Jurnalul.ro Editoriale Românii, exemplu pentru polonezi

Românii, exemplu pentru polonezi

de Ionuț Bălan    |   

Debitorii polonezi care vor să fie despăgubiți pentru că li s-au vândut de către bănci credite ipotecare în franci elvețieni ale căror costuri au explodat după deprecierea masivă a zlotului față de CHF nu trebuie să aștepte ca guvernul să oblige băncile să-i compenseze, ci să dea fiecare în judecată banca pentru a-și rezolva problema, a declarat șeful partidului de guvernământ din Polonia Jaroslaw Kaczynski.

Anterior, el declarase că împrumuturile trebuie convertite în zloți pe cheltuiala băncilor.

Rezolvarea problemelor celor cu credite ipotecare în valută a fost una dintre principalele promisiuni ale Partidului Lege și Justiție în campania electorală din 2015. Dar acum Kaczynski  spune că "guvernul nu poate lua măsuri care să afecteze stabilitatea sistemului bancar, deoarece asta i-ar afecta grav pe toți cetățenii, inclusiv pe cei cu credite în franci".

Faptul că, la noi, în România s-a contestat conversia creditelor din franci elveţieni în lei şi s-a cerut sprijinul instituţiilor europene pe o speţă neconstituţională se vede că a fost un reper pentru alte ţări. Politicienii polonezi s-au răzgândit, deşi au promis electoratului.

Acum se pune problema să fie date băncile în judecată, de ce se apelează însă direct la asta? Dacă legea falimentului personal funcţionează şi arată clar că un debitor nu-şi poate plăti datoria, banca ar trebui să renegocieze condiţiile de creditare, fiindcă respectiva lege permite să se facă diferenţa între cei care nu pot să achite şi cei ce nu vor.

Dar în situaţia în care legea nu acţionează, clienţii băncilor nu au posibilitatea să rediscute, iar băncile n-au cum să stabilească condiţii pentru restructurarea împrumutului.

Cu precizarea că, dacă băncile propun înţelegeri mai relaxate pentru creditele în franci, n-ar trebui să se invoce legea falimentului personal. Ori una, ori alta.

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri