Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Restricțiile pandemiei au umflat cererea de vile și case cu grădină

Restricțiile pandemiei au umflat cererea de vile și case cu grădină

de Dan Straut    |   

Apetitul românilor pentru locuințe mai spațioase, în vile și case (pe pământ) cu grădină, a crescut substanțial în prima jumătate a acestui an, mai ales după impunerea restricțiilor specifice pandemiei. Ponderea celor care caută o casă pe pământ, în detrimentul unui apartament, a crescut de la 65% la 84%, arată un studiu realizat de compania de consultanță imobiliară JLL, în parteneriat cu Storia.ro.

 

Comportamentul potențialilor cumpărători s-a modificat după criza COVID-19, în sensul că - dintre cei care voiau să cumpere o casă - 66% și-au menținut această opțiune, 13% au renunțat să mai caute, 15% oscilează acum între apartament și casă, 4,2% sunt interesați să închirieze o locuință și doar 3% vor să cumpere un apartament.

„Remarcăm o creştere a apetitului pentru case, punându-se accent pe case cu gradină sau terase, în ansambluri rezidenţiale cu parcuri, spaţii verzi, piaţă, supermarket şi scoală. 25% dintre cei care înainte de pandemie căutau apartamente, acum oscilează între apartament şi vilă, iar alţi 7,5% caută să achiziţioneze o vilă”, a declarat Andreea Hamza, director în cadrul JLL România.

Per ansamblu, apetitul pentru achiziția de locuințe rămâne ridicat, unul din trei potenţiali clienţi căutând vilă. „Confortul şi spațiile de locuit mai mari câştigă teren în detrimentul locaţiei, iar parcurile, grădinile şi terasele sunt principala preferință”, notează autorii studiului.

 

O cameră în plus, pentru birou

Deși majoritatea respondenților a lucrat la locul de muncă în perioada impunerii condițiilor de restricție, pentru cei care au lucrat de acasă percepția asupra locuinței s-a schimbat, astfel că 30% dintre aceștia își doresc o cameră în plus pentru a-și amenaja biroul, în timp ce 43% ar vrea o gradină sau o terasă. Rezultatele studiului mai arată că cele mai importante preferințe ale potențialilor cumpărători sunt, în ordine, compartimentarea eficientă, calitatea construcției și a finisajelor, existența unui spațiu exterior (grădină/terasă), confortul sporit și existența spațiilor anexe.

 

Lucrul de acasă va rămâne o componentă importantă a modului de muncă. Acest lucru va modifica tendințele: locuința nu mai trebuie să fie neapărat lângă birou, esențial este să ofere spații verzi și facilități pentru copii.

Mihai Sava, Real Estate Business Manager OLX

 

 

 

 

Mai mult de un sfert dintre cei care doreau un apartament înaintea pandemiei își doresc acum o casă pe pământ

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri