Echipa specializată de căutare-salvare a României, RO-USAR, acreditată INSARAG și a tehnicii de intervenție, s-a îmbarcat în aeronavele C-27J Spartan și C-130 Hercules ale Forțelor Aeriene Române, în cadrul Bazei Aeriene 90, Otopeni. În total, echipa de sprijin este formată din 58 de membri.
„Suntem alături de poporul turc în aceste momente grele!
România a răspuns pozitiv unei solicitări de sprijin formulată prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene, ca urmare a cutremurului devastator produs noaptea trecută în Turcia, în apropierea orașului Gaziantep.
Gestul României de a trimite într-un timp scurt o echipă complexă formată din 60 de oameni cu expertiză pe zona de căutare – salvare, pe zona medicală, este unul de solidaritate într-o astfel de situație tragică și sunt încrezător că, și de această dată, echipa RO-USAR va interveni exemplar, așa cum a făcut-o și în misiunea anterioară, pe teritoriul Albaniei.
Prin participarea la această misiune internațională, România demonstrează că este furnizor de protecție civilă la nivel european, fiind puternic angajată în misiunile de a proteja viața și bunurile populației în fața amenințărilor generate de multiple tipuri de risc.
Sunt conștient de importanța unui astfel de serviciu public și îmi exprim recunoștința și admirația pentru toate eforturile și sacrificiile celor antrenați în salvarea de vieți, a salvării comunităților din calea dezastrelor.
Profesionalismul echipelor noastre de salvatori este recunoscut pe plan internațional. Mărturie stau numeroasele misiuni de salvare la care au participat de-a lungul timpului, unde au beneficiat de o apreciere unanimă la nivel european, fiind de departe cei mai bine organizați.
Prin această nouă misiune, România confirmă încă odată statutul de partener activ și de încredere în cadrul Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene.
Le urez misiune ușoară echipajelor noastre și îi așteptăm sănătoși acasă!” a declarat Lucian Bode la plecarea echipelor de salvare în Turcia.