Președintele Vladimir Putin a semnat, miercuri, un decret în acest sens și l-a desemnat pe adjunctul șefului diplomației ruse, Serghei Riabkov, pentru procesul de denunțare a tratatului semnat de Moscova în 1990 la Paris și actualizat în 1999 de parlamentul Federației Ruse.
Actul normativ urmează să fie votat în Duma de Stat.
Tratatul avea rolul de a împiedica alianțele de pe continentul european, Pactul de la Varșovia și NATO, să adune forțe pentru o ofensivă rapidă, stabilind numărul de tancuri, vehicule blindate, artilerie grea, avioan și elicopetere militare. Acesta a fost semnat inițial de 22 de state NATO și de URSS în 1990. Dar în 1999 acesta a fost acceptat doar de Federația Rusă, Belarus și Kazahstan. SUA și NATO a refuzat ratificarea cerând Rusiei să respecte platoanele. Moscova a anunțat îndeplinirea condițiilor în 2002 dar NATO a cerut să-și retragă armamentul din Georgia și R.Moldova. Însă Federația Rusă a acuzat că cele 4 state noi, respectiv Letonia, Lituania, Estonia și Slovenia, nu au făcut parte din tratatul inițial și nu aveau plafoane.
Moscova s-a suspendat din tratat în 2007 pe motiv că SUA și NATO au instalat scuturi antirachetă în România și Polonia. În 2015, Rusia a suspendat participarea și din Grupul consultativ de contact cu privire la CFE.