Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Cât câștigă un angajat STB: Au nişte salarii extraordinare. Nu au motive să intre în grevă

Cât câștigă un angajat STB: Au nişte salarii extraordinare. Nu au motive să intre în grevă

de Redacția Jurnalul    |   

Angajaţii Societăţii de Transport Bucureşti (STB) nu ar avea motive să intre în grevă, spune la ZF Live directorul general al STB, Adrian Criţ. Un şofer din STB câştigă, în medie, 5.400 de lei pe lună, adică 1.100 de euro.

„Eu cred că angajaţii noştri şi-au dat seama şi conştientizează faptul că beneficiază de nişte condiţii bune. Au nişte salarii extraordinare comparativ cu alte categorii”, a răspuns Adrian Criţ, întrebat despre posibilitatea ca angajaţii STB să recurgă la grevă. Afirmaţiile au fost făcute la ZF Live, emisiune susţinută de Orange Business.

Compania are circa 10.000 de angajaţi în acest moment, dintre care peste jumătate sunt şoferi sau vatmani.

„Societatea de Transport Bucureşti în momentul de faţă are 9.930 de angajaţi. Mai mult de jumătate sunt conducători de tramvaie, troleibuze, autobuze, vehicule de intervenţie. Circa 2.000 de angajaţi se ocupă de mentenanţa parcului de vehicule. Circa 800 de angajaţi se ocupă de întreţinerea căilor de rulare. Mai avem aproximativ 600 de angajaţi care lucrează la uzina de reparaţii. Salariul mediu net pe luna aprilie a fost de 5.400 lei pentru conducătorii de vehicule”, a mai spus Adrian Criţ la ZF Live.

Circa 1.400 de vehicule ale STB sunt pe străzile din Bucureşti într-o zi lucrătoare, a explicat directorul general.

„Dacă vorbim de parcul zilnic, practic avem circa 1.400 de vehicule de transport călători în traseu. Dacă aş evidenţia chiar ziua de astăzi (2 iunie – n. red), avem 269 de tramvaie, 140 de troleibuze şi 994 de troleibuze în traseu. Noi dimensionăm parcul în funcţie de solicitarea călătorilor.”

El a mai spus că anual se înregistrează circa 700 mil. călătorii la STB, adică peste 58 de mil. de călători lunar.

„Luând în considerare numărul de abonamente vândute, numărul de bilete, pot spune în momentul de faţă avem undeva în jur de 700 de milioane de călătorii pe an. La repartizăm această cifră la numărul de luni rezultă o cifră care se situează mult mai bine ca şi număr de călătorii faţă de ceea ce era în urmă.”

Utilizarea transportului în comun de suprafaţă a fost în creştere în 2022 inclusiv faţă de 2019, an de referinţă pentru companii care au fost afectate puternic de scăderea mobilităţii din pandemie.

„Facem o comparaţie tot timpul cu nivelul anului 2019, care a fost anul de dinainte de pandemie. Da, şi faţă de anul respectiv avem o creştere de circa 5%”, încheie Criț.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: stb salariu greva
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri