Preşedinţii Chinei şi Rusiei, Xi Jinping şi Vladimir Putin, au cerut vineri garanţii pentru Coreea de Nord în schimbul denuclearizării acesteia şi, împreună cu premierul japonez Shinzo Abe, au îndemnat Phenianul să profite de oportunitatea pe care i-o oferă negocierile cu SUA şi paşii în direcţia destinderii cu Coreea de Sud, transmite agenţia EFE.
Prezenţi la a patra ediţie a Forumului Economic Oriental, desfăşurat în oraşul rus Vladivostok, aceşti trei lideri şi-au exprimat satisfacţia faţă de summitul istoric desfăşurat în iunie între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un, la care aceştia au decis să iniţieze un proces în direcţia denuclearizării peninsulei coreene.
Putin chiar l-a lăudat pe Trump pentru că 'a arătat curaj politic' prin decizia de a se întâlni cu Kim, în timp ce Abe a vorbit despre 'abordarea inovatoare' a preşedintelui SUA, după ce 'mult timp nicio administraţie americană nici măcar nu a dorit să ia în calcul' posibilitatea unei asemenea întâlniri.
Însă preşedintele Xi Jinping a avertizat la acelaşi forum că este vorba despre un drum lung, care necesită răbdare. 'Nu poate fi rezolvat totul cu o singură rundă de consultări', a atras atenţia preşedintele chinez, admiţând totuşi că acum vede 'toate părţile mai raţionale şi tendinţe pozitive în dialog' şi a pledat pentru o strategie în care Beijingul şi Moscova să ofere garanţii Coreei de Nord.
'China şi Rusia, să avem o foaie de parcurs: să promovăm denuclearizarea, dar în acelaşi timp să oferim garanţii pentru asigurarea păcii în peninsula coreeană. O singură naţiune nu poate oferi asemenea garanţii şi avem nevoie de efortul comunităţii internaţionale', a declarat Xi Jinping.
Întrebat dacă este dispus să ofere Coreei de Nord o 'umbrelă nucleară', dacă aceasta ar fi cererea lui Kim Jong Un pentru a accepta denuclearizarea ţării sale, preşedintele Putin a răspuns evaziv.
'China are o umbrelă nucleară şi se simte foarte în siguranţă cu ea', a spus Putin, sugerând că în opinia sa Beijingul ar trebui să-şi asume un asemenea rol.
Totuşi, liderul de la Kremlin a adăugat că, 'în schimbul eforturilor ei în direcţia denuclearizării, Coreea de Nord a primit promisiuni pentru garanţii de securitate' şi că, după ce şi-a distrus instalaţii pentru teste şi a întreprins 'paşi specifici' pentru a renunţa la programul nuclear, 'aparent speră să primească cel puţin unele semnale' de reciprocitate.
'Mi se pare contraproductiv să se ceară Coreei de Nord să facă totul, fără ca cealaltă parte să facă ceva în schimb', a mai estimat preşedintele rus, care a confirmat că l-a invitat pe Kim să facă o vizită în Rusia.