Artiștii Andreea Butnaru – pian, Adrian Florescu – vioară și Florin Mitrea – violoncel, vă dezvăluie lucrări inedite și rar interpretate din muzica românească, opusuri care au impresionat auditoriul pe scenele internaționale printr-o profundă înțelegere a valorilor și identității noastre culturale.
Călătoria sonoră va cuprinde:
Serenada Îndepărtată pentru trio cu pian, de George Enescu
Suita în stil Românesc, op. 1, pentru vioară şi pian, de Dumitru Bughici
Sonata pentru violoncel şi pian, de Nicolae Buicliu
Trio-ul pentru pian, vioară şi violoncel, de Achille-Claude Debussy
De acestă dată evenimentul va fi îmbogățit plastic. Vă veți putea bucura de lucrările a patru artiști excepționali: academicianul Mircia Dumitrescu, Nadia Negru, Corneliu Drăgan Târgoviște și Mircea Titus Romanescu. De asemenea în cadrul seratei va fi prezentată și cartea „Policromii” de Sebastian Crăciun, un volum care cuprinde 30 de interviuri cu personalități din lumea artelor vizuale precum: pictorii Corneliu Drăgan Târgoviște, Petru Lucaci, Gheorghe Dican, Felix Aftene, Tudor Zbârnea, academicienii Răzvan Theodorescu și Mircia Dumitrescu, sculptorii: Bata Marianov, Liviu Mocan, artistul sticlar Ioan Tămâian, vitralista Amalia Verzea, artistele vizuale Ana Lupaș și Cela Neamțu, directorul Muzeului Național de Artă Contemporană – Călin Dan, criticul si istoricul de artă Pavel Șușară. Apariția acestui volum sprijină campania „Viitorul artei”. Toate încasările rezultate se vor transforma în premii pentru tinerii artiști plastici, la Concursul „Martha Bibescu”, organizat de Asociația Pro Valores la Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia, în luna mai 2025.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, cu o rezervare prealabilă pe e-mail: mklasica@gmail.com
Proiectul România Miraculoasă descoperă și oferă spectatorilor o călătorie sonoră prin patrimoniul muzical, cu o structură inedită de recitaluri camerale, însoțite de povestiri captivante și prezentări vizuale, care reflectă atât etosul creatorilor, cât şi temperamentul interpreţilor.
Serenada Îndepărtată pentru trio cu pian, a lui George Enescu (1881–1955), este lucrarea de deschidere. ( https://www.youtube.com/watch?v=j31ob9X2SnI)
A doua capodoperă a recitalului este Suita în stil Românesc, op. 1, pentru vioară şi pian, compusă de Dumitru Bughici (1921-2008), muzician complex de origine evreiască, născut la Iaşi într-o familie de muzicanţi şi lăutari.
Nicolae Buicliu(1906-1974), un mare profesor de contrapunct şi fugă, care a compus muzică de teatru, opere, muzică simfonică, lucrări corale, concertistice şi camerale, este prezent prin Sonata pentru violoncel şi pian.
Achille-Claude Debussy (1862-1918), unul dintre cei mai influenţi compozitori ai tuturor timpurilor, va aduce o încheiere complexă acestui concert, prin Trio-ul său pentru pian, vioară şi violoncel.
Ansamblul Musica Viva aduce la lumină lucrări inedite şi rar interpretate, realizând prin acest proiect o punte între trecut și prezent, între tradiție și inovație, pentru a oferi o experiență artistică memorabilă și accesibilă pentru toate categoriile de vârstă.
În cadrul proiectului, artiștii Musica Viva au înregistrat lucrările la Sala Radio, în cele mai performante condiții de calitate audio. Imprimate pe suport optic, înregistrările vor fi oferite în mod gratuit reprezentanților publicului tânăr, în cadrul unor inițiative educative ale Radio România și ale partenerilor. Înregistrările vor fi dispobibile și pe platforme online.
ARTIŞTII participanți la acest proiect:
ANDREEA BUTNARU – pianist, lector universitar doctor al Universității Naționale de Muzică din București
ADRIAN FLORESCU – violonist, concert maestru al Orchestrei Naționale Radio
FLORIN MITREA – violoncelist, șef de partidă și membru al Orchestrei Naționale Radio
CO-FINANŢAT DE ADMINISTRAŢIA FONDULUI CULTURAL NAŢIONAL, proiectul are ca parteneri :
Fundaţia Pelin
Radio România Muzical
Teatrul Naţional de Operetă şi Musical “Ion Dacian”
Filarmonica “Oltenia”
Filarmonica Piteşti
Filarmonica “Ion Dumitrescu” – Rm. Vâlcea
Filarmonica “Lyra – George Cavadia” Brăila
Parteneri media: Fundaţia Culturală “Augustin Buzura”, Radio România Cultural, Radio Trinitas, Bookhub.ro