Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Tot ce trebuie să știi despre roșu în gât, eterna spaimă a românilor: băuturile reci și înghețata ajută la calmarea durerilor

Tot ce trebuie să știi despre roșu în gât, eterna spaimă a românilor: băuturile reci și înghețata ajută la calmarea durerilor

de Andreea Tiron    |   

Celebrul “roșu în gât”, foarte des întâlnit vara, este un simptom des întâlnit la copiii febrili, unul dintre cele mai frecvente motive de prezentare la medic și, din păcate, de prescriere inutilă de antibiotice.

De ce spunem inutilă, vedeți în paragrafele următoare...

Informațiile sunt oferite de dr. Evelina Frunză, medic pediatru, și publicate pe pagina Dingrijapentrucopii,  o comunitate online de părinți informați.

”Așadar, știm, de la bun început, că “roșu în gât”, apare în cadrul unor infecții, fie virale, fie bacteriene. Contrar multor păreri, băuturile reci și înghețata nu provoacă roșu în gât, ci, dimpotrivă, ajută la calmarea durerilor.

Medical vorbind, ““roșu în gât”,” poartă denumirea de faringită acută, afecțiune produsă în marea majoritate a cazurilor de infecții virale (70%). Atunci când copilul prezintă o serie de simptome precum febră, tuse, nas înfundat, strănut, dureri de gât, cel mai frecvent este vorba de o infecție virală. În aceste cazuri, nu sunt necesare analize de laborator, diagnosticul este pus de medic în urma consultului clinic. Durata bolii este de aproximativ 5-7 zile și tratamentul este simptomatic.

Dintre cauzele bacteriene (aproximativ 30%), cea mai frecventă este faringita streptococică. Aceasta apare de obicei la copilul peste 3 ani. Când pe tabloul clinic apar febra înaltă, dureri de gât intense (odinofagie), stare generală modificată, fără alte simptome (tuse, strănut, rinoree), cel mai probabil vorbim de o infecție bacteriană. În cazul infecțiilor bacteriene poate fi necesară efectuarea analizelor de laborator (test rapid antigen/exudat faringian), acestea fiind recomandate de medicul pediatru în urma consultului medical.

Tratamentul faringitelor este diferit în funcție de cauza acestora!

Când vorbim de o infecție virală, tratamentul este simptomatic (antitermice, analgezice, antiinflamatoare locale), nefiind necesară administrarea de antibiotic. De asemenea, hidratarea corespunzătoare a copilului, odihna, umidificarea aerului sunt alte măsuri de îngrijire necesare.

În cazul faringitei streptococice, tratamentul antibiotic este necesar. Acesta va fi prescris de medic în doze corespunzătoare, în funcție de greutatea copilului, pentru o anumită perioadă de timp, necesară vindecării infecției și pentru a preveni de asemenea eventualele complicații ale acesteia”.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: roșu în gât antibiotice faringită
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri