Ingrediente:
5 caise mici, 250 gr brânză de vaci bine scursă de zer, un ou, griș – 2 linguri de supă cu vârf, făină – 2 linguri de supă cu vârf, 60 gr pesmet, o lingură de ulei, 30 gr unt, zahăr tos, (după gust), sare, 2 plicuri de zahăr vanilat sau 2 păstăi de vanilie naturală
opțional: coajă de lămâie, scorțișoară
Mod de preparare:
Puneți pe foc o oală cu apă (4-5 litri) în care adăugați o linguriță cu vârf de sare. Într-o tigaie, încingeți uleiul și adăugați untul. Când untul se topește, se adaugă tot pesmetul și se amestecă continuu cu o lingură de lemn până când se rumenește. Se trage deoparte și se adaugă zahăr tos după gust, zahăr vanilat sau semințe răzuite din păstaia de vanilie și scorțișoară. Într-un castron se pune brânză de vaci, oul, grișul, făina, un praf de sare, un plic de zahăr vanilat și puțină coajă rasă de lămâie. Se frământă rapid, să se obțină un aluat neted, nu foarte tare. Se presară planul de lucru cu puțină făină, se modelează un cilindru din aluat și se tăie cu cuțitul în 10 bucăți egale. Cu mâinile umede, luăm câte o bucată de aluat, o aplatizam în palmă și apoi așezăm câte o jumătate de caisă. Se închide cu grijă aluatul deasupra caisei și se rotunjește în palme. Când apa clocotește, se reduce focul la minimum și se pun în oală găluștele, toate deodată. Cu o spatulă, le desprindem delicat de fundul oalei, imediat după ce le-am pus la fiert, dar cu grijă mare, să nu le rupem. După 5-6 minute, găluștele se vor ridica la suprafața. Oprim focul și le lăsăm în apa fierbinte încă 5 minute, ca să se umfle bine grișul cu apa și să devină fragede. După aceea, găluștele se scot cu o spumieră, se scurg bine de apă și se tăvălesc prin pesmetul pregătit înainte, sau prin biscuiți, nuci etc. Se servesc atât calde cât și reci, alături de smântâna îndulcită cu un pic de zahăr pudra sau cu sos de vanilie.
Încearcă și:
REŢETA ZILEI: Tartă cu cremă de ciocolată albă și banane
REŢETA ZILEI: Prăjitură cu ananas
REŢETA ZILEI: Budincă cu afine