Prima decizie majoră a lui Gheorghe Şimon, ministrul Economiei, a fost luată la doar trei zile după preluarea mandatului, pe 15 septembrie, când a numit trei noi membri în Directoratul Companiei Naţionale de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA. Andreea Georgiana Florea, Dan Valeriu Ardelean şi Florin Cristian Tătaru nu au nici o experienţă în domeniul energiei, dar conduc una din companiile vitale ale României.
Dan Valeriu Ardelean este consultant în amenajări interiorare, specializare pe care ministrul Şimon a considerat-o deosebit de importantă pentru bunul mers al Transelectrica. Ardelean este coleg în Directoratul companiei cu profesonişti vechi în domeniul energiei, precum Georgeta Corina Popescu (master în Energetică, cu funcţii de conducere în Electrica, E.ON România, OMV Petrom şi E.ON Moldova) şi Mircea Toma Modran (expert în strategii de afaceri, trecut pe la OMV Petrom şi BASF). Decoratorul Ardelean este însă cel mai puţin spectaculos nou venit în conducerea Transelectrica.
40.000 lei este salariul lunar net pe care îl poate câştiga un membru al Directoratului Transelectrica
Ultimul job al Andreei Georgiana Florea a fost la Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF), soţia primarului Daniel Florea de la Sectorul 5 având experienţă în domeniul bancar şi al asigurărilor. La rândul său, fostul deputat Florin Cristian Tătaru este preşedintele PSD Baia Mare, organizaţie în care ministrul Gheorghe Şimon este vicepreşedinte.
Averea impresionantă a soţilor Florea
Andreea Georgiana Florea a fost responsabilă cu educaţia financiară la ASF în perioada aprilie 2015- iulie 2017. Chiar dacă veniturile sale au fost secretizate, este de notorietate faptul că la ASF se dau printre cele mai mari salarii din România. Anterior, a fost director la Institutul de Management în Asigurări, Banca Românească, Unicredit România şi ING Bank. Afinitatea politică a Andreei Florea cu ministrul PSD Şimon se manifestă prin soţul noii şefe de la Transelectrica, primarul social-democrat de la Sectorul 5, Daniel Florea. Soţii Florea sunt milionari, posesorii unei averi impresionante. Directoarea Transelectrica are un teren în Călimăneşti (Vâlcea) şi un apartament în Bucureşti, un VW Eos, un VW Touareg, un BMW 520 şi un Audi Q7, ceasuri şi bijuterii de 70.000 de euro şi depozite bancare de 70.000 de lei.
62.212,2 lei câştiga primarul Daniel Florea într-o singură zi, de la firma sa de avocatură
Andreea Florea a ţinut la secret veniturile de la ASF, soţul ei raportând în schimb pentru anul trecut 44.728 lei de la Camera Deputaţilor şi 33.658 lei de la Primăria Sectorului 5. De asemenea, Daniel Florea a mai câştigat de la firma sa de avocatură, SCA Daniel Florea şi Asociaţii, 746.546,46 lei pentru perioada 04.06- 16.06.2016. Pe 15 iunie, primarul Florea şi-a cesionat participaţia la societatea de avocatură în schimbul sumei de 576.000 de euro.
Acum în PSD, odinioară de gât cu Stolojan
Veniturile soţilor Florea s-au exprimat dintotdeauna în milioane de lei. În 2016, actuala şefă de la Transelectrica îşi ţinea tot ascuns salariul de la ASF, în timp ce deputatul pe atunci Daniel Florea câştiga numai din avocatură 1.742.000 lei. În 2014, deputatul raporta venituri de 3.878.550 lei de pe urma societăţii sale.
Fost judecător la Constanţa, Daniel Florea a devenit cunoscut opiniei publice în 2008, ca preşedinte al Curţii de Arbitraj pentru Fotbal, din cadrul Federaţiei Române de Fotbal, când a anulat toate sancţiunile dictate împotriva Stelei şi a lui Gigi Becali în dosarul “Valiza”.
În 2012 este ales deputat PSD de Călăraşi, descoperindu-şi principiile social-democrate după ce le-a făcut uitate pe cele democrat-liberale. În 2008, Daniel Florea era unul din liderii PDL Constanţa, calitate în care a candidat la Senat. Florea a fost atunci protagonistul unei intense campanii electorale în Constanţa, unde perora împotriva PSD, de gât cu Theodor Stolojan.
Detalii şocante despre Tătaru
Toate cifrele, toţi banii, toate opţiunile politice pălesc însă în faţa CV-ului lui Florin Cristian Tătaru. Maramureşeanul a fost adus la conducerea Transelectrica de către colegul său de partid Gheorghe Şimon direct din funcţia de şef al Direcţiei Silvice Maramureş. Deputat PSD în perioada 2011- 2016, Tătaru a terminat două licee, potrivit propriei declaraţii: Liceul de Artă Baia Mare (1976- 1982) şi Colegiul “Gheorghe Şincai” (1982- 1986). În anii ’90 conducea o afacere cu alcool, prin Nordia Distribution SA.
“A introdus cartuş pe ţeavă Tătaru şi m-a luat de cămaşă şi m-au târât împreună în pădure. M-au forţat să stau în genunchi în faţa lor, după care mi-au introdus ţeava puştii în gură (…) Tătaru Florin mi-a desfăcut cureaua, m-a dezbrăcat de pantaloni şi chilot, m-a lovit cu piciorul în testicule, după care am fost întors cu faţa spre pământ fiind tras de păr de Iancu Aurel. Tătaru Florin mi-a băgat ţeava puştii în fund fiind ameninţat că va apăsa pe trăgaci. După aceasta am fost întors cu faţa în sus şi mi s-a băgat din nou ţeava în gură”- declaraţia victimei Ioan Păcurar.
În urma unor neînţelegeri cu banii, a răpit în 1998, alături de un asociat de-al său, un inginer, pe care l-au dus în pădure, l-au bătut şi l-au ameninţat cu moartea. Victima a povestit că actualul director Transelectrica i-a băgat ţeava puştii în gură şi în anus, după ce l-a dezbrăcat şi lovit cu piciorul în testicule. Dosarul penal deschis în această cauză a fost închis după ce părţile implicate au căzut la pace. Soţia fostului deputat este procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş.
Daniel Florea, soţul Andreei Florea, numită director Transelectrica, a fost un important lider PDL înainte de a deveni deputat PSD. În 2008, candida la Senat alături de Theodor Stolojan
Florin Cristian Tănase a fost adus în Directoratul Transelectrica de la Direcţia Silvică Maramureş. Acum aproape 20 de ani, Tănase era acuzat de răpirea şi ameninţarea cu moartea a unui om