Numărul românilor care se întâlnesc, măcar o dată pe săptămână faţă în faţă cu prietenii sau vecinii, a scăzut cu opt procente în ultimii şase ani, arată datele din raportul ”Calitatea vieţii în România în context european”, publicat de Institutul de Cercetare a Calității Vieții.
Fenomenul înregistrat la noi este invers celui de la nivel european, unde frecvenţa participării oamenilor la petrecerile organizate în club sau restauranteînregistrează un trend ascendent. Aproximativ 30% dintre europeni iau parte la activitățile unui club/asociație cel puțin o dată pe lună,în creștere cu 3% față de 2011.
În România, persoanele care îşi văd prietenii cel mai rar sunt foarte active la muncă, au peste 65 de ani sauau un nivel foarte ridicat de educaţie. În mediul urban, procentul celor care socializează cel puţin o dată pe săptămână este mult mai mic decât în mediul rural. ”Întâlnirile și discuțiile cu alte persoane din afara familiei reprezintă un aspect important al vieții sociale a individului. Acestea satisfac de fapt nevoia de apartenență a omuluiși contribuie la formarea capitalului social”, explică raportul citat.
Una dintre posibilele explicații ale scăderii procentului celor care se întâlnesc cu prietenii ar putea avea ca şi cauză directă dezvoltarea rețelelor sociale, reducerea costurilor de roaming sau sporirea facilităților în cadrul abonamentelor la telefonie mobilă.
România înregistrează cea mai scăzută rată de participare socială la nivelul UE, doar 6% din populație participând lunar la activitățile sociale la nivel european procentul este de aproape 30%.