Italia, ţară în care locuiesc peste 1.200.000 de români, a devenit, peste noapte, cel mai mare focar de coronavirus din Europa, în contextul în care, ieri, numărul de persoane diagnosticate cu Covid-19 depăşise 130, iar 11 localităţi au fost plasate în carantină, cu interdicţie de ieşire şi intrare. Speriaţi de valul de îmbolnăviri, mii de români din Italia au decis să se întoarcă de urgenţă în ţară, cu autoturismele personale, cu autocarele sau cu avionul. Astfel, autorităţile române au luat decizia ca toate persoanele care intră în România, venind din regiunea Veneto și din provincia Lodi/Lombardia, sau care au călătorit în aceste zone în ultimele 14 zile, să fie plasate automat în carantină, timp de 14 zile.
Ieri, în numai câteva ore, numărul cazurilor de infectare cu temutul coronavirus, confirmate oficial în Italia, s-a triplat, ajungând la peste 130. Italia a devenit, astfel, a patra cea mai afectată țară la nivel mondial (după China, Coreea de Sud şi Japonia) şi cel mai mare focar de coronavirus din Europa. Cele mai afectate zone rămân, în continuare, Lombardia și Veneto, regiuni în care trăiește și o numeroasă comunitate de români. Sâmbătă seară, guvernul italian a adoptat mai multe ordonanțe de urgență, printre care şi interzicerea circulației în 11 localități. La intrarea în aceste localități au fost amplasate filtre ale forțelor de ordine și ale armatei și nimeni nu mai avea voie să intre sau să iasă de acolo. De asemenea, școlile, restaurantele şi birourile publice au fost închise, iar trenurile nu mai opresc în localitățile vizate de aceste măsuri speciale de carantină.
Sute de maşini din Italia intră în ţară
În contextul valului de îmbolnăviri, de teamă, mii de români au decis să plece de urgenţă din Italia, cu automobilele personale sau cu autocarele, iar mulţi au şi reuşit să plece, potrivit unor surse Jurnalul, chiar înainte ca autorităţile italiene să izoleze cele 11 localităţi afectate de epidemie.
Aceste informaţii au ajuns şi la autorităţile din România, iar reprezentanţii Comitetului intersectorial pentru prevenirea şi limitarea îmbolnăvirilor cu noul coronavirus (COVID-19) împreună cu reprezentanţii autorităţilor cu responsabilitate în acest domeniu au făcut o teleconferinţă sâmbătă seara, în cadrul căreia au fost luate măsuri urgente.
Nu au fost confirmate cazuri la români
Deşi, până ieri, autorităţile italiene nu au raportat „cazuri de cetăţeni români simptomatici cu noul coronavirus”, România este mult mai expusă la apariția de cazuri de infecție cu noul coronavirus pe teritoriul național „din cauza dinamicii călătoriilor cetățenilor români pe rutele terestre și aeriene dintre cele două țări, potrivit Ministerului Sănătăţii.
Astfel, autorităţile de sănătate publică au luat măsuri similare cu cele aplicate de autorităţile italiene, iar persoanele care sosesc în România din localităţile afectate din regiunea Veneto şi din provincia Lodi/Lombardia sau care au călătorit în aceste localităţi în ultimele 14 zile vor fi plasate automat în carantină, timp de 14 zile, după intrarea în ţară. Toate aceste persoane vor fi testate atât la momentul introducerii în carantină, cât și la ieșirea din carantină, după cele 14 zile. Mai mult, spun reprezentanţii MS, nimeni nu va putea evita carantina, deoarece personalul de la granițele României a fost suplimentat, iar autoritățile au liste, de la consulatele românești din Italia, cu românii stabiliți în această țară.
„Vor fi suplimentate măsurile de control și prevenire a infecției cu noul coronavirus la punctele de frontieră terestre, maritime/ fluviale și aeriene. Ministerul Sănătății va asigura personalul medical necesar în punctele de trecere a frontierei, cu specialiști din cadrul direcțiilor de sănătate publică, inclusiv prin detașare din alte județe și unități sanitare”, a transmis, ieri, Ministerul Sănătăţii.
Ministerul Sănătăţii a anunţat că, zilele acestea, va completa cadrul legislativ cu măsuri necesare pentru carantină și pentru managementul cazurilor suspecte și confirmate de infecție cu Covid-19.
Nu mai există măşti în farmacii
Măştile chirurgicale s-au evaporat din farmacii şi din depozitele importatorilor. „Nu mai avem de aproape trei săptămâni. Ultimele trei cutii s-au epuizat imediat. Nu mai există nici în depozite, căci, altfel, am fi adus şi noi”, ne-a spus o farmacistă. Un răspuns similar am primit şi în alte farmacii. În această situaţie s-a ajuns deoarece măştile chirurgicale, ca şi alte consumabile de unică folosinţă din domeniul sanitar, sunt importate din China, unde a izbucnit epidemia de coronavirus, iar „partenerii chinezi nu şi-au mai onorat contractele”, ne-a explicat reprezentantul unui importator din România.
Din cauza epidemiei cu noul coronavirus, Carnavalul de la Veneţia a fost suspendat, aseară, două zile mai devreme decât era programat. Aceeaşi măsură a fost luată şi în cazul evenimentelor sportive, până pe 1 martie.
27 de zile fără simptome
Autorităţile din provincia chineză Hubei, unde s-a declanşat epidemia de coronavirus, au raportat că perioada de incubaţie pentru noua tulpină a virusului ar putea fi de până la 27 de zile, deşi anterior fusese estimată la 24 de zile. Pericolul răspândirii este cu atât mai mare, având în vedere că, la nivel mondial, măsurile de carantină pentru a preveni răspândirea coronavirusului au fost de doar 14 zile, ca şi în România.
„Cea mai gravă urgență medicală”
Coronavirusul reprezintă „cea mai gravă urgență medicală” care afectează China de la crearea regimului comunist, în 1949, a afirmat, ieri, președintele chinez Xi Jinping, citat de AFP. Acesta a admis că există „lacune evidente” în gestionarea epidemiei de pneumonie virală. Până ieri, aproape77.000 de persoane din China au fost contaminate cu Covid-19, iar peste 2.300 dintre acestea au murit.
La nivel global, ieri după-amiază erau 78.823 de cazuri confirmate cu coronavirus şi 2.463 de decese.