Jurnalul.ro Ştiri Social Aproape 4.000 de românce sunt răpuse, în fiecare an, de cancerul mamar 

Aproape 4.000 de românce sunt răpuse, în fiecare an, de cancerul mamar 

de Monica Cosac    |   

În fiecare an, peste 12.000 de românce sunt diagnosticate cu cancer de sân, una dintre cele mai frecvente forme de cancer în rândul femeilor, iar aproape 4.000 sunt răpuse de această boală. „Din păcate, în lipsa unor programe de screening coerente, aproape 90% din cazurile de cancer de sân sunt depistate în stadii avansate (II, III, IV)”, arată Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), care, cu ocazia Lunii Internaționale de Conștientizare a Cancerului la Sân, atrage atenția asupra importanței prevenției și a diagnosticării precoce a cancerului mamar, o patologie care poate să apară la femeile de orice vârstă, chiar dacă nu au nici un factor de risc. 

Potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cancerul de sân este al doilea cel mai des depistat tip de cancer, cu 2,3 milioane de cazuri la nivel mondial, în 2022, an în care a cauzat circa 670.000 de decese. 

În regiunea europeană, în prezent sunt diagnosticate peste 350.000 de cazuri noi, în fiecare an, conform datelor Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), însă se estimează că, până în 2040, numărul anual de cazuri noi va crește la peste 600.000. 

Conform statisticilor, aproximativ 11% dintre cazurile de cancer de sân din Europa apar la femei cu vârsta sub 44 de ani, 54% apar la vârsta de 45-69 de ani, iar restul cazurilor la femeile peste această vârstă.

Cei mai importanți factori de risc

Cel mai mare număr de cazuri se înregistrează în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 50 şi 69 de ani, iar statisticile arată că aproximativ jumătate din toate cancerele mamare apar la persoane fără alți factori de risc specifici în afară de sex și vârstă. 

„Riscul de apariție a bolii este reprezentat de: gen (simplul fapt de a fi femeie), înaintarea în vârstă, obezitate, consum de alcool, antecedentele familiale de cancer de sân, antecedentele de expunere la radiații, vârsta la care a debutat menstruația și vârsta la prima sarcină, consumul de tutun și terapia hormonală postmenopauză. Incidența cancerului crește cu vârsta, odată cu creșterea riscurilor pentru anumite tipuri de cancer, la care se adaugă mecanismele de reparare celulară care tind să fie mai puțin eficiente pe măsură ce o persoană îmbătrânește”, informează specialiștii INSP.

În România, în 2022, potrivit ECIS - European Cancer Information System, s-au înregistrat: 12.685 de cazuri noi de cancer de sân și 3.877 de decese prin acest tip de cancer.

Paradox: incidență mică, mortalitate ridicată

În prima zi a lunii octombrie, lună dedicată luptei împotriva cancerului mamar, organizațiile de pacienți atrag atenția asupra mortalității ridicate din țara noastră, raportat la incidența relativ mică față de media europeană, subliniind că șansele de supraviețuire cresc considerabil dacă boala este depistată în stadiile incipiente. 

„România, deși are una din cele mai scăzute rate incidenţă a acestei afecțiuni comparativ cu media europeană are o rată standardizată a mortalității prin cancer de sân mai ridicată decât media europeană. De asemenea, rata de screening mamografic la femeile cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani este cea mai scăzută din Europa, de doar 9% (comparativ cu 60% media europeană). Din păcate, în lipsa unor programe de screening coerente, aproape 90% din cazurile de cancer de sân sunt depistate în stadii avansate (II, III, IV)”, a transmis Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), care, prin campaniile desfășurate la nivel național, și-a propus să informeze publicul cu privire la importanța controlului medical periodic, a autoexaminării și a accesului la tratamente inovatoare, precum și să susțină pacienții depistați cu această afecțiune. 

Conform raportului OECD din 2023, datele din Ancheta Europeană de Sănătate pentru anul 2019 arată că doar 9,2% dintre femeile cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani din România au efectuat screening-ul pentru cancerul de sân în ultimii doi ani, comparativ cu media UE, care ajunge la 65,9%.  

Terapie vitală așteaptă de peste un an includerea pe lista de compensate

Una dintre cele mai agresive forme ale cancerului de sân și cel mai dificil de tratat, chiar și în stadiile inițiale, prezentând un impact semnificativ asupra femeilor din România, este cancerul de sân triplu negativ, formă care apare cel mai des la femei tinere, până în 50 de ani.

„Este vital să asigurăm accesul tuturor pacienților la investigații de specialitate și tratamente moderne. Pentru cancerul de sân triplu negativ depistat în stadii timpurii pacientele ar putea avea acces la opțiuni de tratament cu intenție curativă, iar pentru cazurile avansate ar putea beneficia de tratamente noi care reduc riscul de recurență și riscul de deces. Cu toate acestea, indicația pentru imunoterapie se află în prezent în așteptarea includerii în compensare, de peste un an, întârziind șansele de supraviețuire și recuperare a pacientelor”, a declarat Cezar Irimia, președintele FABC.

Federația face, de asemenea, un apel către autoritățile române să sprijine dezvoltarea programelor de screening național și să asigure acces egal la investigații și tratamente de ultimă generație pentru toți pacienții oncologici. 

„Depistat precoce și tratat corespunzător, cancerul de sân are o rată de supraviețuire la 5 ani de 99%”, arată specialiștii INSP.

Conform datelor Agenţiei Internaţionale pentru Cercetare în domeniul Cancerului (IARC) din cadrul OMS, la nivel mondial, în anul 2020, cancerul de sân a devenit cel mai frecvent tip de cancer (cu 2,26 de milioane de cazuri - 11,7%), depăşind cancerul pulmonar (2,2 milioane de cazuri - 11,4%). În același an, s-au înregistrat 685.000 de decese prin cancer de sân.

 

4 din 10 cazuri de cancer, evitate prin câteva măsuri simple

Prin adoptarea măsurilor Codului European de Luptă Contra Cancerului, se poate reduce riscul individual de boală, iar la nivel populațional, peste 40% dintre cancere ar putea fi evitate. Prin urmare, pentru a scădea riscul de apariție a cancerului de sân, specialiștii INSP recomandă:

  •  Nu fumați! Evitați fumatul acasă.
  •  Luați măsuri pentru a avea o greutate corporală sănătoasă.
  •  Limitați consumul de alcool.
  •  Alăptarea reduce riscul de cancer al mamei. Dacă puteți, alăptați-vă copilul.
  •  Fiți activ fizic în viața de zi cu zi.
  •  Evitați expunerea la radiații.
  •  Participați la programele de screening organizat pentru: cancerul mamar (femei între 50 și 69 de ani), cancerul de col uterin (femei între 24 și 64 de ani) și cancerul colorectal (femei şi bărbați între 50 și 75 de ani).
Subiecte în articol: romance cancer mamar factor risc
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri