Salariul mediu net a crescut cu 6,1% în ultima lună din 2020, ajungând la 3.620 de lei, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).
Cel mai mare venit lunar mediu net a fost de 8.350 lei și s-a înregistrat în fabricarea produselor de cocserie şi a celor obţinute din prelucrarea ţiţeiului iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante, de numai 1685 lei.
Câştigul salarial mediu brut a fost 5.906 lei, în decembrie 2020, cu 341 lei, respectiv 6,1%, mai mare decât în luna noiembrie 2020.
Majorările au avut loc datorită acordării de prime ocaziionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net. Acestea au fost provocate de reluarea activităţii anumitor agenţi economici, a realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari, dar şi a disponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.
Cele mai mari creşteri s-au înregistrat în intermedieri financiare, cu 28,2%, în industria metalurgică, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă, aer condiţionat, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, de 21%-25,5%, şi în telecomunicaţii, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, alte activităţi extractive, colectarea şi epurarea apelor uzate, extracţia minereurilor metalifere, silvicultură şi exploatare forestieră, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, captarea, tratarea şi distribuţia apei, fabricarea altor mijloace de transport, extracţia cărbunelui superior şi inferior, de 12%-18%.
Scăderi ale salariului mediu net au fost în transporturi aeriene, -5,2%, şi în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, -2%.
În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale salariului mediu net în sănătate şi asistenţă socială, 6,7%, datoriită acordării tichetelor de vacanţă şi a stimulentului de risc pentru personalul medical implicat în tratarea pacienţilor cu COVID-19, și în administraţie publică, 1,3%. Câştigul salarial mediu net a scăzut în învăţământ comparativ cu luna precedentă, -2,4%, din cauza reducerii sumelor pentru plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare.