Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii România are un deficit de 50.000 de IT-ști

România are un deficit de 50.000 de IT-ști

Numărul şomerilor a crescut uşor în luna octombrie, cu 725 faţă de luna precedentă, până la 522.472, rata şomajului rămânând la 5,8%, arată datele Institutului Naţional de Statistică, scrie Antena 3.

Datele arată că numărul şomerilor a scăzut cu peste 90.000 în ultimul an, de la 613.021 în octombrie 2015.

În continuare, şomajul este mai mare în rândul bărbaţilor, cu o rată de 6,6% în luna octombrie, în timp ce, în rândul femeilor, şomajul este de doar 4,8%, mai arată datele oficiale.

Chiar dacă cifrele arată mult mai bine faţă de perioada de după criza economică, România se confruntă acum cu o altă criză, cea a forţei de muncă.

Subiectul a fost dezbătut în ediția de sâmbătă a emisiunii Income, realizată de Adrian Măniuțiu, la Antena 3, alături de invitații săi, Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical și antreprenorul Ilan Laufer.

Deşi pare greu de crezut, ţara are în acest an, un deficit de 50.000 de oameni pe piața muncii în sectorul IT, susţine Cristian Ivănuș, președintele Asociației Profesioniștilor în Business Process Management. Tocmai în sectorul despre care mai toată lumea spune că este cel mai dezvoltat în acest moment. Specialiştii vorbesc despre o Revoluţie Digitală însă România are nevoie de oameni calificaţi.

Nu doar domeniul IT se confruntă cu lipsa de personal. Firme din retail sau servicii, companii cu sute sau mii de angațja ţi pe piaţa locală, au început să desfăşoare acţiuni de promovare a joburilor disponibile la metrou.

Explicaţie este una cât de poate de pertinentă. Din moment ce firmele nu găsesc mână de lucru calificată prin metodele tradiţionale de recrutare, au apelat la variante care vizează direct publicul ţintă.

Însă, de departe, sectorul din România cu cei mai mulţi angajaţi este cel al transporturilor. Mai exact, 145.000 de oameni conduc maşini de mare tonaj. Sunt mai mulţi chiar şi decât vânzătorii din magazine.

Conform Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în noiembrie, erau vacante, la nivelul ţării, peste 19.000 de locuri de muncă, cele mai multe locuri de muncă fiind oferite pentru muncitori necalificaţi.

Potenţiala creştere a salariului minim de anul viitor ar putea remedia măcar parţial problema deficitului de forţă de muncă şi ar putea readuce în ţară o parte din emigranţi, spun unii angajatori.

Pe de altă parte, majorarea salariilor ar putea schimba planurile unor investitori care privesc spre România ca destinaţie de investiţii.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri