Unele dintre cele mai flagrante minciuni despre război, fabricate de propaganda de la Moscova, au fost promovate de către figuri importante ale dreptei americane, de la Nick Fuentes, comentatorul politic care neagă Holocaustul și propovăduiește supremația albă, la Steve Bannon, fostul ideolog al lui Donald Trump, și Tucker Carlson, vedeta „Fox News”, a cărui audiență de milioane de telespectatori este considerată o mină de aur pentru obiectivele regimului Putin.
Pe partea politică, membri ai grupului parlamentar republican conservator din Camera Reprezentanților, precum Paul Gosar, Marjorie Taylor Greene și Scott Perry - care în luna mai au votat, alături de alți 54 de republicani din Congres, împotriva unui ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina și care, de-a lungul timpului, au exprimat o serie de critici la adresa războiului - s-au dovedit de multe ori aliați utili, deși poate involuntari ai Kremlinului.
Nu în ultimul rând, materiale video pro-Moscova de la rețeaua RT (fosta „Russia Today”), care la începutul acestui an și-a închis activitatea în SUA, au fost prezentate pe „Rumble”, o platformă de partajare video populară printre conservatori, care anul trecut a primit o finanțare importantă de la o firmă de capital de risc cofondată de JD Vance, senator republican recent ales în Ohio, și susținută de miliardarul Peter Thiel, cofondator al serviciului PayPal.
Încep presiunile în favoarea Moscovei
Având în vedere că republicanii vor controla Camera Reprezentanților în 2023, este de așteptat ca influența criticilor față de ajutorul acordat Ucraina, atât în Congres, cât și în presa de dreapta, favorabilă Moscovei, să crească simțitor.
Analiștii politici americani susțin însă că este puțin probabil ca aceștia să blocheze o solicitare a administrației Biden adresată Congresului, la mijlocul lunii noiembrie, pentru un ajutor de urgență de peste 37 de miliarde de dolari acordat Ucrainei, deși ar putea încerca să reducă suma alocată inițial.
Cei mai mulți dintre republicani s-au alăturat democraților lui Biden de fiecare dată în aprobarea a miliarde de dolari pentru Ucraina, care să ajute Kievul în lupta contra invadatorilor ruși. În plus, rezultatul sub așteptări din Congres, după alegerile parlamentare, nu oferă aripii extremiste a Partidului Republican justificarea de a promova o strategie schimbată în mod radical în privința unui subiect atât de sensibil precum războiul din Ucraina.
Cu toate acestea, pe cale să devină în ianuarie următorul președinte al Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy a avertizat recent că republicanii săi nu vor mai scrie un „cec în alb” pentru Ucraina.
Mai mult, potrivit presei de peste Ocean, există semne că aripa conservatoare a Partidului Republican și aliații săi din mass-media americane se pregătesc deja să-și intensifice criticile la adresa sprijinului acordat de SUA Ucrainei. Unul dintre liderii criticilor, republicanul Scott Perry, lansase încă din octombrie ideea ca membrii partidului său să se folosească de controlul asupra Camerei Reprezentanților pentru a ancheta eforturile și politicile administrației Biden în privința negocierilor de pace dintre Ucraina și Rusia.
Portavocile Kremlinului se trezesc la viață
Alături de politicieni de la Washington, care fac, indirect, jocurile Moscovei, simpatizanți ai președintelui Putin din extrema dreaptă americană au devenit în ultima vreme tot mai ostentativi și mai vocali în promovarea unor mesaje pe placul Kremlinului.
Nick Fuentes, comentatorul al cărui canal YouTube a fost suspendat definitiv în februarie 2020 pentru instigare la ură, a luat cina de curând cu Trump, în pofida notorietății sale de suporter înfocat al președintelui rus și a remarcilor antisemite și în favoarea supremației albilor, care i-au atras milioane de critici.
În martie, Fuentes spunea în podcastul său: „Continuăm să îl susținem pe țarul Putin în efortul său de război!”. Tot el preciza că războiul rusesc din Ucraina „nu a fost o agresiune”, iar obiectivele acestuia „nu sunt nerezonabile”, repetând teza Kremlinului, conform căreia Moscova încearcă să denazifice Ucraina.
În mod similar, orientarea pro-Moscova și denaturările vedetei „Fox News”, Tucker Carlson, în privința războiului - sesizabile încă de la începutul invaziei - par să se fi intensificat în ultimele luni. De altfel, presa rusă retransmite adesea comentariile gazdei „Fox News” și îl laudă pe Carlson.
„Am intrat într-o nouă fază; una în care Statele Unite se află în război direct cu cea mai mare putere nucleară din lume!”, și-a avertizat publicul Carlson, care se bucură de o audiență considerabilă, la sfârșitul lunii septembrie.
„De ce susținem Ucraina, când americanii se luptă să-și plătească facturile?”
Experți în dezinformare, citați de publicația „The Guardian”, remarcă faptul că, în perioada premergătoare alegerilor parlamentare din SUA, din 8 noiembrie, vedete media conservatoare precum Carlson, dar și membri de extremă-dreapta din Congres au devenit mai vocali în privința blocării asistenței pentru Ucraina și au cerut audituri asupra ajutorului american.
„Introducerea de către Marjorie Taylor Green a unei rezoluții pentru auditarea ajutorului acordat Ucrainei nu este deloc surprinzătoare, având în vedere mesajele mereu negative la adresa Kievului, venite din partea aripii de dreapta a Partidului Republican, în ultimele trei luni.”, afirmă Bret Schafer, cercetător principal la „Alliance for Securing Democracy”, grup transatlantic de susținere a securității naționale.
Înainte de alegerile din 8 noiembrie, el a remarcat că „dintre cele mai retransmise 100 de tweet-uri despre Ucraina, postate de candidații republicani pentru Camera Reprezentanților începând cu luna august, aproximativ 90% se opuneau continuării sprijinului pentru Ucraina.”
„Deși o mare parte dintre aceste mesaje se axează pe seama unor simple preocupări legate de buzunarul contribuabililor - spunând, în esență, «De ce susținem Ucraina când americanii se luptă să-și plătească facturile?» - există, de asemenea, o tulpină de dezinformare antiucraineană, care colorează unele dintre comentariile lor.”, precizează expertul.
Schafer mai spune că, „deși majoritatea membrilor Congresului sprijină Ucraina, cei mai zgomotoși membri nu o fac, iar vocile lor domină spațiile online!”.
„Putin nu e un strateg”
John Sipher, care a lucrat în cadrul serviciilor naționale clandestine ale CIA timp de 28 de ani și a condus o perioadă operațiunile sale în Rusia, susține că Putin folosește o carte de joc pe care a dus-o la perfecțiune în timpul carierei sale îndelungate în cadrul KGB pentru a influența politica și opinia publică rusă.
„Cred că slăbiciunea lui Putin constă în faptul că nu este un gânditor strategic, ci revine mereu la ceea ce știe - folosirea mijloacelor clandestine pentru a-i influența și submina pe alții.”, spune Sipher, citat de „The Guardian”. „Nu poate câștiga pe câmpul de luptă, așa că se folosește de amenințări și intimidări pentru a-i influența și a-i speria pe liderii occidentali să dea înapoi sau să împingă Ucraina la masa negocierilor.”, adaugă el.
Sipher a remarcat că, din punct de vedere istoric, Putin „a folosit ca armă energia, informațiile, refugiații, alimentele și amenințările nucleare pentru a obține ceea ce dorește. Cred că amenințările sale nucleare sunt doar un mijloc de a semăna neliniște și disensiuni în rândul susținătorilor Ucrainei și bănuiesc că discuția despre o «bombă murdară» este menită să transmită publicului său intern că Ucraina este o amenințare reală, iar populația ar trebui să sprijine măsurile dure ale lui Putin.”.
Viclenia RT
În SUA, audiențele care primesc mesaje pro-Putin au fost stimulate de „Rumble”, platforma de partajare video care a prezentat conținut RT, inclusiv un interviu cu doi americani capturați în Ucraina, care au fost bătuți crunt de ruși și apoi eliberați, după cum a relatat, luna trecută, „The New York Times”.
Unul dintre cei doi bărbați din clipul video i-a spus intervievatorului său, în timp ce se afla în custodie, că a fost indus în eroare să lupte în Ucraina de „propaganda din Vest”, care a relatat că soldații ruși „ucid fără discernământ civili”.
Megan Squire, director adjunct pentru analiza datelor la „Southern Poverty Law Center”, a remarcat că „Rumble” a fost, de asemenea, implicat în reciclarea de materiale pro-Putin și anti-Ucraina, primite de la mai mulți lideri de dreapta ai scenei politice americane.
„Platformele precum «Rumble» vând în mod activ punctele de vedere anti-Ucraina ale marilor lor utilizatori. O simplă căutare pe «Ucraina» în «Rumble», astăzi, arată că primele rezultate sunt pentru un videoclip al lui Steve Bannon, în care acesta promovează cererile lui Marjorie Taylor Greene pentru un audit al fondurilor de ajutorare ucrainene, și site-ul de știri îndoielnice «Post Millennial», care folosește «Rumble» pentru a promova clipuri dintr-o poveste similară a lui Tucker Carlson.”, spune Squire.