Pictorul suprarealist Giorgio de Chirico descria Torino ca fiind “cel mai profund, cel mai enigmatic, cel mai tulburător oraș nu doar din Italia, ci din întrega lume”. Dacă citești istoria legată de acest loc nu ai cum să nu te gândești că artistul a făcut referire la bogata moștenire magică ce poate fi văzută în simbolurile oculte și în mesajele confuze de pe monumente.
Este știut că Italia reprezintă unul dintre producătorii de bază ai orezului în Europa și că majoritatea producției provine din Valea râului Po. Lombardia, Piedmont și Veneto sunt considerate casele zonelor în care se găsește cel mai bun orez. Dacă ajungi în regiunea Piedmont, poate chiar în Torino, așezat la una dintre mesele restaurantelor atât de primitoare, nu poți să nu comanzi o porție de risotto. Nici nu contează alături de ce îți va fi servit. Și asta pentru că un orez gătit ca la carte face deliciul și celui mai exigent critic culinar.
Acum 50 de ani, câmpurile erau cultivate parcelă cu parcelă de către fete tinere, care întreaga zi stăteau aplecate și cu picioarele în apă. Astăzi, totul este tehnologizat. Cu toate astea, prezența mănăstirii Lucedio îți ține viu în minte faptul că plantațiile de orez nu au ajuns aici odată cu tehnologia, ci în timpuri de mult apuse. Călugării benedictini ai acestui lăcaș au adus culturile de orez în Piedmont în secolul al XV-lea, cu scopul de a salva regiunea de la foamete și ciumă. Mănăstirea este închisă din 1784, întrucât, deloc surprinzător pentru această regiune a Italiei, fuseseră zvonuri ca acolo au loc ritualuri de magie neagră. Unii localnici susțin că încă ar fi bântuită.
Dar, lăsând deoparte latura mistică a Piedmont-ului, vom alege al său Risotto și îl vom combina cu Hribi și Castane, alăturându-i în farfurie piept de rață. Astfel, vom obține un preparat delicios, care ne va duce instant cu gândul la frumoasa Italie și a sa gastronomie perfectă!
Ingrediente:
1 piept de rață
150 gr orez
50 gr castane
1 ceapa de apă
2 pahare de vin
30 gr unt
500 ml supă de carne
Parmezan ras
Sare
Piper alb
Cimbru
Mod de preparare
Se trage la tigaie ceapa tocată mărunt cu castanele tocate. Apoi, se adaugă orezul și se lasă până devine sticlos. Se stinge cu vin. După ce se evaporă alcoolul, se adaugă treptat supa. Se amestecă în continuu. Se servește cu unt și parmezan.
Pieptul de rață se limpezește cu apă rece. Se usucă cu prosoape de hârtie, prin tamponare, crestând mai apoi partea de grăsime, până la nivelul cărnii (atât pe lățime, cât și pe lungime). Se condimentează cu sare, piper și puțin cimbru, pe partea crestată, ca să intre bine în tăieturi. Se pune pieptul de rață cu grăsimea în jos într-o tigaie rece, iar apoi se pune la foc mediu. Se stoarce grăsimea din când în când și se pune într-un recipient (putând să o folosim în alte scopuri). În momentul în care partea de grăsime devine crocantă, de un maroniu frumos, se întoarce bucata de piept de rață pe partea cu carnea, pentru 3 -4 minute, apoi se introduce la cuptorul încălzit la 180 de grade, timp de 6 – 7 minute (coacere medium rare). După ce se scoate din cuptor, se lasă la odihnit cca. 5 minute, apoi se feliază subțire (felii de cca. jumătate de cm.) și se adaugă peste risotto.
Până data viitoare, fiți inspirați în bucătărie și în viață!
Chef Paul Siserman
(InkChef)