Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Salvarea Parcului Național Munții Măcinului, ignorată de autorităţi

Salvarea Parcului Național Munții Măcinului, ignorată de autorităţi

de Adrian Stoica    |   

Activitatea minieră are un impact semnificativ asupra mediului şi este interzisă în siturile Natura 2000, conform legislaţiei privind ariile protejate, dar şi Legii minelor. Deşi în anul 2000 în Dobrogea era înfiinţat Parcul Național Munții Măcinului, iar în 2007-2008 el a fost introdus în situl ecologic Natura 2000, locuitorii din această zonă se tem că activitatea minieră va fi reluată aici.

 

Reclamaţiile făcute de aceştia în ultimele luni nu au fost luate, cel puţin deocamdată, în seamă de autorităţi, iar pe Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Tulcea continuă să se afle în derulare procedura în vedere emiterii unei autorizaţii de mediu pentru compania Mavgo Holding SRL din Bacău, care doreşte să extragă de aici granit.

 

Ministrul Fechet a fost pus în temă

 

Supăraţi de faptul că se pregăteşte distrugerea acestei zone, peste 250 de locuitori din comuna Greci, în apropierea căreia se află cariera de granit care se doreşte deschisă, au trimis, la sfârşitul anului trecut, o sesizare ministrului Mediului, care la acea dată era Mircea Fechet. „Vă solicităm de urgenţă să analizaţi şi să decideţi sistarea procedurii de eliberare nelegală a autorizaţiei de mediu pentru SC Mavgo Holding SRL, Bacău, de către directorul executiv al APM Tulcea, Mirela Raicu, pentru deschiderea de carieră şi exploatarea industrială a granitului din zona Cavalu-Munţii Măcin, nord de gospodăriile noastre, se încalcă toate prevederile legale în materie şi bineînțeles în totală lipsă de transparenţă”, se cerea în sesizarea înregistrată cu 19449/16.11.2020.

 

Acuzaţii la adresa directoarei de la APM Tulcea

 

Semnatarii petiţiei susţin că „deşi sunt sesizări anterioare privind respingerea autorizării SC Mavgo Holding SRL la instituţiile de mediu, directoarea APM Tulcea continuă intenţionat şi în dispreţul legilor în vigoare aprobarea decopertării vegetaţiei protejate, haldări, derocări cu explozibili, staţii de concasare, staţii de sortare, depozitări şi transport de mare capacitate. Locuitorii din Greci mai spun că toate acestea reprezintă un atentate la adresa mediului curat, a florei şi faunei protejate din reţeaua Natura 2000, fiind, de asemenea,  un pericol pentru sănătatea lor.

 

Solicitarea e simplă: respectaţi legea

 

În trecut, pentru acelaşi amplasament şi activitate a fost retras acordul de mediu pentru firma Romgranit Exploatare SRL, iar prin Hotărârea civilă nr. 731/14.02.2019 a Curţii de Apel Bucureşti, respectiv Sentinţa civilă nr. 6359/27.10.2017 a Tribunalului Bucureşti, rămasă definitivă şi irevocabilă, s-a respins emiterea autorizației de mediu pentru această societate. „Astfel, este obligatoriu să respectaţi hotărârea Curţii de Apel Bucureşti în această speţă, deoarece directoarea Mirela Raicu doreşte, cu protecţia unor funcţionari din minister plătiţi din bani publici, să emită nelegal autorizaţie de mediu unei alte societăți, pentru acelaşi amplasament şi aceeaşi activitate de minerit”, au transmis ministrului Mediului locuitorii comunei Greci în adresa lor.

 

 

 

Domnule ministru, nu aveţi dreptul să fiţi indiferent la aceste distrugeri ce se datorează incompetenţei, dar mai ales lăcomiei unor conducători de instituţii publice ce pun în pericol sănătatea oamenilor şi patrimoniul natural protejat, drepturi fundamentale prevăzute în Constituţia României.

 

Din sesizarea trimisă de locuitorii din Greci ministrului Mediului

 

 

Sesizarea ajunge şi la directorul Romsilva

Tot la sfârşitul anului, locuitorii din Greci trimiteau o petiţie şi lui Teodor Ţigănaş, directorului general al regiei Naţionale a Pădurilor-Romsilva. Sesizarea a fost înregistrată cu numărul 14946/4.12.2020, iar cu această ocazie semnatarii ei reclamau faptul că „directorul Parcului Naţional Munţii Măcin (Roşca Viorel - n.red) din subordinea dv. a emis nelegal, în dispreţul legilor în vigoare aviz favorabil pentru exploatarea în sistem industrial a granitului folosind explozibil în Dealul Cavalu, areal protejat la nivel european, interzis activităţii de minerit cu impact semnificativ asupra mediului”. De altfel, locuitorii din Greci îi solicitaseră, în scris, încă de pe data de 19.11.2020 şi 23.11.2020 directorului Parcului Naţional Munţii Măcin să analizeze şi să anuleze avizul favorabil emis pentru SC Mavgo Holding SRL pentru exploatarea industrială a granitului în interiorul siturilor Natura 2000 şi în vecinătatea gospodăriilor din Greci, dar directorul Roşca Viorel a refuzat să le înregistreze sesizările.

 

Domnule director general, în cazul în care vom fi în continuare neglijaţi şi nu se anulează avizul eliberat nelegal de directorul Roşca Viorel, deoarece exploatarea de granit industrial are repercusiuni directe pentru sănătatea noastră, caselor şi gospodăriilor noastre, dar şi distrugerea habitatelor naturale protejate, aveţi obligaţia să evitaţi notificarea de infringement pentru distrugerea siturilor de importanţă comunitară, nerespectarea Directivei habitate şi păsări, dar şi un proces pentru încălcarea intenţionată a drepturilor noastre constituționale.

 

Din sesizarea trimisă directorului general Romsilva de locuitorii din Greci

 

Deocamdată, sesizările oamenilor din Greci au rămas fără niciun răspuns, dar mai ales fără niciun efect, însă oamenii sunt decişi să nu renunţe la lupta lor pentru a salva Parcul Național Munții Măcinului.

 

 

În Parcul Național Munții Măcinului se mai văd urmele exploataţiilor de granit, deşi APM Tulcea trebuia să ia măsuri pentru refacerea habitatului

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri