Jurnalul.ro Sport Fotbal international Șansele României în Liga Națiunilor: La ce ne putem aștepta

Șansele României în Liga Națiunilor: La ce ne putem aștepta

România are o victorie și trei înfrângeri după primele patru meciuri din Liga Națiunilor.

„Tricolorii” sunt pe ultimul loc în grupa 3 din eșalonul B și numai o minune asemănătoare cu magic Jackpot poate face ei să termine pe primul loc.

Pentru ca echipa antrenată de Edward Iordănescu să termine pe primul loc, ar trebui ca în următoarea rundă să învingă în Finlanda, iar Bosnia-Herțegovina și Muntenegru să facă egal. Astfel, România ar ajunge la 6 puncte, Bosnia-Herțegovina ar avea 9, Muntenegru 8, iar Finlanda ar rămâne cu 4. Apoi, în ultima etapă, „tricolorii” ar trebui să o învingă pe Bosnia-Herțegovina la o diferență mare, iar Finlanda să câștige meciul din deplasare cu Muntenegru.

Probabilitatea ca un asemenea scenariu să se adeverească este foarte mică. În realitate, ar fi o performanță ca naționala țării noastre să evite retrogradarea în eșalonul al treilea. În acest moment, potrivit punctajului, principala contracandidată este Finlanda, iar meciul direct se joacă în Scandinavia. În cazul unei înfrângeri, România se întoarce în Liga C.

Depășiți la toate capitolele

Impresia lăsate de Edward Iordănescu și jucătorii pe care i-a selecționat în aceste patru meciuri este deplorabilă. Cu excepția meciului câștigat acasă contra Finlandei (0-1), în care portarul Niță a avut minim două intervenții salvatoare, „tricolorii” au jucat foarte slab, fiind depășiți la toate capitolele de adversari: forță fizică, forță mentală, tehnică, determinare.

Cel mai slab meci a fost chiar ultimul din seria de patru, încheiat cu o înfrângere rușinoasă: 0-3, pe teren propriu, cu o echipă a Muntenegrului din care au lipsit vedetele Jovetic și Savic. La finalul întâlnirii, fanii din tribunele stadionului Giulești au cerut demisiile lui Iordănescu jr. și ale conducătorilor Federației Române de Fotbal.

Selecționerul începe să își piardă sprijinul acordat de FRF, un semn în acest sens fiind reprezentat de declarația scurtă dacă de directorul tehnic Mihai Stoichiță, după ultimul eșec: „Să vorbească Edi și apoi putem să vorbim și noi, nu? Nu trebuie să vorbească Edi prima oară? Să ne explice Edi”.  Victor Pițurcă este de părere că federalii au început deja să îi caute înlocuitor lui Edi Iordănescu: „Lui Edi îi va fi greu să reziste în această presiune. Toți vor da vina pe el. Inclusiv cine credea în el foarte mult. În primul rând, Federația. Ați văzut ce au zis: «Să vorbească Edi»”.

Iordănescu jr. nu se gândește la demisie

Unul dintre principalii contestatari ai lui Iordănescu jr. este Gigi Becali: „Vreau doar să-i transmit lui Edi că dacă are pic de onoare…demisia, de la prima oră. Dacă ai pic de demnitate, du-te, bă, nene Edi și lasă-ne! Ești cel mai slab selecționer din istoria României! Cea mai mare rușine”.

Cu toate acestea, este greu de crezut că selecționerul va demisiona înainte de finalul campaniei. Întrebat la conferința de presă dacă se gândește să plece, antrenorul a spus: „Nu. Mă gândesc să ne liniștim, nu suntem la o echipă de club să avem joc din nou peste câteva zile. Zilele următoare o să fim la rece, o să facem o analiză. Tot timpul mi-am analizat munca și am fost primul meu critic, așa voi face și acum. Munca mea trebuie analizată și deciziile pe care le-am luat, după care vom trage concluzii. Plec de la ideea că foarte puțin contează situația mea, starea mea și viitorul meu, contează viitorul echipei naționale”.

Rămâne de văzut și dacă Alexandru Maxim și Vlad Chiricheș se vor retrage de la echipa națională, așa cum au anunțat după înfrângerea din Muntenegru (0-2). În returul cu muntenegrenii (0-3), cei doi au fost printre cei mai slabi fotbaliști de pe teren. Maxim a fost fără reacție la mai toate mingile, fiind înlocuit în repriza secundă, iar Chiricheș l-a marcat defectuos pe Mugosa la primele două goluri reușite de acesta pe „Giulești”.

Oricum, nu sunt argumente pentru a ne aștepta la ceva bun în ultimele două partide din această ediție a Ligii Națiunilor: în deplasare cu Finlanda (23 septembrie) și acasă cu Bosnia-Herțegovina (26 septembrie).

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri