Jurnalul.ro Ştiri Externe UE ar putea autoriza vânzarea Remdesivir ca tratament anticoronavirus înaintea SUA

UE ar putea autoriza vânzarea Remdesivir ca tratament anticoronavirus înaintea SUA

Uniunea Europeană ar putea aproba în următoarele zile comercializarea medicamentului Remdesivir ca tratament anticoronavirus, făcând astfel un pas înaintea SUA, unde tratamentul este aprobat doar pentru utilizarea în anumite cazuri în spitale, relatează agenţia de presă Reuters.

"S-ar putea ca autorizarea condiţionată de plasare pe piaţă să fie emisă în următoarele zile" pentru Remdesivir, a declarat luni Guido Rasi, directorul Agenţiei Europene a Medicamentului.

Autorizarea condiţionată de plasare pe piaţă permite vânzarea unui medicament în ţările Uniunii Europene timp de un an, înainte de a apărea datele necesare privind eficienţa şi efectele adverse. Agenţia Europeană a Medicamentului a recomandat deja utilizarea Remdesivir pentru anumiţi pacienţi bolnavi de coronavirus, procedură echivalentă cu cea autorizată în SUA în mai.

"Însă UE acţionează rapid pentru următorul pas al procedurii de autorizare. Procedura echivalentă în SUA se numeşte aprobare accelerată, spre deosebire de licenţa standard pe care Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor (FDA) o acordă medicamentelor care trec de toate testele", explică agenţia Reuters. Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA a autorizat, în procedură de urgenţă, pe 1 mai, utilizarea medicamentului antiviral Remdesivir pentru tratarea pacienţilor care suferă de coronavirus.

Pe fondul presiunilor internaţionale, compania americană Gilead Sciences a confirmat că este în negocieri cu producători pentru a fabrica Remdesivir pentru Europa şi Asia până cel puţin în 2022. Compania negociază licenţe pe termen lung şi cu producători din India şi Pakistan, pentru livrarea Remdesivir în ţările aflate în curs de dezvoltare.

Testele clinice relevă că medicamentul Remdesivir accelerează recuperarea în cazul pacienţilor care au forme avansate de Covid-19, rezultatul fiind considerat de Administraţia Donald Trump drept un progres "semnificativ".

 Mediafax

Subiecte în articol: remdesivir
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri