre cele mai temeinice este dată de constatarea unui evident hiatus între scenariile super-alarmiste lansate și întreținute în spațiul public de către oficialități și ceea ce se petrece în realitate. Iar dacă judecăm lucrurile cu calm și cu detașare, vom constata că am avut parte de o zdravănă manipulare, în care s-a plecat de la o predicție apocaliptică pentru ca, în final,să se constate că nu a fost dracul chiar atât de negru. După care să se tragă concluzia că ,,Guvernul a luat cele mai bune măsuri’’, așa cum a declarat, tot ieri, domnul președinte. Cel care i-a invitat pe aleșii neamului  să nu mai pună sub semnul întrebării aceste măsuri ,,care s-au dovedit corecte’’.

 Departe de mine intenția de a contesta necesitatea luării și  punerii în aplicare a măsurilor de contracarare sau de prevenire a coronavirusului, așa după cum nu pot avea decât cuvinte de apreciere și de recunoștință pentru medici și personalul de specialitate. Ceea ce, însă, resping în mod categoric este încercarea sistematică, îndârjită și ostentativă de a folosi pandemia Covid-19 ca pretext pentru luarea unor măsuri care restrâng, în mod abuziv, exercitarea unor elementare drepturi cetățenești. Dovada  de necontestat fiindu-ne oferită prin cea de a doua măsură anunțată ieri de către președintele Klaus Iohannis, pe care o citez integral: „2.Vor fi posibile evenimente private, atenție private nu publice, cu un număr de maxim 20de persoane dacă evenimentele sunt organizate în spații închise’’. Și, mai departe:,,De asemenea, se pot organiza evenimente private cu un număr de 50 de persoane în spații închise’’.

  Să reținem această precizare, care aduce mai degrabă a  avertisment din partea domnului președinte, garantul suprem al respectării Constituției:,,Atenție, evenimente private nu publice’’. De aici,noi ce ar trebui să înțelegem?Păi ar trebui să înțelegem că, și de la 15 iunie încolo, nu vor fi permise adunările publice, mitingurile sau orice alte forme de manifestare a protestului față de politicile falimentare ale actualei guWERNări. Proteste care reprezintă  răspunsul democratic exprimat față de falimentarea, în perioada stării de urgență, ulterior a stării de alertă, a mai multor firme cu capital românesc sau la foarte posibila nerespectare a legii privind creșterea  cu 40% a pensiilor de la 1 septembrie. Acestor grave și apăsătoare motive de nemulțumire putând să li se adauge și altele, determinate tot de politicile falimentare ale auto-proclamatelor elite diriguitoare. Veritabile contra-performanțe cu un uriaș impact negativ, pentru care partidul conducător și aliații săi știu foarte bine că își vor primi răsplata la alegerile locale și la cele parlamentare. De aici și îndârjirea cu care caută să amâne măcar prima scadență,alegerile locale. Deși, după cum se comportă, nu este exclusă nici varianta continuării acestei „relaxări cu țârâita’’ (cum bine a numit-o Ion Cristoiu) până , hât!, la alegerile generale. 

 Pornind de aici, eu cred că este foarte posibil ca guWERNanților să le vină ideea să avem vot în regim online măcar alegerile locale. Asta pentru ca, vezi Doamne, să nu fie acuzați că amână până la Sfântul Așteaptă confruntarea cu electoratul de la talpa țării. Precedentul pentru o posibilă decizie privind votul online, într-o primă fază la alegerile locale,   este ca și creat fiindcă vedeți și dumneavoastră cum am mers învățământul pe calculator și cât de fericiți sunt elevii și studenții, profesorii și părinții acum că școlile și facultățile sunt închise și, în acest fel, a dispărut o teribilă sursă de infectare cu Covid-19.

 Cât privește problemele legate de buna organizare și funcționare a votului cetățenesc, liber, exprimat, ca și cele privind corecta numărătoare a voturilor, vă garantez că nu  trebuie să aveți motive de îngrijorare. Mă refer la bunele practici dobândite în special la alegerile generale și prezidențiale de către o anumită instituție specializată și care, la o adică, pot fi, plenar și benefic, valorificate cu ocazia alegerilor locale ediția 2020. Că, vorba aia, unde a mers mia merge și suta…

 Aș fi putut să pun punct aici, dar sunt convins că niște pricinoși vor ridica obiecții privind condițiile în care candidații la funcțiile de primari sau de consilieri locali își vor face campanie electorală, atâta vreme cât domnul președinte al tuturor românilor ne-a avertizat că se pot organiza numai evenimente private, dar nu și evenimente publice. Așa că stop campanie electorală cu prezență fizică și liber doar la cea în mediul virtual. Ocazie cu care bineînțeles că vor fi mobilizate cadrele specializate care și-au făcut mâna și au dobândit o valoroasă expertiză în campaniile #rezist și ,,m…e PSD!’’

 Au mai rămas,totuși, câteva semne de întrebare dat fiind faptul că pe canalele virtual media nu se pot înmâna alegătorilor nici căldări cu sigla partidului, nici pachețele cu ce trebuie, nici pliculețe bancnote având chipul unor mari personalități din istoria neamului. Ceea ce ar putea diminua serios șansele de câștig pentru   unii sau alții dintre aspiranții la votul concetățenilor lor. Asta, însă, numai la prima vedere, fiindcă se poate reactiva practica muncii de la om la om.Adică orice candidat, însoțit de câțiva membrii ai echipei sale de campanie, poate merge din casă în casă, doar așa, într-o vizită de curtoazie, adică la un eveniment privat.

  Luați, vă rog, toate acestea doar ca simple ipoteze de lucru. Valabile, evident, numai dacă o vom ține tot în regim de ,,relaxare cu țârâita’’. La fel de plauzibilă fiind și ideea unei alte strategii restrictive, sub stindardul ,,protejării populației de Covid-19’’. Că doar, nu degeaba am fost avertizați de iminența unui nou asalt al Coronavirusului,  pentru fix la toamnă. În prejma alegerilor locale, carevasăzică...

                                                                  

     .              

   

Subiecte în articol: alegeri locale
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri