Jurnalul.ro Editoriale Rugăciune și speranță

Rugăciune și speranță

de Serban Cionoff    |   

Astăzi este ultima zi de pelerinaj la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și numărul celor care își așteaptă rândul continuă să se mențină ridicat. Conform estimărilor, peste 260.000 de persoane s-au închinat, până acum, la raclă, timpul de așteptare fiind în jur de șase ore. Ceea ce însemnă că numărul pelerinilor îl depășește pe al celor din 2019, cu un an înainte de declanșarea restricțiilor luate după ce a izbucnit pandemia. Se cuvine, așadar, să ne întrebăm: ce înseamnă acest număr impresionant al pelerinilor veniți la Iași și ce mesaj ne transmit ei?

 În primul rând, înseamnă că oamenii nu mai pot suporta acest climat de rapacitate, de minciună și de privațiuni impuse sub diverse pretexte, cu puține soluții viabile dar cu multe amenințări și restricții. Un climat de nesiguranță și de învrăjbire, în care, dinlăuntru și din afară, ni se impun decizii luate din câteva cabinete cu geamuri opace în care cu greu pătrunde vocea străzii, a mulțimilor. O așa-zisă nouă ordine din al cărui sistem de norme și de valori au dispărut cele de natură spirituală- în primul rând cele morale și religioase-, în care dictează banul și cei care îl manevrează în interes propriu sau de grup organizat.

 Este, de asemenea, de înțeles și de reținut faptul că acești oameni au venit  la Iași, în Florența României, îndemnați de propria conștiință și nu cumpărați cu euroi sau cu verzișori și nici ispitiți pe rețele de socializare cu promisiuni deșarte sau sloganuri veninoase, intolerante. Oameni care au tot mai slabe speranțe că aceia în mâna cărora se află frâiele puterii pot și vor să le ofere un nivel decent de trai și elementare garanții ale unei zile de mâine ferită de spectrul odios al crizei și al dezastrelor. Să nu uităm, de pildă, că noi, în România, ne aflăm nu cu mult înainte de a intra în iarnă, iar toate prognozele ne avertizează că facturile la gaze și la energie electrică se vor ridica la sume pe care omul obișnuit nu va putea să le achite. Iar acestea nu sunt, din păcate, singurele incertitudini care ne macină.

 Se mai poate pune și o altă întrebare și anume: de ce acești atât de mulți oameni, de toate vârstele, merg în pelerinaj la racla Sfintei Parascheva și nu la mitinguri de protest? La București, la Iași sau de unde au mai venit ei la Catedrala Mitropolitană. Răspunsul este foarte simplu, dureros de simplu: pentru că, practic, și-au pierdut încrederea că  vor obține ceva pe măsura așteptărilor. În definitiv, nu pentru a sta cu 19 grade în case în plină iarnă și nici pentru a închide gazul sau energia electrică pentru ca să nu plătim sume astronomice s-a ieșit în stradă și s-a murit în acel decembrie 1989! Și nu pentru asta toate forțele politice parlamentare ale țării au adoptat memorabila Declarație de la Snagov din iunie 1995, document care a exprimat voința României de a deveni stat membru al Uniunii Europene. Stat membru egal în drepturi și îndatoriri cu toate celelalte state din marea familie a Europei Unite și nu unul aruncat pe un nivel periferic al unei Uniuni Europene cu două sau mai multe viteze. Și nici un stat care încă mai așteaptă să intre în Spațiul Schengen, deși de mai bine de un deceniu a îndeplinit toate criteriile tehnice necesare, dar încă suntem la nivelul promisiunilor și al bunelor intenții și al promisiunilor. Motiv pentru care ne întrebăm dacă asemenea abuzivi și fariseici puternici ai zilei mai au frică de Dumnezeu? Nu știu sau au uitat că minciuna, trufia și amăgirea semenilor sunt păcate pentru care, odată și odată, vor trebui să răspundă?

 Nu vreau să se înțeleagă, din cele scrise aici, cum că acești peste 260.000 de pelerini aflați în această săptămână la Iași, ca și cei ale căror gânduri de bună credință le-au adus cu ei, sunt niște bigoți. Dacă nu chiar niște fanatici obsucrantiști, așa cum sunt convins că ar îndrăzni să îi numească așa-zișii progresiști. Dimpotrivă,  sunt oameni cu dreaptă judecată și de bună credință care speră că încă mai există șansa unei reale reveniri la rosturile unei lumi în care omenii, cinstea și dreptatea vor reprezenta țeluri ale unei drepte ordini de stat și a unei reale supremații a păcii și bunei înțelegeri. Cu această speranță s-au alăturat miile și miile de pelerini rugăciunii înălțate de Părintele Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, pentru frații noștri ucraineni. Rugându-L pe Dumnezeu să vină cu mâna Sa  ocrotitoare ca să ne apere, pe noi, pe ei și omenirea, de urgia nemiloasă a războiului.

 ,,Nu este armă  mai importantă decât rugăciunea’’, ne-a învățat Înalt Prea Sfinția Sa la finalul liturghiei din ziua de pomenire a Sfintei Cuvioase Parascheva. Și în lumina acestei învățături înțelegem și prețuim rugăciunea și speranța pelerinilor veniți la Catedrala Mitropolitană din Iași.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri