Jurnalul.ro Ştiri Observator Se schimbă buletinele. Cine sunt românii scutiţi de la plata buletinelor cu CIP

Se schimbă buletinele. Cine sunt românii scutiţi de la plata buletinelor cu CIP

de Redacția Jurnalul    |   

Românii sunt în alertă în legătură cu schimbările majore în ceea ce privește buletinele de identitate. Autoritățile au introdus recent noile buletine electronice cu CIP la nivel național, dar mulți sunt interesați de costurile implicate.

Inițial, guvernul a promis că finanțarea pentru noile buletine electronice va fi susținută de stat, cel puțin pentru primul buletin obținut la vârsta de 14 ani sau pentru prima reînnoire.

Planurile inițiale prevedeau că fondurile de la bugetul de stat sau din fonduri externe nerambursabile vor acoperi costurile pentru eliberarea cărților electronice de identitate cu CIP pentru persoanele cu vârsta de peste 14 ani, având la dispoziție 200 de milioane de euro prin PNRR pentru acest scop, potrivit Antena 3 CNN.

Cu toate acestea, guvernul a schimbat direcția ulterior, renunțând la promisiunea de a oferi gratuit primul buletin electronic. Motivul? Guvernul susține că eliberarea gratuită a cărților electronice nu ar încuraja suficient populația să adopte această nouă formă de identificare.

Astfel, într-un proiect de hotărâre, se propune că doar tinerii care urmează să împlinească 14 ani vor primi gratuit buletinele electronice, cu condiția ca solicitarea să fie făcută în șase luni înainte de împlinirea vârstei de 14 ani. Pentru restul populației, costurile vor fi suportate de fiecare persoană, cu excepția primului buletin solicitat la vârsta de peste 14 ani, care va fi gratuit o dată la cinci ani, precum și în alte situații specifice.

Cât costă un buletin cu CIP

Scutirea de la plată a buletinelor cu CIP, a persoanelor cu vârsta mai mare de 14 ani, pentru prima cerere, într-un interval de cinci ani, va fi admisă în următoarele situații: 

- pentru prima carte electronică de identitate, solicitată începând cu vârsta de 14 ani; 

- la expirarea valabilității actului de identitate; 

- dacă s-a modificat numele sau prenumele titularului ori data nașterii; 

- în cazul schimbării domiciliului; 

- în cazul atribuirii unui nou CNP; 

- în cazul deteriorării buletinului; 

- în cazul pierderii, furtului sau distrugerii actului de identitate cu CIP; 

- când imaginea facială nu mai corespunde cu fizionomia titularului; 

- în cazul schimbării sexului; 

- în cazul anulării; 

- pentru schimbarea, la cerere, a actelor de identitate aflate în termenul de valabilitate.

Costul unui buletin sau cărți electronice de identitate este de 67 lei și până la sfârşitul anul trecut, în proiectul pilot de la Cluj, a fost suportat de la buget, tocmai pentru a stimula eliberarea în acest a format a buletinelor.  

Buletinele electronice au început să fie emise în 2021 în Cluj, iar noile cărţi de identitate cu CIP vor înlocui treptat, până în august 2031, actualele acte. 

Conform impactului calculat, Guvernul va cheltui în acest scop doar 210 milioane lei în doi ani (70 milioane lei în 2026 și 140 milioane lei în 2027), față de cele 200 milioane de euro alocați în PNRR. 

Subiecte în articol: buletin cu CIP gratuit
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri